Skärmaskin

En bra skärmaskin i gedigen kvalité sparar både tid och pengar. Tid eftersom en skärmaskin underlättar arbetet mycket i jämförelse med att skiva med en vanlig kniv. Pengar eftersom en bra skärmaskin kan skiva i både mycket tunnare skivor och använda hela råvaran på ett sätt som inte riktigt går med en kniv.

Nyskurett pålägg och delikatess är ju så mycket godare än färdigskuren från grossist så gör detta till ett säljargument och använd det öppet i butik eller på restaurangen. Kunderna föredrar färska produkter och nyskuren skinka eller bra italiensk salami ser härligt ut på en tallrik - jättelätt att åstadkomma med en bra skärmaskin.

Vilken skärmaskin ska jag välja?

Vilken typ av skärmaskin du ska välja beror såklart på vad du ska använda den till. Tänk över vad du ska skära och ungefär hur mycket du ska skära på din skärmaskin varje dag innan du bestämmer dig för storlek och modell. Olika skärmaskiner har olika kapacitet – hur lång tid ska den vara i bruk varje dag. Pris och kvalité hänger såklart ihop men därvid inte sagt att den dyraste skärmaskin är bäst för dig för kanske betalar du för en kvalité eller några funktioner som du inte har användning av?

Vilken storlek på skärmaskin ska jag ha?

En liten skärmaskin är smidig och lätthanterat och lämpar sig bra för användning ca en eller två timmar om dagen. Skär och skivar pålägg som skinka och salami – inte rekommenderat för att skiva ost. En mellanskärmaskin (ca Ø300) har starkare motor och större kniv; lämplig för användning ett par timmar om dagen – fungerar bäst för pålägg men kan även fungera för mindre mängder grönsaker och ost. En stor skärmaskin (Ø350 och mer) är lämplig för regelbunden och användning flera timmar varje dag. Fungerar till det mesta även grönsaker och ost. 

Tänk säkerhet! Kniven på våra skärmaskiner är vass som en rakhyvel så personalen som använder den bör ha utbildning i att använda skärmaskinen på rätt sätt så inga olyckor händer.

Tänk hygien. Det är väldigt viktigt för hygienen att en skärmaskin är lätt att rengöra och underhålla. Välj en skärmaskin med löstagbara delar för bästa hygien.