Chokladkyl

Kylmonter som är specialanpassade för förvaring av underbar choklad.

Ska du förvara eller exponera choklad och praliner är det viktigt att du väljer rätt chokladkyl. Du ska ha en kylmonter som är väl ventilerad, håller en konstant temperatur och gärna nån form utav klimatkontroll. Detta för att undvika att det bildas kondens som kan orsaka att chokladen blir vit eller grå och riktig tråkig att titta på.

Korrekt förvaring av choklad är vanligtvis i temperatur mellan 14C-18C – viktigast är dock att temperaturen är jämn och att fuktigheten inte är för hög – helst inte högre än 60 %.

Är temperaturen för hög är risken att det bildas ”fatbloom” eller fettrosor. Detta orsakas av fettkrystaller som tränger ut och bildar grå fläckar på ytan.

Är fuktigheten för hög är risken att det bildas ”sugarbloom” eller sockerrosor. Fukten löser upp en del av sockret i chokladen och särskilt på ytan – när fukten då avdunstar krystalliseras sockret igen och bildar vita belägningar eller ger chokladen en kornig yta.

Varken ”fatbloom” eller ”sugarbloom” betyder att chokladen är oätbar men oftast betyder det tyvärr att chokladen är osäljbar eftersom den är väldig tråkig att titta på.

Storköksbutiken.se har flera olika modeller av kylmonters som är anpassade för just förvaring av choklad. Det finns små bänkmodeller och större golvmodeller – alla modeller är med stabil temperatur, bra ventilation och nån form av klimatkontroll som gör att fuktigheten inte överstiger 60 %.

Storköksbutiken har egen import av chokladkyl och chokladmonter från bland annat Spanien och Italien. Detta gör att vi kan erbjuda kanske Sveriges bästa priser på chokladkylar och chokladmonters i riktigt bra kvalité.