Fritöser

Fritöser i bra kvalité för många ändamål. En bra och pålitlig fritös är närmast ett måste för alla restaurang, storkök eller matställen. Det går snabbt att fritera och fritöser kan användas för båda förrätter, huvudrätter och desserter – och friterad mat är på många restauranger med säkerhet något av de bästsäljande maträtterna. Därför är vi oerhörd glada att alla våra fritöser är driftssäkra och pålitliga.

Att tillaga mat i en fritös eller att fritera i kokande olja är en tillagningsform som har funnits länge – helt tillbaka till romtiden enligt Walter Hill eller kanske även längre i det kinesiska köket där fritöser alltid har och fortfarande idag används väldig mycket.

Val av fritös – vad ska ni tänka på innan ni väljer fritös?

Kapaciteten i en fritös mäts vanligvis i liter; alltså hur mycket olja som får plats i tanken. En vanlig tumregel är att en bra fritös kan producera friterade matprodukter som har ungefär 1,5 till 2 gånger vikten av oljan i fritöstanken.

Vad har ni behov av och vad passar er verksamhet bäst? Ska ni ha en fritös som är placerad på en arbetsbänk eller en fristående fritös. Var ska fritösen placeras; finns det tillräckligt med utrymme. Ska ni ha en fritös för gas eller ska den anslutas till el? Tänk på att en stor fritös kan dra mycket ström och en fritös som har större kapacitet än nödvändigt kan vara onödig dyr i drift.

Hur stark ska din fritös vara? Tänk på att en stark fritös såklart drar mera energi men den kallnar inte så snabbt, så tillagar ni produkter direkt från frysen kan det vara bra med en stark fritös. Tillager ni tinade eller färska produkter behövs kanske inte så mycket energi.

Behöver du en fritös med 1 bassäng eller kanske flera?

Vanlig tillagningstemperatur vid fritering ligger runt 180C – behöver du extra värme utöver det? Vilka temperaturspann har fritösen och finns steglös reglering?

Fritöser av rostfritt stål är lättast att underhålla och håller längst.

Du bör rengöra din fritös noggrant åtminstone varje dag och gärna oftare. Se alltid till att fritösen är avstängd och rengör den med varmt vatten och lite diskmedel.