Stekhäll

Stekhäll i bra kvalité för restaurang och storkök.  En stekhäll på restaurang eller i storköket ska vara driftssäker, slitstark och snabb. Samtidig är det viktigt att den ger dig en bra ergonomisk och komfortabel arbetsställning. Därför finns våra stekhäller i många olika modeller och storlekar, båda bordsmodeller och fristående.

Ni bör fundera på följande innan ni bestämmer vilken stekhäll ni ska ha:

Hur stor stekhäll har ni behov av? Hur stor stekhäll får ni plats med i köket? Var ska stekhällen stå, ska den placeras på en arbetsbänk eller bord ska det såklart vara stadigt nog till att stekhällen står stabilt och inte kan flytta på sig under arbetet med den. Finns eluttag i närheten eller ska ni ha en stekhäll till gas? Viktigt är också om det är nödvändigt med justerbara fötter på stekhällen?

Vilket material vill ni ha på stekhällen? Gjutjärn ger en bra värmeledning men kan ta längre tid att värma upp. En stekhäll i gjutjärn med krombeläggning ger väldigt bra värmeledning och är lättare att underhålla än enbart gjutjärn. Hölje i rostfritt stål är lättskött, hållbart och att föredra för de flesta.

Ska stekhällen ha en stekyta som är slät eller räfflad, eller kanske en kombination av båda? En slätt stekyta funkar bra till det mesta men en räfflad stekyta ger snygga grillränder och fungerar väldigt bra till t.ex. hamburgare och kött men rengöringen av en räfflad stekyta kräver lite mer jobb.

På långt de flesta stekhäller finns en liten ränna i fronten där fett samlas upp – detta är absolut att föredra.    

Normal tillagningstemperatur vid stekning ligger runt 200C. Ska du tillaga mat som kräver väldig hög värme eller mat som kanske ska stekas på låg temperatur? Vilka temperaturspann finns på stekhällen? Det vanligaste är 120-280C och det räcker till de flesta tillfällena.

Det är viktigt, båda för hygienen och livslängden på din stekhäll att den rengörs varje dag. Gärna oftare! Rengör din stekhäll noggrant med varmt vatten och en liten mängd vanligt diskmedel – gärna medan stekhällen fortfarande är ljummen. Använd aldrig kallt vatten på en het stekhäll!