Blandmaskin/Vispmaskin

Vispmaskin och blandmaskin i välkänd spansk kvalité för bästa resultat.

En bra vispmaskin är ett viktigt redskap för att effektivt kunna göra smet och deg på pizzeria, restaurang eller caféer, även medelstora bagerier - Till alla som själva bakar sina tårtor, pajer och bröd. Vispmaskiner finns i olika varianter och storlekar och skillnaden på dem är främst storlek, blandhastighet och tillbehör.

Där finns riktiga degblandare och så finns det blandmaskiner eller vispmaskiner som ibland också kallas för degblandare. Det är dock stor skillnad på en degblandera och en blandmaskin/vispmaskin. En riktig degblandare kan blanda deg och inte så mycket mer – den är å andra sidan riktigt bra på att blanda deg. En blandmaskin eller vispmaskin är som en KitchenAid för privatbruk fast mycket större. Den är bra på att blanda deg (i lite mindre mängd) blanda smet, vispa grädde och mycket mer men degkapaciteten är inte lika stor som i en tillsvarande storlek degblandare som enbart är avsedd för deg.

Som tumregel kan en vispmaskin ta typ 1/3 av volymkapaciteten i vetedeg och en degblandare kan ta runt -15% av volymkapaciteten i deg. Det kanske kan vara lite svårt att lista ut så här är en liten snabb översikt.

Volym/kg deg

Degblandare

Vispmaskin

10

7

4

20

18

6

30

25

10

40

35

12

50

42

-

   

Översikten är inte exakt men mera för att ge en ungefärlig bild av kapacitetsskillnaden mellan en blandmaskin och degblandare.

Det är som alltid viktigt att analysera ditt behov innan du väljer utrustning. Detta gäller såklart också när du ska köpa ny vispmaskin. Hur mycket smet, bröd eller pizzor du ska göra deg till åt gången styr hur stor vispmaskin eller blandmaskin du ska köpa.

Om din vispmaskin ska ha olika växlar eller hastighetsalternativ beror på vilken typ av smet och deg du använder den till och om du har ungefär samma mängd av deg varje gång. En liten mängd deg i en stor maskin kan ge lite problem om det inte är möjlighet att växla mellan hastigheterna – har du däremot alltid en fylld vispmaskin är växelmöjlighet kanske inte så viktigt.

Hygien – en rostfri bunke är klart att föredra för ökad livslängd och bästa hygien. En vispmaskin med lyftbar topp eller avtagbar bunke är också att föredra för dem flesta då det underlättar hantering av färdig deg och rengöring.

Viktigt att det finns skyddsgaller och säkerhetsbrytare på din vispmaskin så risken för olyckor minimeras. Även om skyddsgaller finns är det viktigt att personalen som använder vispmaskinen är medveten om hur nödstoppsknappen funkar och att försiktighet bör iakttas som vid all annan kontakt och användning av köksmaskiner.