Spisar

Restaurangspis - Köksmaskiner i all ära men spisen är viktig! - Detta behöver du veta när du ska välja restaurangspis

Att välja spis är inte alltid lätt. Det är viktigt beslut att ta eftersom restaurangspisen säkert är din viktigaste köksmaskin bland din restaurangutrustning. Utbudet är stort och det finns olika sorter att välja bland: bänkspis, gasspis, elektrisk spis, fristående spis…

Beroende på vilken sorts matlagning och användningssätt du ska använda din restaurangspis till finns det olika sorter. För att välja rätt spis finns det olika saker du bör ta reda på innan du handlar. Hur fungerar de olika spisarna, storlek på spisen, vilka kokkärl/stekpannor ska du kunna använda osv.

Vill du ha en elektrisk restaurangspis så finns det tre olika att välja mellan. De med gjutjärnsplattor, med glaskeramikhäll och med induktionshäll.

Elspis med induktionshäll.
En restaurangspis med induktionshäll har många fördelar jämtemot exempelvis en keramikhäll eller gjutjänsplattor. Uppvärmningen går mycket fort eftersom kärlet värms upp direkt. På en vanlig gjutjärnsspis med plattor värms först plattan upp och sedan kärlet, det är detta som är skillnaden. En induktionshäll är mycket lätt att sköta och göra ren eftersom hällen aldrig blir varm och mat kan därför inte bränna vid eller fastna. Den kan snabbt höja temperaturen och håller en jämn och fin temperatur efter behov. Den är perfekt att steka i eftersom den höga och snabba temperaturen gör att du inte så lätt kan koka din mat när du t.ex. har lagt i för mycket i stekpannan. Att styra värmen på en induktionsspis är mycket enkelt och spisen är mycket energisnål.

Det som är mindre bra med en induktionshäll på elspis är att den ofta är dyrare att köpa in. Det krävs mer närvaro vid en induktionshäll eftersom den är så pass effektiv vid ex temperaturhöjningar. Induktionsspisar är ömtåligare än exempelvis en spis med gjutjärnsplattor. Spisen tar också bara plattbottnade kärl och kärl med magnetisk botten.

Elspis med glaskeramikhäll

En glaskeramikhäll kan man säga är ett mellanting mellan gjutjärn och induktionshäll. Alla kokkärl går att använda på hällen så länge det får plats på värmezonen och att botten är platt. Den är mer energisnål än en vanlig spis med gjutjärnsplattor eftersom den snabbare kan värma upp. Glaskeramikhällen är tåligare för slag än en induktionshäll men känsligare än en spis med gjutjärnsplattor. Den är också dyrare att köpa in än en gjutjärns.

Elspis med gjutjärnsplattor

En elspis med gjutjärnsplattor är billigare att köpa in men dyrare att använda eftersom den använder mer energi för att värma upp. Spisen är den mest slagtåliga spisen och behöver du reparera den så ärkostnaden för detta lägre än för andra spisar. Den kan ta alla kokkärl men de ska vara platta i botten. Kokar maten över bränns den vid och spisen är något svårare att rengöra.

När du installerar en elspis ska du ha ett jordat uttag gärna trefas. Spisar finns för 230 och 400 watt. För starkast spis är den senare att föredra.

Gasspis

Gasspisen är den tåligaste spisen för stötar och slag. Den kan ta alla kokkärl och är kanske den mest använda restaurangspisen i vanliga restaurangkök och särskild restaurangkök som gör mycket asiatisk mat. Wokrätter tillagas bäst med en gasspis. Gasspisen har många fördelar då den snabbt värmer upp maten, håller en jämn och bra temperatur och kan snabbt stänga av värmen. Detta ger den en omedelbar och effektiv värmereglerring. Den fungerar även när det är strömavbrott. För att kunna använda den måste man ha tillgång till gas, gastuber eller stadsgas. Den ska vara försedd med en säkerhetsventil så att gasen inte kan läcka ut. För att vara godkänd på svenska marknaden ska den ha CE-märkning för bruk i Sverige. Var noga med att titta på munstycket till gasen när den ska installeras.

El och gasspisar finns i olika storlekar och bänkvarianter. Beroende på hur stort utrymme du har i ditt kök väljer du om du vill ha en större spis eller mindre. Det finns fler olika varianter av mindre spisar med 2- till 4 plattor med ugn underskåp eller bänkskiva bredvid. Större restaurangspisar med större stekhäll och upp till 6 plattor med eller utan brännare. I många stora kök använder man sig av flera mindre spisar så att kockarna kan arbeta vid sidan av varandra med sin egen spis för bästa effektivitet, möjligheter och resultat.

Ska du välja en gasspis eller elspis? Gasspisar har fördelen med att de kan ta alla kokkärl oavsett form. En elspis med induktionshäll gör inte det men kan istället vara med effektiv. En elspis med gjutjärnsplattor tar längre tid att värma upp men är mer slagtålig och kostar oftast mindre. För bästa resultat kanske man ska ha både en gasspis och elspis?

Basen under spisen kan utgöras av en ugn eller skåp. Om du väljer en med ugn så tänk på att mäta platsen för spisen med en luftspalt bakom. Ugnen bör också kunna ha mått så att den kan ta GN kantiner och kärl. Det finns vanlig ugn och konventionsugn = varmluftsugn att välja mellan. Fördelarna med en konventionsugn är att den kan laga flera rätter på samma gång utan att de tar smak av varandra.

Tänk på att ha bra grepp för att underlätta arbetet och undvika skador. Fundera även på om du vill att ugnsdörren ska öppnas som vanligt framifrån eller från sidan. Från sidan kan vara lättare att öppna och underlätta när du jobbar.