Dehydrator

Dehydrator och torkugn till restaurang och storkök

En dehydrator eller mattork (kallas också ibland torkugn) är praktiskt att ha i köket och kan användas till mycket. Exempelvis är en dehydrator perfekt att använda när du har plockat svamp, för att göra egen friluftsmat, torka frukter och grönsaker från odlingen eller också för att torka fisk och kött. Brinner du för "against food waste"? Så är det en dehydrator du ska ha! Säljer du rawfood? Ja, då är en mattork också det perfekta verktyget om du vill göra egen rawfood. För att torka i en mattork placerar du det du vill torka på brickor och väljer temperatur och torktid. Lättare blir det inte! 

Hur använder man en torkugn eller torkskåp och varför ska man göra det?

1. Varför ska jag torka maten? Även ifall det låter tråkigt så är det rena motsatsen. När du torkar maten försvinner vattnet. Vattnet i sig smakar inget och resultatet blir att maten du torkat blir mycket mer intensiv i sin egna smak och får en annan textur. Är du inne i Raw-food vet du säkert också att det är ett smart sätt att tillbereda maten på och samtidigt behålla näringsämnena. Nästan all mat går att torka! Det är bara fantasin som är det enda hindret. Frukt, bär, müsli, svamp, kött t.o.m. sås. Föreställ dig en skiva parmaskinka – torkad blir den krispigt god och smakar ännu mer! – Perfekt som toppning på exempelvis en jordärtkockssoppa. Vill du läsa mer om hur du torkar mat, läs mer på vår blogg här!

Vad är en dehydrator och torkugn?

En dehydrator eller som en del säger torkugn är ett hjälpmedel i köket som göra att du snabbt och effektivt kan torka mat. Man kan till exempel torka frukt, svamp, grönsaker och kött. Man kan också torka mat i ugnen men en dehydrator gör att processen går snabbare, du har bättre kontroll för att du kan styra luftflödet och temperaturen. En dehydrator är en maskin som du kopplar upp på vanligt vägguttag. Ugnen är uppbyggd med galler som du enkelt fyller med det som du vill torka. Sedan kan du med hjälp av timer, temperatur och luftflödet torka maten utefter de du vill. De är lätta att rengöra och ganska skrymmande. 

Varför ska jag använda en dehydrator istället för en vanlig ugn?

Om du vill ha bättre kontroll och kunna justera hur du torkar maten så är en torkugn ett bättre alternativ än en vanlig ugn. Skillnaden på en torkugn och en vanlig ugn är att torkugnen har ett bättre luftflöde och temperaturkontroll. Du får en bättre slutprodukt med en dehydrator/torkugn. Ska du torka mycket mat så är en torkugn att föredra och även om du har höga krav och vill experimentera med olika maträtter. En dehydrator ger dessutom ett betydligt jämnare resultat och är mer energieffektiv. 

Vad kan man använda en dehydrator till?

Man kan använda en torkugn till väldigt många olika mat! Allt från bär, frukt, grönsaker, örter, kött, ägg och till och med sås. En dehydrator används främst för att torka olika livsmedel som frukt, grönsaker, örter, kött och svamp. Genom att torka maten med en dehydrator kan du bevara den längre utan att behöva använda konserveringsmedel. Du kan också göra egna snacks, som fruktchips eller jerky, och bevara smaken och näringen i råvarorna. Dessutom kan du använda en dehydrator för att skapa egna kryddor genom att torka örter, eller för att torka blommor för dekoration och hantverk. Det är ett mångsidigt verktyg för att göra hållbar och näringsrik mat. 

Hur fungerar en dehydrator?

En dehydrator fungerar genom att cirkulera varm luft runt maten för att ta bort fukten och torka ut råvarorna. Den använder en fläkt och ett värmeelement för att skapa en konstant och låg temperatur. Vanlig temperatur är mellan 35–70 grader beroende på vad du torkar. Den jämna luftcirkulationen ser till att all mat torkar jämnt utan att den blir tillagad. Genom att ta bort fukten från maten förhindrar dehydratorn tillväxt av mögel och bakterier, vilket gör att maten kan bevaras längre. Många dehydratorer har också en timer och exakt temperaturkontroll för att du ska kunna anpassa processen till olika typer av livsmedel.

Dehydrator 4 brickor - Excalibur
3 128,00 kr
Mattork med 4 brickor från Excalibur är en professionell och lättanvänd torkugn som ger en jämn torkning på alla plan tack vare sitt aggregat i bakkanten. Fläkten mäter 10 cm i diameter. De fyra brickorna är utdragbara och dörren är avtagbar. Detta underlättar när du vill kontrollera torkningen. Torktemperaturen kan gå så lågt som 40° C i denna torkugn och upp till 75 °C om så behövs.
Torkugn Dehydrator 10 Profi - Digital
3 707,25 kr
4 943,00 kr −25%
Dehydrator 10 Profi. Mycket trevlig dehydrator ifrån Hendi i Holland. Lätt att använda och mycket hög kvalité. För torkning av kött, grönsaker, frukt, örter, fisk m.m. Timer justerbar från 24 timmar - 30 min. Temperaturjusterbar från 35 C till 75 C grader med 5 C graders steg. Ger ett jämnt resultat tack vare fläkten utan att man behöver rotera gallret.
Dehydrator Profi Line - Torkugn
2 110,50 kr
2 814,00 kr −25%
Dehydrator med 6 st galler. För torkning av kött, grönsaker, frukt, örter, fisk m.m. Timer justerbar från 24 timmar - 30 min. Temperaturjusterbar från 35 C till 75 C grader med 5 C graders steg. Ger ett jämnt resultat tack vare fläkten utan att man behöver rotera gallret. Lätt att rengöra. Genomskinlig dörr så du kan ha koll på torkningen.
Dehydrator Excalibur - 9 brickor - Torkugn
5 860,00 kr
Vill du utvinna så många enzymer och bevara så många näringsämnen som möjligt? Detta är precis vad som händer om du torkar mat och frukt. Denna torkugn från Excalibur har 9 brickor med en transparent dörr i polykarbonatplast – så att du kan se det du torkar utan att behöva ta ut det. Den är även utrustad med en 48-timmars digital timerkontroll. Med hjälp av den kan du ställa in torktid (upp till 48 h) och du kan i förväg även ställa in olika temperaturer (mellan 40˚C-75˚C) i olika tidsspann under torkningstiden för att snabba på processen samtidigt som du behåller kvalitén på maten. Mattorken är professionell och lättanvänd och ger en jämn torkning på alla plan tack vare sitt aggregat i bakkanten.
Dehydrator - 7 Kitchen Line - Torkugn
1 882,50 kr
2 510,00 kr −25%
Torkugn för torkning av frukt, grönsaker, örter, kött, fisk etc. Automatiska fläktar cirkulerar den varma luften för ett jämnt torkat resultat. Utrustad med 7 rostfria 375x300 mm brickor som rymmer upp till 500 g vardera. Brickorna är jämnt fördelade och lätta att ta bort och rengöra. Höljet och dörren är tillverkade av polypropylen och har dubbla väggar, vilket ger bättre temperaturprestanda. Tack vare den transparenta dörren kan du hålla ett öga på torkningsprocessen. Levereras med en transparent kudde som kan användas för att fånga upp rester på torkens botten eller för att göra fruktläder. Digital display, justerbar temperatur från 35° till 70°C. Timer kan ställas in från 30 min upp till 24 timmar i 30-minutersintervall.