Stavmixer från Sammic

Vi får lov att presentera Sammics nyhet – Stavmixern XM-12!

Denna professionella stavmixer som klarar allt utan extra verktyg. XM-12 är idealisk för att uppnå de mest subtila, fina och luftiga blandningarna eller mjuka puréerna. Den avancerade designen av bladet, bladskyddet och olika hastigheter gör det idealiskt att mixa olika emulsioner, puréer o.s.v. Ergonomisk designad, kompakt och praktisk gör den ideal till mise-en-place. Klarar upp till 10 liter och är gjord för att klara all typ av blandningar, airs, puréer och emulsioner utan att du behöver ha några extra verktyg. 

Y-bladet med skarpa skärkanter av härdat stål med lutningar som har tagits fram för att uppnå ett perfekt resultat vid varje utförande. Tack vare de tre bladen krävs mindre tid och minder motorinsats för att få den önskade strukturen. 

X-speed – Hastighetskotrollen uppfyller kraven för professionell användning.

Designad för små produktioner. XM-12 är perfekt för mise-en-place och är gjord för att klara upp till 10 liter.

XM-12 kan utrustas med en kortare arm, som gör mixern ännu mer mångsidig.

Kompakt design som inte tar stor plats i köket.

Ergonomisk design som är utrustad med anti-slip och med ett handtag med optimal lutning som motverkar trötthet i armen. 

Click-on-arm – Armen är avtagbar med snabb fästning på grund av säkringssystemet och ”klick” som indikerar det låsta läget. 

Huvan är designad för att undvika stänk medan du arbetar. 

Professionellt testad för att klara av långvarigt arbete utan att höljet överhettas. Robust konstruerad av material i högsta kvalité. Motorn är testad och klarar alla de mest krävande användningstesterna. Maximal motorstyrka i kompakt design. 

Lätt att rengöra som klarar diskmaskin och handdisk. 

Att tävla i matlagning!

Att tävla i matlagning kräver en enorm precision, en mental styrka, perfekta råvaror och en restaurangutrustning av världsklass.

Vi förbereder oss minutiöst för Culinary Olympics som avgörs i tyska Stuttgart och inför ett världsmästerskap behöver vi kockar, precis som idrottsmän, skapa de allra bästa förutsättningarna för att vi ska kunna prestera maximalt vid rätt tillfälle.

Som en del av förberedelsernas reser vårt landslag runt i Sverige och lagar mat i olika städer och på olika restauranger. För att underlätta för oss har Storköksbutiken specialtillverkat vagnar och plåtar till våra lastbilar och försett oss med högkvalitativ restaurangutrustning som exempel: torkskåp, gräddsifon, blender samt grönsaksskärare. Deras fantastiska engagemang och stöd är av världsklass och gör att vi kan leverera på samma höga nivå. 

Daniel Lund Kock i Fazer Culinary team och världsmästare i Community Catering, 2020 är han med i det lag som tävlar i Culinary Olympics, i Tyskland.

Så tillagar du den perfekta Pommesen!

Pommes frites skär genom tid, rum, kulturer och nationsgränser på ett sätt som inget annat tillbehör i den kulinariska världen.

En saftig köttbit, musslor eller en krispig sallad – kombinera med friterade potatisstavar och lyckan är gjord. Visst är det den bästa side ordern som kan serveras i ensamt majestät med bara salt, en god dressing eller varför inte med manchego, jalapeños, stark sås och koriander.

Med små enkla medel kan vem som helst servera en pommestallrik av rang till priset av en förrätt. Men då måste pommesen var bra!

Först och främst, vad är då en perfekt pommes frites?

Enligt oss är det en pommes som är gyllenbrun och krispig på utsidan, krämig på insidan, och har en genuin och god potatissmak. 

Hur ofta blir man serverad detta? Har man tur så är de varma och krispiga, men potatissmaken uteblir allt som ofta.

Las Fritas i Barcelona

Att göra pommes är egentligen både en konst och en vetenskap. Den har blivit lite utskälld som snabbmat och andra potatisanrättningar anses finare än pommes. 

Därför bjuder vi här på en liten snabbguide till den perfekta pommesen.

1. Potatis

Välj en sort som passar för fritering typ King Edward, Bintje eller Idaho. Be din leverantör om stora potatisar. Skrubba och skölj potatisen och dela den smidigt med hjälp av en pommes frites delare (artikel nr 630402). Lägg i kallt vatten i ca 30min till 1 timme så lite av stärkelsen försvinner.

2. Olja

Ha en bra olja som tål hög värme, Raps, ryps eller solrosolja. 

3. Fritering

Fritera först på 140 grader till pommesen känns typ klara, tar 5-6 min lite beroende på storlek. Häng av tills det är dags för servering, alternativt så kan de stå i kylen upp till ett dygn. Vid servering, friteras önskad mängd på 180 grader tills de är gyllenbruna. 

4. Krydda & servera

Kryddningen är viktig, snåla inte på saltet och örter.

• Förslag på kryddningar är saltblandning med timjan och oregano eller annan favoritkrydda

• Hackad färsk dill och flingsalt.

• Smaksatt majonnäs efter tycke och smak. 

Hos oss hittar ni allt för att lyckas med pommesen, fritöser, hålslevar, kryddkar, knivar, pommessil, värmeri samt snygga uppläggningskorgar.

Lycka till!

Två restaurangugnar i världsklass och i miniformat!

NYHET! Spaniens största restaurangugnsproducent släpper kombiugn i miniformat

Två restaurangugnar i världsklass och i miniformat! 

Fagor som bland annat levererar restaurangugnar till Michelinrestauranger och som är Spaniens största och mest populära producent av restaurangugnar har släppt sin nya ugn Fagor Kombiugn Optima i modellerna Advanced och Concept. Två restaurangugnar i världsklass och i miniformat! 

Med funktioner som ånga, kombiånga, konvektion/varmluft, uppvärmning/regeneration, injektionsånga, kärntemperaturnål och dessutom automatisk självrengöring och många andra smarta funktioner. Dom här ugnarna har allt man behöver i ett professionellt kök och är i toppklass.

Med den här ugnen öppnar sig nya möjligheter för restauranger med begränsat utrymme. Den är perfekt till catering eller varför inte i en Food truck! Det är fantastiska små ugnar som passar till dig när du inte vill kompromissa på funktion och kvalité men har ont om plats! – Säger Therese Persson på Storköksbutiken. 

Ugnarna har samma funktioner som sina större föregångare Fagor Kombiugn Advance och Fagor Kombiugn Concept. Skillnaden är dock påtaglig storleksmässigt, den är i miniformat. Trots det påverkas inte resultatet eller prestandan. Med ett djup på 56,3 cm och en höjd 57 cm får Fagor Optima plats nästan överallt. Den passar utmärkt till restaurangköket där det är ont om plats eller till matlagningsentusiasten i hemmaköket! 

Fagor är leverantör av restaurangugnar till inte mindre än 18 st Michelinrestauranger och är en av världens största producenter av restaurangmaskiner såsom restaurangugnar, diskmaskiner, kyl & frys. 

Årets kock i Danmark vann med Fagors ugnar

Årets kock i Danmark vann med FAGORS ugnar!

Årets kock i Danmark korades i Herning i Danmark nu i helgen. Vinnaren blev Kristoffer Ringsing från Restaurant B-Spis i Næstved. De sista fem veckorna har Kristoffer och hans assistens tränat mer än 30 timmar per vecka, vid sidan av deras arbete. 

– Jeg er utroligt glad og utroligt træt. Vi har trænet så intenst, sade Kristoffer Ringsing efter tävlingen.

KLICKA HÄR OCH SE FAGORS UGNAR

Vinnarmenyn bestod av en förrätt på torsk, rödbetor och ostron, huvudrätt av högrev, bräss, lökkompott och potatis, dessert av pannkakor med äppelfyllning. 

Under tävlingen användes Fagors kombiugnar som sponsrades av Cateringinventar i Danmark. Fagor är ett av Europas största producenter av restaurangmaskiner såsom restaurangugnar, diskmaskiner och kylskåp. Deras maskiner används i michelinresturang, i skolkök, sjukhuskök, och restauranger över hela världen. 

Se mer av FAGOR här: FAGOR

Våfflor

Vilken gillar du?

Klassiska hjärtanformade våfflor, belgiska våfflor, bubbelvåfflor, amerikanska våfflor, churros våfflor.

Snart är det våffeldagen, närmare bestämt 25 mars. 

Visste du att våffeldagen från början är en misstolkning av ordet vårfrudagen, som blev till vafferdagen. Vaffer är ett gammalt ord för våffla och på så sätt blev det så småningom våffeldagen.

– Våfflor har medeltida ursprung och nämns redan under 1600-talet i det svenska språket. Det är under senare 1800-tal som man börjar att äta våfflor på samma sätt som vi gör idag, med smet av ägg, socker och vitt mjöl och som serveras med vispad grädde och sylt.    

– Våfflor kommer idag i många olika former och med olika tillbehör. De klassiska hjärtanformade våfflorna uppstod i Sverige under 1800-talet för att bättre passa till de nya gjutjärnsspisarnas runda hål. Innan dess var våfflorna tjockare och fyrkantiga. Våffeljärn med klassisk hjärtanform hittar du här. 

– Den belgiska våfflan är tjockare och fyrkantig. Den serveras ofta med vaniljglass eller vispad grädde och chokladsås. Våffeljärn till belgiska våfflor hittar du här.

– Liegevåfflor är också belgiska men har en annan smet som gör att de blir krispigare. De görs istället på jäst och pärlsocker. Resultatet blir en krispig yta med ett mjukt sött inre. 

– Amerikanska våfflor är lite tjockare och runda i formen. De serveras ofta med lönnsirap och florsocker. Våffeljärn till amerikanska våfflor hittar du här.

– Hongkong-våfflor eller bubbelvåfflor, äggvåfflor som de också kallas kommer från som namnet antyder; Hong Kong. De serveras ofta som en strut som man fyller med glass, bär och chokladsås, eller även på klassiskt vis liggande. Neumärker har tagit fram ett våffeljärn till bubbelvåfflor till restaurang och café- Våffeljärn till bubbelvåfflor hittar du här.

Vill du se alla våra våffeljärn till restaurang och café klicka här!

Guide till GN-kantiner

Måtten till GN-kantiner

Rostfria kantiner är framtagna för att underlätta arbetet i köket med en typ av behållare som passar i många olika funktioner. Exempel passar en vanlig GN 1/1 kantin i de flesta ugnar, kylskåp, frysskåp, vattenbad, blast chiller och så vidare.

För att en kantin ska bli godkänd som GN kantin måste den uppfylla vissa standardmått och villkor. Dessa standardmått kallas för EN-631-1 och EN-631-2. GN 1/1 eller baskantinen har måtten 530×325 mm och de andra modellerna är utvecklande utifrån den. 1/2 kantin är t.ex. 265x325mm och det gör att den kan stå 2x 1/2 kantiner i en 1/1 kantin. En 1/3 kantin är 176×325 och passar då med 3×1/3 kantiner i en 1/1 kantin – och så vidare.

Mått (längd/bredd) Volym

GN 1/1-20         530×325 mm 1,9 liter

GN 1/1-40         530×325 mm 4,5 liter

GN 1/1-65         530×325 mm 7,4 liter

GN 1/1-100        530×325 mm 12,6 liter

GN 1/1-150        530×325 mm 18 liter

GN 1/1-200        530×325 mm 25 liter

GN 1/2-20         325×265 mm 0,85 liter

GN 1/2-40         325×265 mm 1,75 liter

GN 1/2-65         325×265 mm 3,5 liter

GN 1/2-100        325×265 mm 5,5 liter

GN 1/2-150        325×265 mm 8,5 liter

GN 1/2-200        325×265 mm 11 liter

GN 1/3-40         325×176 mm 1,5 liter

GN 1/3-65         325×176 mm 2,25 liter

GN 1/3-100        325×176 mm 3,5 liter

GN 1/3-150        325×176 mm 5,5 liter

GN 1/3-200        325×176 mm 7,25 liter

GN 1/4-65         265×162 mm 1,5 liter

GN 1/4-100        265×162 mm 2,5 liter

GN 1/4-150        265×162 mm 3,75 liter

GN 1/4-200        265×162 mm 5,25 liter

GN 2/4-65         530×162 mm 3,5 liter

GN 2/4-100        530×162 mm 5,5 liter

GN 1/6-65         176×162 mm 1 liter

GN 1/6-100        176×162 mm 1,5 liter

GN 1/6-150        176×162 mm 2,25 liter

GN 1/6-200        176×162 mm 3 liter

GN 1/9-65         176×108 mm 0,5 liter

GN 1/9-100        176×108 mm 0,8 liter

Guide GN-kantiner.JPG

När kantinerna uppfyller dessa krav kan de bland annat staplas utan att sitta fast i varandra. Det går eftersom ett system med kilar gör det enkelt att separera kantinerna. Det gör också att kantinerna kan torka snabbare. 

GN-kantinerna finns även som perforerade. Det är väldigt bra vid tillagning i en kombiugn av t.ex. fisk och grönsaker där ånga kan komma åt livsmedlen från alla håll.

Varje GN-kantin kan levereras med ett passande lock. Lock till GN-kantiner finns som standard rostfria lock och som lock med silikonkant som är 100 % återförslutande.

GN kantiner finns tillverkade i många olika typer av material, både polykarbonat, emaljerade, porslin och rostfritt stål. Rostfritt stål är den absolut vanligaste. 

Det finns många olika producenter av kantiner och de säljs till minst lika många olika priser – Storköksbutiken är bland de billigaste i Sverige. Våra GN-kantiner hittar du här!

Gemensamt för de flesta på marknaden är att kvalitén generellt är god och att måtten passar ihop med annan GN-märkt köksutrustning. 

GN-kantiner är ett perfekt och mycket nödvändigt redskap i alla professionella kök.

Pizzaugnar från Sveba Dahlén

Välkommen till den perfekta pizzavärlden – med Pizzaugnar från Sveba Dahlen

Vår medarbetare Therese redogör fördelarna med en pizzaugn från Sveba Dahlen

Varje dag i över 100 länder, på den lokala pizzerian, i stormarknaden eller på en restaurang är en pizzaugn från Sveba Dahlen inblandad. P-serien Pizzaugnar från Sveba Dahlen uppfyller de krav som ställs på en pizzeria med hög kvalitet på slutprodukten- PIZZAN! 

Detta är den nya generationen pizzaugnar. P-serien finns i inte mindre än 14 olika storlekar och tre olika färger, här hittar du en pizzaugn för alla restauranger.

Sveba Dahlens pizzaugnar har många fördelar, bland annat detta:
– Turbofunktionen ser till att pizzaugnen snabbt når den satta temperaturen med en maxtemperatur på 350 grader.
– Ugnens pizzasten är en tjockare sten som lagrar värmen längre.
– Pizzaugnarna är mycket välisolerade, vilket ger välfördelad värme i ugnsrummet. Ugnsrummet har tre värmezoner, över-, front, och undervärme, som gör att temperaturen hålls helt jämn.
– Dörren med dubbelglas och den kraftiga isoleringen håller värmen i ugnen och blir på så sätt energisparande och kostnadseffektiv.
– Pizzaugnen står på kraftiga ben med låsbara hjul – perfekt om man behöver flytta pizzaugnen.

– Alla kan se pizzan bakas färdigt genom dubbelglaset och det upplysta ugnsrummet i pizzaugnen. Sveba Dahlen har utrustat sina pizzaugnar med effektiv och värmeresistent halogenbelysning. Det ger ett vitare sken och mer intensiv arbetsbelysning så man ser när pizzan är perfekt klar. 

– Med den enkla digitala kontrollpanelen styr man pizzaugnens alla värmeelement på ett smidigt sätt. Ett tillval du kan göra är en SD-touchpanel, en intelligent styrpanel med smarta, inbyggda funktioner där man kan välja att använda en enkel användning med tre förinställda lägen eller mer avancerad med tidsinställningar för optimalt användande. Pizzaugnarna är standardutrustade med veckotimer vilket innebär att ugnen är startklar när arbetspasset börjar. 

– Pizzaugnarna är utrustade med två utdragbara hyllor undertill, perfekt som avställningsyta. Smidigt när det är dags att plocka ut den färdiga pizzan direkt på tallrik eller kartong för servering. 

– Väljer man till SD-touchpanel + premiumpaketet har dessa hyllplan dessutom integrerade skålar nedsänkta där kryddor, såser eller olja kan förvaras. I premiumpaketet ingår även en specialutformad imkåpa.

Sveba Dahlens pizzaugnar- för pizzor i världsklass helt enkelt! Här hittar du Sveba Dahlens pizzaugnar

Kontakta oss på Storköksbutiken så hjälper vi dig hitta den rätta pizzaugnen från Sveba Dahlen för just Dig!

Vinnarmenyn i Culinary World Cup

GULD i storköksklassen 2018 

Temat i Culinary World Cup 2018 var  ”Against food waste”. Utifrån det skulle lagen på 5 timmar skapa en trerättersmeny till 150 personer, med en budget på 5 euro per person. 

vinnare1.JPG

Det segrande laget i storköksklassen Fazer Culinary Team består av lagkapten Dan Assarsson, Adam Hallberg, Marcus Ludvigsson, Susanne Strandqvist, Daniel Lund, Patrik Sättgren och coachen Niclas Melin.

Här är deras vinnande meny!

Förrätt

soppa.JPG

Rotsellerisoppa med tartar på rökta blåmusslor, äpple och gurka. Frökavring med vispat citronsmör.

Varmrätt, tre olika

vegetariskt.JPG

1. Svampfylld spenat- och kikärtsrulle, hasselnöt- och ädelostbakad persiljerot, silverlökscrème och nyponcitronett, mangold och violettasallad. 

fisk.JPG

2. Ört och brödbakad lättrimmad torskfilé, picklad gulbeta och morotsterrin, gräslökssås med forellrom, och ”brandade” på rökta torskslag.

kyckling.JPG

3. Gårdskycklingfilé med rostad hokiadopumpa, pumpacremè, kycklingballotine med smak av citron och dragon. Potatiskaka med lagrad Svecia.

Dessert

dessert.JPG

Lingonmousse på nötbrowniebotten, saltkola, inkokta päron och knäckflarn.  

Storköksbutiken har varit med och sponsrat Fazer Culinary Team med storköksutrustning till Culinary World Cup.

Möt kocken Daniel Lund

Namn: Daniel Lund
Arbetsplats: ICA Helsingborg
Bor: Gantofta
Familj: Frun Anna och barnen Samuel och Vera

Varför jobbar du som kock?
Brinner för mat och smaker. Vill hela tiden lära mig mer. 

Ditt bästa matminne?
Har många bra matminnen men det jag kommer att tänka på först är ett för inte så länge sedan på restaurang Baest i Köpenhamn, ett måste om man är i byen. De gör egna charkuterier och ostar. Odlar sina egna grönsaker och är nära inpå självförsörjande. Coolt!

Var kommer inspirationen ifrån?
Från mina kollegor, instagram och kokböcker

Vilka är dina favoritråvaror just nu?
För tillfället är det mycket pumpa som tillagas på olika sätt

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
Vi har tränat rent praktiskt på menyn under en lång period och nu försöker jag att förbereda mig mentalt för vad som komma skall. Dels genom att bara vara med familjen men även genom härliga löppass i skogen.

Årets tema i tävlingen är ju ”Against food waste”. Vad är ditt bästa tips kring detta?
Använd hela råvaran- kasta inget. Tex pumpan, fritera skalet till chips, rosta kärnorna till snacks baka pumpaköttet till ett härligt tillbehör till fiskbiten. 

Vilket redskap är oumbärligt för dig i tävlingen?
Kannmixern

Hur ska du fira om ni vinner?
Vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften som väntar. Skulle vi stå som segrare så blir det en brakfest 🙂

Daniel Lund är med i Fazer Culinary Team som ställer upp i Culinary World Cup i storköksklassen 2018. Teamet tog guld 2014 och siktar nu mot första platsen igen. Storköksbutiken är med och sponsrar teamet med restaurangmaskiner. 

Vill du se mer av Daniel så kan du följa honom på Instagram med namnet @daniel__lund