Ismaskin

Köpa ismaskin – Detta behöver du veta

Att köpa rätt ismaskin är en viktig investering för att säkerställa att du har tillräckligt med is tillgängligt för dina kunders behov, särskilt under högsäsongen. Här är en guide som hjälper dig att välja rätt ismaskin om du äger en restaurang, bar, kiosk, café eller fastfood. 

Har du frågor om ismaskiner är du alltid välkommen att ta kontakt med oss direkt för att få hjälp med vilken typ av ismaskin som skulle vara bäst för din verksamhet. Vi guidar och hjälper dig gärna bland de ismaskiner som finns på marknaden. 

Hur mycket is behöver du?

Innan du väljer en ismaskin är det avgörande att bedöma din restaurangs dagliga iskonsumtion. Tänk på de dagar när det är som mest att göra. Detta hjälper dig att bestämma vilken kapacitet du behöver för din ismaskin. 

Vilken typ av is ska ismaskinen göra? 

Det finns olika typer av ismaskiner beroende på vilken typ av is du behöver. 

Här är några vanliga typer av is:

Iskuber: 

Idealiskt till drinkar! Iskuber är kompakta och har en tätare form som är transparent och kristallklar. Dessa isbitar finns i olika former, från runda till kantiga, och kan vara av varierande storlekar – stora eller små. Det speciella med iskuber är deras förmåga att smälta långsamt och därigenom ge en längre kylningsperiod. Detta gör dem idealiska för användning i drinkar, cocktails, andra drycker och is-dispensrar där långvarig kylning är av stor betydelse för att behålla dryckens smak och kvalitet.

Bullet eller hollow is: Iskub som är ihålig. Är vanligast på fastfoodrestauranger för kylning av läsk och där mycket is behövs snabbt. Isen är tillverkade av högpresterande ismaskiner med vertikal avdunstningsteknik, som är kapabla att producera is med kortare cykeltid och i snabb takt. Ismaskiner som producerar bullet ice är därför idealiska till ställen som behöver stora mängder is.

Flakes (Snöis): 

Snöis är en finare krossad is som liknar flingor och är idealisk för olika ändamål såsom lagring, transport, salladsbarer och för att bädda in matvaror såsom kött, skaldjur, fisk och till och med läkemedel.

Krossad/Pellets is: 

Grovkrossad is som ger snabb kylning och är bra för drinkar och cocktails. 

Den används ofta för att exponera fisk och kött. Tänk på att denna typ av is bör maten inte komma i direkt kontakt med på grund av att den är så kall.  

Frozen (Flingis): 

Tunna, underkylda isflingor med maximal kyleffekt, bra för exponering av fisk och kött.

Storlek på ismaskin

Hur mycket is behöver du ha till din restaurang? Det är viktigt att veta innan du köper. Har du en nystartad restaurang så ha i åtanke att behovet kanske kommer att öka med tiden med att restaurangen växer. Utöver att ta hänsyn till utrymmesbegränsningar i din restaurang måste du säkerställa att ismaskinen har rätt kapacitet och lagringsmöjligheter så att du kan möta efterfrågan under högsäsongen utan att överproducera is. 

Ska ismaskinen ha luft- eller vattenkylning?

Välj mellan luft- eller vattenkyld ismaskin beroende på din installationsplats och miljö.

Luftkyld ismaskin: Den vanligaste typen av ismaskin är den luftkylda på grund av att installationen är lättare och för att vattentrycket inte alltid är tillräcklig för en vattenkyld ismaskin. En luftkyld ismaskin har högre ljudnivå men fungerar bra i svala omgivningar med god luftcirkulation.

Vattenkyld ismaskin: Den mest väsentliga fördelen med en vattenkyld ismaskin är att den är tystare. Den klarar också av att bättre hålla en konstant nivå på kylan om det blir riktigt varmt i rummet. Detta är den säkraste varianten när du vill hålla en konstant nivå. Den vattenkylda ismaskinen har också något lägre energiförbrukning men däremot kan vattenkostnaden öka. 

Behov av avloppspump

Kontrollera om platsen där ismaskinen ska stå har en golvbrunn för avlopp. Om inte, kan du behöva en ismaskin med inbyggd avloppspump.

De vanligaste ismaskinerna

Kiosk: För mindre produktion av is till ex kiosk, så är Hendis ismaskiner de vanligaste. Det är ismaskiner med mindre produktion för ett bra pris.

Restauranger: För restaurangen är Icematic 25 kg en av den vanligaste typen av ismaskin. Denna är att rekommendera när man har en medelproduktion av is. Icematic 25 kg hittar du här.

Fastfood: För fastfood-restaurangen där man behöver mycket is till läsk är Icematic coco serien populär. Ismaskin Icematic coco serien hittar du här

Barer: För barer är Hoshizakis maskiner vanligast. Där man kräver en stor isproduktion och där isen är mer avancerad och ska hålla absolut bästa kvalité. Hoshizakis populäraste ismaskin hittar du här. 

Underhållning av ismaskin

En ismaskin kräver regelbunden rengöring för att den ska hålla länge. Det är viktigt att göra rent delarna på ismaskinen för att undvika tillväxt av mögel och bakterier. Gör ren luftfiltret regelbundet med exempelvis en dammsugare. Har ismaskinen ett vattenfilter ska även det kontrolleras. Efter ett tag och beroende på hur noggrann man varit med rengöring och hur smutsigt det är i rummet behövs filtret bytas ut så småningom. Kontrollera också kondensorn regelbundet för att säkerställa optimal prestanda.

Utvalda ismaskinsleverantörer

På Storköksbutiken säljer vi ismaskiner från tre utvalda leverantörer. Vi kan rekommendera Hoshizaki, Icematic och Fagors ismaskiner. Här nedan kan du läsa om de olika tillverkarna. 

Icematic ismaskiner:

Icematic från Italien är en del av den välkända ALI-koncernen, en av världens största leverantörer av utrustning för storkök. Ali ligger bakom Comenda, Hoonved, Mareno, Lainox, Olis, Polaris och Scotman mf. Företaget Icematic grundades 1963 och är en av de ledande tillverkarna av iskubsmaskiner. Hög effektivitet och precision i produktionen har lett till att Icematic har en bra mix av pris och kvalitet.

Hoshizaki ismaskiner: 

Vi rekommenderar Hoshizakis ismaskiner för deras högkvalitativa isproduktion. Varje iscykel görs med färskvatten, vilket garanterar högsta kvalitet på isen. Kuberna är lätta att känna igen på sin exakta form, klarhet och långsamma smälttid. Det här är särskilt viktigt för is som används till premiumdrycker såsom cocktails, då det skyddar integriteten och smaken på drycken. Hoshizaki är en ledande tillverkare av kommersiell utrustning för mat- och dryckesetableringar såsom barer, restauranger, hotell, nöjesparker, köpcentrum, idrottsarenor samt hälso- och wellnessinstitutioner. Företaget grundades i Nagoya, Japan 1947 och började sin verksamhet vid fabriken i Toyoake 1956. Sedan dess har Hoshizaki kontinuerligt utvecklat och tillverkat ett brett utbud av högkvalitativa, specialiserade produkter med fokus på att tillgodose de föränderliga behoven och kraven från den globala mat- och dryckesindustrin.

Fagors ismaskiner

Fagor är en av värdens största leverantörer av HORECA-maskiner. Deras spanska produktion och samarbete med Basque Culinary Center gör att de alltid ligger i framkant med innovation och restaurangmaskiner i toppklass. 

Hendi ismaskiner

Hendi är ett välkänt och etablerat varumärke inom HORECA-branchen från Holland. Hendis ismaskiner passar restauranger och caféer med mindre produktion av is. Här hittar du en Hendi ismaskin som är den mest populära av de som vi säljer. Denna ismakin från Hendi ägnar sig bäst till att servera läsk med is. 

Iskross - Santos 53
11 758,40 kr
14 698,00 kr −20%
Iskross från Santos - Exceptionell produktion: Gör enkelt och snabbt 1,2 kg krossad is på 30 sekunder. Används överallt där du behöver krossad is: cocktailbarer, hotell, restauranger, barer och nattklubbar. Perfekt för att tillreda cocktails (mojitos, frysta margaritas, daiquiris...). Den är utrustad med en kraftig och tystgående induktionsmotor. Den gör både fin och grov is med bara en knapptryckning.  2 funktionslägen: automatisk (krossar automatiskt all is som placeras i tanken) och manuell (krossar isen så länge du trycker på knappen).  Exceptionell kapacitet: gör enkelt och snabbt 1,2 kg krossad is på 30 sekunder. Tillverkad i Frankrike sedan 1954!
Iskubsmaskin, Icematic COCO-serie, flera varianter
15 128,30 kr
17 798,00 kr −15%
Icematic COCO ismaskiner ger upp till 56 % strömbesparing.* KUBEN Ihåliga iskuber med bred yta för snabb kylning av drycker. Med en enkel och väsentlig form ger den en extremt flexibel användning. Läskedrycker, cocktails, café och/eller andra preparat som behöver en snabb kylning kommer att identifiera Coco-seriens ihåliga iskuber som den perfekta allierade. Paddel-systemet är den enda teknik som är lämplig för att garantera att maskinerna fungerar korrekt, även med hårt vatten fullt av kalkavlagringar och föroreningar. Coco-serien är den mest mångsidiga, för alla typer av installationer. ISMASKINEN Modern design med rundade hörn och en kropp i rostfritt stål. Paddel-systemet med fingerförångare är den teknik som är mest lämplig för att garantera att ismaskinen fungerar korrekt vid hårt vatten.
Iskubsmaskin, Icematic Cherry serien, PRISVÄRD, flera varianter
14 278,30 kr
16 798,00 kr −15%
Kristallklara isbitar med Icematics Zero Pollution maskiner från Italien. Elektronisk kontrollpanel samt sensorer som övervakar maskinens status . ISKUBEN En fyllig och strukturerad iskuber med rundade ytor för en långvarig kylning av drycker. Dess särskilda transparens är mycket uppskattad i alla användningssammanhang. Denna kompakta och genomskinliga iskub är extremt elegant och effektiv för olika behov: ishinkar, cocktails, aperitifer och whisky on the rocks. Det elektroniska styrsystemet i Cherry-serien ger fullständig tillgång till alla funktioner och serviceinställningar för maskinen, genom en enkel beröring av den kapacitiva kontrollpanelen. ISMASKINEN De kommersiella ismaskinerna i Cherry-serien har en hög produktionskapacitet trots sina kompakta mått - designad för en enklare placering.
Ismaskin Hoshizaki iskuber, 25kg/24h
17 561,25 kr
20 070,00 kr −12,5%
Ismaskinen från Hoshizaki ger den högsta kvalitén på dina iskuber och har en produktionskapacitet på 25kg/dygn. Denna ismaskin är utrustad med elektroniskt kontrollsystem som ger dig en optimerad tillverkningsprocess. Maskinen har en låg energiförbrukning tack vare det naturliga HC-kylmedlet R290 vilket ger dig pengar över till annat. Kubstorlek - Standard 23g Höjd 28 mm Bredd: 32 mm Djup 28 mm
Ismaskin Hoshizaki iskuber, 30kg/24h
19 341,88 kr
22 105,00 kr −12,5%
Ismaskinen från Hoshizaki ger den högsta kvalitén på dina iskuber och har en produktionskapacitet på 30kg/dygn. Denna ismaskin är utrustad med elektroniskt kontrollsystem som ger dig en optimerad tillverkningsprocess. Maskinen har en låg energiförbrukning tack vare det naturliga HC-kylmedlet R290 vilket ger dig pengar över till annat. Kubstorlek - Standard 23g Höjd 28 mm Bredd: 32 mm Djup 28 mm
Ismaskin Hoshizaki iskuber, 46kg/24h
28 748,13 kr
32 855,00 kr −12,5%
Ismaskinen från Hoshizaki ger den högsta kvalitén på dina iskuber och har en produktionskapacitet på 46kg/dygn. Denna ismaskin är utrustad med elektroniskt kontrollsystem som ger dig en optimerad tillverkningsprocess. Maskinen har en låg energiförbrukning tack vare det naturliga HC-kylmedlet R290 vilket ger dig pengar över till annat. Kubstorlek - Standard 23g Höjd 28 mm Bredd: 32 mm Djup 28 mm
Ismaskin Hoshizaki iskuber, 46kg/24h
28 468,13 kr
32 535,00 kr −12,5%
Ismaskinen från Hoshizaki ger den högsta kvalitén på dina iskuber och har en produktionskapacitet på 46kg/dygn. Denna ismaskin är utrustad med elektroniskt kontrollsystem som ger dig en optimerad tillverkningsprocess. Maskinen har en låg energiförbrukning tack vare det naturliga HC-kylmedlet R290 vilket ger dig pengar över till annat. Kubstorlek - Standard 23g Höjd 28 mm Bredd: 32 mm Djup 28 mm
Ismaskin Hoshizaki iskuber, 62kg/24h
36 286,25 kr
41 470,00 kr −12,5%
Ismaskinen från Hoshizaki ger den högsta kvalitén på dina iskuber och har en produktionskapacitet på 62kg/dygn. Denna ismaskin är utrustad med elektroniskt kontrollsystem som ger dig en optimerad tillverkningsprocess. Maskinen har en låg energiförbrukning tack vare det naturliga HC-kylmedlet R290 vilket ger dig pengar över till annat. Kubstorlek - Standard 23g Höjd 28 mm Bredd: 32 mm Djup 28 mm
Ismaskin Hoshizaki iskuber, 105kg/24h
51 091,25 kr
58 390,00 kr −12,5%
Ismaskinen från Hoshizaki ger den högsta kvalitén på dina iskuber och har en produktionskapacitet på 105kg/dygn. Denna ismaskin är utrustad med elektroniskt kontrollsystem som ger dig en optimerad tillverkningsprocess. Maskinen har en låg energiförbrukning tack vare det naturliga HC-kylmedlet R290 vilket ger dig pengar över till annat. Kubstorlek - Standard 23g Höjd 28 mm Bredd: 32 mm Djup 28 mm
Ismaskin Hoshizaki iskuber, 105kg/24h
48 461,88 kr
55 385,00 kr −12,5%
Ismaskinen från Hoshizaki ger den högsta kvalitén på dina iskuber och har en produktionskapacitet på 105kg/dygn. Denna ismaskin är utrustad med elektroniskt kontrollsystem som ger dig en optimerad tillverkningsprocess. Maskinen har en låg energiförbrukning tack vare det naturliga HC-kylmedlet R290 vilket ger dig pengar över till annat. Kubstorlek - Standard 23g Höjd 28 mm Bredd: 32 mm Djup 28 mm
Ismaskin Hoshizaki iskuber, 120kg/24h
55 260,63 kr
63 155,00 kr −12,5%
Ismaskinen från Hoshizaki ger den högsta kvalitén på dina iskuber och har en produktionskapacitet på 120kg/dygn. Denna ismaskin är utrustad med elektroniskt kontrollsystem som ger dig en optimerad tillverkningsprocess. Maskinen har en låg energiförbrukning tack vare det naturliga HC-kylmedlet R290 vilket ger dig pengar över till annat. Kubstorlek - Standard 23g Höjd 28 mm Bredd: 32 mm Djup 28 mm
Iskross - rostfri 3L - 230V 200W
3 972,75 kr
5 297,00 kr −25%
Iskross – elektrisk, Professionell iskross perfekt för att förbereda är för granitas, mojitos, iskaffe och andra isdrycker. Levereras med en kopp och en uppsättning rostfria blad. Kapacitet: 3 l. Hastighet: 850 rpm. Skålens väggtjocklek: 0,8 mm. Motorhus i gjutet aluminium. Lås försett med mikrobrytare. Vattenskyddsklass: IPX 1. Bar up, 3L, 230V/200W, 194x329x(H)523mm
Ismaskin, 730x600x1136mm -42kg/24t
20 687,25 kr
27 583,00 kr −25%
Hus av rostfritt stål. Producerar klara isbitar som smälter långsammare än andra sorters is. Luftkyld – fläktassisterad statisk kylning. Låg vattennivå och full isbehållare. Automatisk avfrostning och automatisk rengöring. Isbehållarens kapacitet: 42 kg. Produktionskapacitet: 90 kg/24 timmar. Köldmedium: 290 kr.