Rökskåp

Rökskåp från Borniak

Bästa resultat med rökskåp från Borniak

De senaste åren har många fått ögonen för hur kul och användbart det är med ett rökskåp. Storköksbutiken har valt att sälja Borniak rökskåp som är en av de mest populära på marknaden och vi förstår varför, det är riktigt bra kvalité och ger ett mycket bra resultat. Vi har också mindre rökskåp från Hendi som också håller en bra kvalité. Behöver du rökspån, kallrökningsadapter, regnskydd eller andra tillbehör så har vi givetvis det också. 

Det finns olika sätt att använda ditt rökskåp på. Nedan ser du en liten guide över hur du kan göra.

Tre olika sorters rökning

Varmrökning
Med varmrökning tillreder du maten. Temperaturen ligger på mellan 50 och upp över 100 C grader. Med varmrökning blir det en tydlig röksmak och fast konsistens. Denna metod passar utmärkt till exempel rökt skinka.

Svalrökning
Svalrökning passar till exempel om du ska röka fisk. Det passar även till mat som du ska tillaga efter rökningen, tex: om det ska grillas eller stekas. Det ger en mildare röksmak och saftigare konsistens. Svalräkning går till så att du bara använder värmen som kommer ifrån rökgeneratorn, du behöver alltså inte sätta på värmen i skåpet.  

Kallrökning
Vid kallrökning ska temperaturen i rökskåpet inte vara mer än 15 - 30 C grader. Kallrökning är en långsam process och kan ta från 2 timmar upp till flera dygn beroende på vad det är man ska röka. Det ger en kraftig röksmak och okokt konsistens. Det är viktigt att rökgastemperaturen inte överstiger 30 C grader, då det börjar övergå till varmrökning. Tänk på var skåpet står när du kallröker. Står det i solen så kommer kan det bli för hög temperatur inne i skåpet. Det bästa är att kallröka på våren eller hösten. En annan viktig sak att tänka på är att maten du ska kallröka ska vara torr. Om tex en köttbit inte är torr när du kallröker den kan den få en dålig smak. Låt köttet hänga sig torrt över natten. Kallrökning tillagar inte kött på så sätt att det koagulerar proteinet som vid uppvärmning, istället är det röken som konserverar köttet. Kallrökt och lufttorkat kött har ett väldigt långt bäst före datum om det förvaras på rätt sätt.