Röklåda & pandemitider

Guldmedaljören i storköksklassen Adam Hallberg är en hejare på att röka mat och att göra rökspån! Vi har ställt några snabba frågor.

En röklåda används flitigt i ditt kök. Hur använder du den och till vad?

Jag använder mest röklådan på jobbet till rational ugnen, men även till kallrökning hemma till mina rökspån.

Fagors röklåda
Fagors röklåda

Röklådan blir snabbt varm och är lätt att använda, samt att rengöra. Bara på någon minut är lådan glödhet och redo att använda.

Har du något favoritrecept du vill dela med dig av?

Jag provade att röka tomater för ett tag sedan. Då gravade jag tomaterna 50/50 med socker och salt. Jag rökte sedan tomaterna i 20 minuter med hjälp av röklådan med min nya rökspånsblandning BURNING GRANNY, som b.la innehåller lavendel. Det blev helt magiskt.

Tips! Saltningen eller rimningen är viktigt för att få bästa resultat!

Hur ser läget ut i pandemitider?

Jag jobbar kvar på restaurang Mukbang. Pandemin har påverkat oss hårt, med en arbetsgrupp på 11 personer för ett år sedan, till endast tre idag.

Under 2020 har jag haft förmånen att starta upp mitt enskilda företag Smokey flower. Mycket tack vare det vacuum och permitteringstiden som rådde för ett år sedan.

Hur ser ni framåt?

Det gäller att vara vaken för nya vägar och att jobba över gränser. Att vara uppfinningsrik och ständigt hitta ny marknad. Vi fortsätter att skramla med våra kastruller och kämpar vidare.

Matig våffla

Snart är det våffeldag! Varför inte göra en lite mer matigare våffla som både är god och mättande!

En matigare våffla med spenat i smeten och stenbitsrom, lök, creme fraiche, citroncest och dill på toppen . Passar även utmärkt som ett tillägg på påskbordet!

Bilden är från vår Therese @delikatesse som inte bara är grym på restaurangmaskiner utan också en hejare på att laga mat med många års erfarenhet i köket.

Behöver du ett nytt våffeljärn så har vi många på lager och för mycket bra priser. Vi säljer våffeljärn både från Neumärker och Hendi. Välkomna till vår butik i Trelleborg eller handla direkt på vår hemsida så skickar vi samma dag!

Informationsguide för kylmonter

Det är svårt att hitta rätt kylmonter och det kan vara ännu svårare att underhålla den på rätt sätt om man inte har haft en innan. Därför kommer denna guide hjälpa dig att välja rätt kylmonter och informera om hur man ska använda den på rätt sätt.

Kylmonter Café

Vad är en kylmonter? 

En kylmonter är en kyl med eller utan glasruta och används i stor del till att exponera maträtter, bakverk, mackor, kakor, juicer och andra matrelaterade varor som man vill kyla men samtidigt visa på ett attraktivt sätt till kunden. 

En kylmonter kan antingen användas för självbetjäning eller vara riktad till personalen som serverar kunden kakan eller bakverket. 

Vad kyler man i en kylmonter? 

I en kylmonter kan man kyla allt från ett egenframställt bakverk till en fräsch sallad till lunchen. Både maträtter, bakverk och drycker kan exponeras i en kylmonter och dra till sig kunder i alla åldrar. 

Underhåll och användning 

Med rätt kylförvaring kan du öka effektiviteten i ditt kök och  därmed påverka energikostnaderna. Var uppmärksam på följande vid användning av en kylmonter:

  • Placera produkten endast på hyllan när den når rätt temperatur. 
  • Se till att du har produkter i lager ifall något skulle ta slut. 
  • Undvik att öppna skåpdörrar i onödan.  
  • Håll alltid monterns skjutdörr ordentligt stängd.  
  • Förvara inte skämd mat på hyllorna. 
  • Torka av hyllorna när det behövs så det inte samlas fukt på innerväggarna. 
  • Kontrollera temperaturen i montern varje dag.  
  • Förvara gärna produkterna övertäckt med plastfilm eller något annat övertäckande. På detta sätt kan onödig avdunstning undvikas. 

Användningsområden

Större kylmonter

Café

På ett café kan man använda sig utav en mindre kylmonter eller kylmonter i bänkmodell om man inte har tillräckligt med utrymme för en fristående kylmonter. På ett café kan du erbjuda bakverk, sallader eller pajer m.m i kylmontern. 

Kylmonter till konditori

Konditori

På ett konditori finns ofta en kylmonter synlig som visar upp många olika bakverk i alla former och varianter. Håll bakverken väl kylda och förläng hållbarheten samtidigt som de exponeras och visas till kunden på ett attraktivt sätt. 

Restaurang 

På en restaurang eller buffé finns ofta större yta att fylla ut och där skulle en större kylmonter vara lämplig. Med en kylmonter i en buffé restaurang kan du exponera många olika produkter och erbjuda självbetjäning på ett lockande sätt.  

Vad behöver man tänka på vid köp av kylmonter? 

Kylmonter insida

Hur stor ska kylmontern vara?

  1. Mät området där du planerar att placera kylmontern
  2. Är ytan tillräckligt stor för att kunna rengöra och underhålla kylmontern? Detta sparar tid och pengar. En ren kyl förbrukar mindre, är mer attraktivt och gör din investering mer hållbar. 
  3. Tänk på hur mycket och vad som får plats i kylen av de produkter du vill sälja. 

Vilken färg ska min kylmonter ha? 

Välj en kylmonter i den färg som passar ditt café, lunchrestaurang eller bageri. Färgen ska betona bilden din restaurang, konditori, eller café vill förmedla.  

Behöver jag ha belysning i min kylmonter? 

Det är något man kan fundera kring också. Belysning i en kylmonter är något att föredra eftersom det framhäver produkterna mer och lockar fler kunder till att köpa något från kylmontern. 

Kylmonter med kakor

Skapa merförsäljning 

Välutformad och genomtänkt placering av en kylmonter kan öka din merförsäljning. Bakverk, sallader och andra produkter som exponeras genom glasrutan genererar också en hög efterfrågan, vilket medför till försäljningstillväxt. Med en kylmonter för självbetjäning kan kunderna välja fritt den produkt som de behöver utan att behöva fatta beslut i kassan. 

Rengöring  

En kylmonter som är ren skapar en ökad försäljning eftersom det lockar kunder mer när det ser rent och fräscht ut. Det bidrar även till en minskad förbrukning och bidrar till att din kylmonter får en längre hållbarhet om du rengör både invändigt och utvändigt. 

De inre och yttre ytorna är oftast gjorda av rostfritt stål och kan rengöras med milt rengöringsmedel eller en fuktig trasa. 

Rengör kylmonterns kondensor en gång i veckan med hjälp av dammsugare med mjukt borstmunstycke.  Innan kondensorn dammsugs måste man dra ur kontakten från vägguttaget. Annan rengöring av kondensorn kan endast göras av ett auktoriserat serviceföretag. 

Felsökning 

Om kylmontern inte fungerar ordentligt så kan det vara problem som har uppstått. Problem som man kan felsöka själv och sedan lösa på enkelt sätt. Några vanliga problemen som uppkommer kan exempelvis vara: 

Problem: Varför får inte kylmontern någon ström när strömbrytaren slås på? 

Svar: Kontrollera att kontakten sitter i ordentligt eller om du har en trasig säkring, i så fall kan du byta säkringen och testa en gång till. 

Problem: Varför går kompressorn, men temperaturen sjunker inte till det inställda värdet? 

Svar: Det kan bero på många olika saker men de främsta orsakerna skulle kunna vara, kondensorn är full av damm, produkter i montern hindrar luften att cirkulera eller att omgivningen överstiger +25°C på grund av någon värmekälla i närheten av kymontern. 

Guide Rostfria bänkar

Vad behöver man tänka på när man ska köpa en rostfri bänk?

Det beror så klart på vad du ska använda den rostfria bänken till. Är det till ett kök och ska du hantera livsmedel på bänken så måste stålet vara godkänt för livsmedelshantering. Den vanligaste ståltypen i rostfria bänkar är AISI304 och är godkänd för livsmedel.

Rostfri bänk med ho, gallerhylla och bakkant.

Ska din rostfria bänk stå utomhus eller på ett slakteri där starkare rengöringsmedel hanteras så rekommenderas en tåligare typ av rostfritt stål. Typiskt är ståltyp: 1.4301.

För labb eller där kemikalier ska användas behöver man använda den tåligaste typen av rostfritt stål som är exempelvis: 1.4404.

Ska du ställa den rostfria bänken mot en vägg ska du ha en bakkant enligt Miljö & Hälsa. Ofta ingår bakkant utan extra kostnad men ska ofta läggas till som ett önskemål om det är en måttbeställd bänk. Det är valfritt om ni önskar uppvikt bakkant 60 mm eller hel slät. Uppvikt eller inte har ingen påverkan på priset.

Bakkant på en rostfri bänk

För att få en starkare och tystare arbetsyta så kan man få en underlimmad träskiva eller träkärna på undersidan av den rostfria bänken.

Vill du köpa en rostfri bänk efter eget mått så kan du räkna med att leveranstiden är längre. Specialmått tillverkas efter beställning och kan ta upp till 3 – 4 veckor att producera. Därför är det bra att vara ute i god tid!

Ska du beställa en rostfri bänk i standardmått så brukar det ta ca 1 – 5 dagar att få den levererad. Rostfria bänkar efter standardmått finns som svetsade där du slipper montera bänken själv. Eller som självmontage där du tex får skruva ditt benen själv.

Ska det vara hyllor på bänken så finns det två olika typer av hyllor. Vanliga hyllor som klarar minst 60 kg. Och gallerhyllor. Att tänka på är var hyllorna ska placeras om du har en egen ritning.

Ska det vara en vulstkant eller droppkant som det också kallas. Detta använder man ofta på diskbänkar. Ska det vara på alla kanter eller bara på några beror på hur du ska använda bänken.

Vulstkant eller droppkant som det också heter.

Rostfria bänkar efter eget mått och ritning

Innan tillverkningen av din rostfria bänk, diskbänk, bänkskiva osv, gör produktionen en ritning. Det är viktigt att ni dubbelkollar alla mått eftersom bänken tillverkas helt efter denna ritning. Rostfria bänkar och bänkskivor efter eget mått är robusta, stabila och svetsade. Allt tillverkas med förstärkningar i rostfritt på undersidan och kan även levereras med underlimmad träskiva/träkärna. Träskivan ger en starkare och tystare arbetsyta. Då alla bänkarna tillverkas efter order behöver vi veta följande: Höjden är 900 mm (och med justerbara fötter på 40 mm) önskas en annan höjd vänligen uppge detta vid beställningen.

(Det görs inte några ritningar på ”standardbänkar”; endast bänkar med justeringar i mått och placering av diskho eller andra specialprodukter.)

Köpguide för ismaskin

Hitta rätt ismaskin för din verksamhet

Vilken ismaskin ska jag köpa?

Genom denna guide hjälper vi dig att hitta rätt ismaskin till just din verksamhet. Vi går igenom vanliga frågor som kan uppkomma när man ska välja en ismaskin till sin restaurang, bar, storkök eller café.

Hur mycket is behöver min ismaskin producera?

Det genomsnittliga antalet gäster per dag tillsammans med den dagliga användningen i köket ger dig en grov uppfattning om hur många isbitar du behöver på ett dygn. För att säkerställa att restaurangen, storköket eller caféet alltid har is till användning så krävs det en noggrann överblick över lagringsutrymme och produktionskapacitet.

En överkapacitet kommer att leda till att mycket is smälter, vilket ökar kostnaderna. Medan en underkapacitet innebär att du tar slut på isen under rusningstiden vilket kostar kunderna ett högt pris. Nyckeln är att hitta en bra balans mellan istillverkning och isförvaring.

Det viktigaste att komma ihåg är att det är billigare att lagra is än att göra is. Med andra ord, en större förvaring i ismaskinen kommer vara mer effektiv än en mindre förvaring då isen man använt har varit som mest efterfrågad under rusningstiden. Dock lämnar det kvar smält is efter sig när dagen får ett slut men ingen extra produktion av is behöver då göras av ismaskinen. Kunderna får sina råvaror kylda på ett effektivt sätt och sparsamt sätt för restaurangen.

Vilken isform ska min ismaskin producera?

Kompakta iskuber bildas med ett spraysystem där vatten spolas på en kyld kopparförångare som fryser och skapar klara isbitar. Den kompakta formen gör även att isen smälter långsammare.

Ihåliga isbitar bildas i ismaskinen genom en mekanisk process där vattnet fryses ned på en förångare eller en ”paddel” nedsänkt i vatten och lossas sen från paddlen med varmt vatten.

Isflakes är kompakta isbitar som krossas till flakes och passar perfekt för exponering i displaymontern för fisk, i drinkar eller i salladsbar. Det krävs mindre energi vid tillverkning av isflakes.

Behöver jag en stor eller liten ismaskin?

Att hitta rätt storlek är alltid en svår uppgift. En ismaskin ska vara i den storleken att den klarar av produktionen och kapaciteten under högsäsong utan att överproducera is. Därav är det viktigt att uppskatta det antal gäster som restaurangverksamheten kan hantera under högsäsong och därav hitta en ismaskin som passar den volymen per dygn tillsammans med den dagliga is-användningen i köket. Därav får du en grov uppfattning om hur många isbitar som krävs för ett dygn.

Hur fungerar en ismaskin?

Det finns två tillvägagångssätt att frysa vatten tills is. Antingen kan ismaskinen vara luftkyld eller vattenkyld. Det finns förmåner med båda alternativen men det finns även nackdelar som uppkommer för båda alternativen.

Luftkyld ismaskin:

– Hårt arbetande i höga temperaturer

– Högljudd

+ Prisvärd och enkel montering

+ Driftkostnaden är vanligtvis billigare

Vattenkyld ismaskin:

– Vanligtvis högre pris

– Dyrare driftkostnad

+ Mindre högljudd

+ Arbetar effektivt i höga temperaturer

Felsökning mindre restaurangmaskiner

Innan du ringer en tekniker kan du enkelt själv kontrollera restaurangmaskinen så kanske du slipper onödiga kostnader och problemet med maskinen blir snabbare löst!

Har du kollat termosäkringen ?
Om termosäkringen har gått kommer du att uppleva:

1. Maskinen är helt död.

2. Maskinen fungerar delvis, men tex kan inte ugnen värma.

Termosäkringen är en liten säkerhetsanordning som ser till att maskinen inte blir överhettad. Typiskt sitter termosäkringen placerad där ledningen går in i maskinen. Ofta är den skyddad av en liten plasthätta som ska skruvas av.
Ugnar och blandmaskiner har säkerhetsavbrytare som stänger av maskinen när locket öppnas eller när gallret till blandmaskinen lyfts. Kontrollera att maskinen ger ifrån sig ett litet klickljud när locket eller gallret öppnas. Om den inte gör det så registrerar inte ugnen tex att locket är öppet och då kan den inte starta. Ofta är det bara något som sitter i kläm, eller så är kontakten defekt.

Felsökning av restaurangmaskiner
Felsökning av restaurangmaskiner

50 % av alla problem löser man i säkringsskåpet och inte på själva restaurangmaskinen.

Har säkringen gått?

Speciellt vid restaurangmaskiner med 400V som kör tre faser (säkringar) kan detta vara svårt att se. Det kan nämligen vara ljus i maskinen, även ifall en av tre säkringar gått. Dvs. du kan sätta igång ugnen men den kan inte bli varm eller bara lite varm.

Slår utrustningen ut säkringen eller jordfelsbrytaren? OBS INFO OM ELCENTRALEN:
Det finns två olika sätt strömmen kan vara urkopplad i din elcentral.

1: Jordfelsbrytaren eller

2: Säkringen.

Jordfelsbrytaren: Om din restaurangmaskin slår ut jordfelsbrytaren så kan det betyda att det är överspänning. Detta kan t.ex. bero på att det har kommit vatten i en kontakt eller att det är överspänning i ett värmeelement.
Säkringen: Om din säkring går beror det oftast på för stort effektuttag på säkringen. Om det är kopplat för mycket utrustning på samma säkring eller om säkringen är för liten.

Om din felsökning av restaurangmaskiner inte hjälper och en teknikern inte heller får rätt på din maskin kanske det är dags att köpa en ny restaurangmaskin. På Storköksbutiken hittar du ett stort urval av de bästa maskinerna till din restaurang och här kan du klicka vidare till vår hemsida för att se alla restaurangmaskiner.

Guide: Felsökning restaurangdiskmaskin

Några goda råd när diskmaskinen i restaurangköket strular!

Disken blir inte riktigt ren.

– Kolla att faserna i anslutningen/kontakten sitter åt rätt håll. Om de sitter åt fel håll så verkar kanske allt fungera som det ska ändå i diskmaskinen, nästan… Problemet är att om faserna är vända åt fel håll så kommer pumpen köra baklänges och därmed inte spola vatten på disken. Disken kommer fortfarande bli våt i sköljningsprocessen eftersom den är styrd av vattentryck och inte pumpen. Detta problem kan vara ganska svårt att se.
Kolla att diskmedel och avspänningsslangarna är isatta korrekt och slangarna inte bytt plats.

– Om du upplever ränder eller fläckar så är diskmaskinen inställd fel eller så är det för mycket kalk i vattnet. Kontakta din diskmedels-leverantör och få dom till att ställa in diskmaskinen och kolla om avkalkningen behöver fyllas på.

– En annan viktigt sak är att rensa filtret i botten av diskmaskinen.

Diskmaskinen fyller inte på med vatten.

– Kolla att diskmaskinens propp sitter korrekt monterad i botten av disktanken. Denna lyfts ofta upp när disktanken ska tömmas efter varje arbetspass.

– Är det aktiverat AQUASTOP på vattenanslutningen. Om ja, öka gränsen för när aquastoppet ska aktiveras, så den inte blockerar vattentillförseln.

– Kolla att det är korrekt vattentryck tillkopplat till diskmaskinen.
Var noga med att luckan är stängd medan den fyller på med vatten och att den kontakt som aktiverar stängningen inte sitter fast eller har gått i baklås.

– Kolla så att pressostaten inte är fylld med smuts och fett. Denna ser du ofta som en grå plasthätta och rensas bäst med en vattenslang eller ett finger för att ta bort fettdropparna. (Pressostaten kan också se ut som gummiring, längst bak i diskmaskinen).

Vår mest populära underbänksdiskmaskin
på Storköksbutiken.

Diskmaskinen tömmer inte vatten.

– För underbänksdiskmaskiner som har avloppspump ska man rensa filtret i botten av diskkaret. Kolla så att inget fastnat i pumpen. Detta kan typiskt uppstå om maskinen har kört utan filter, eller med filter som har varit felmonterat.

– Maskiner utan avloppspump ska du kolla att avloppsslangen inte är böjd eller stoppad på något sätt. Taloss den vid avloppet och kolla om det kommer vatten. Om inte så kan det vara stopp i avloppet.

Diskmaskinen värmer inte.

Bottenproppen i karet sitter inte korrekt. Det betyder att vattenpåfyllningen fortsätter och maskinen hinner därför inte värma upp vattnet. Ta upp proppen och sätt i den igen.

Det har gått en fas eller säkring. Maskinen kan i så fall startas och fungera normalt bortsett från att den inte kan värma. Kolla säkringsskåpet om en säkring har gått.

Maskinens termosäkring har gått. Detta är en säkerhetsanordning som säkrar att boilerkammaren inte kokar över och skadar maskinen. Termosäkringen sitter oftast inne i maskinen och man behöver skruva av ett par skruvar på omslaget i fronten (nedersta delen) av maskinen för att hitta det.

Det kan också vara på grund av dåligt vattentryck. Det kan ske om andra apparater är kopplade till samma vattenanslutning.

Kalk i boileranslutningen som gör att andelen av luft är högre än normalt i boilaren. Boilaren är en stängd behållare som man inte kan se med blotta ögat.

Diskmaskinen torkar inte ordentligt.

– Med snabba underbänkdiskmaskiner som är utan ”torrfunktion” kommer disken inte vara torr när den kommer ut, men om man ger den mer avspänningsmedel kan den ge en mer torr disk. Om det är för mycket avspänningsmedel så får man vita streck på disken. Justera dosen så att den är rätt.

– Maskinen är startad utan att boilern har varit tillräckligt varm. Detta gör att torreffekten blir sämre.

– Har man råkat byta plats på diskmedel och avspänningsslangen, som doserar väldigt olika. Se till att slangen som är markerad med ”DETERGENT” kommer i dunken med diskmedel.

Behöver du köpa en ny underbändiskmaskin eller huvdiskmaskin till restaurangen eller storköket så har vi flera på Storköksbutiken. Alla våra restaurangdiskmaskiner hittar du här – KLICKA HÄR.

Vill du ha hjälp med att välja rätt till din verksamhet är det bara att höra av sig på mail: info@storkoksbutiken.se, tel: 0410-41444 eller använda vår chattfunktion på vår hemsida www.storkoksbutiken.se

Behöver du beställa reservdelar till din underbänksdiskmaskin eller huvdiskmaskin kan du maila till: service@storkoksbutiken.se så hjälper vi dig.

Guide: Felsökning restaurangutrustning

Ett par goda råd till självhjälp när utrustningen i köket strular

Fel: Maskinen går inte att sätta på eller vill inte värma.

Har du kollat utrustningens termosäkring?

Om termosäkringen gått kommer du uppleva antingen att maskinen är helt död eller att den fungerar delvis men ex kan inte ugnen värma.

Termosäkringen är en liten säkerhetsanordning som försäkrar att restaurangutrustningen inte blir överhettad. Typiskt sitter termosäkringen där ledningen går in i maskinen. Den är ofta beskyddad med en liten plastdel, som ska skruvas av.

Ugnar och blandmaskiner har säkerhetsavbrytare, som stänger av maskinen när locket öppnas eller gallret till blandmaskinen lyfts. Kontrollera att maskinen ger ifrån sig ett litet ”klickljud” när locket, luckan eller gallret öppnas. Om den inte gör det så registrerar exempelvis inte ugnen att luckan är öppen eller stängd och då kan den inte starta. Ofta är det tal om att något sitter i kläm, eller kontakten kan vara defekt.

50 % av alla problem blir lösta i elcentralen – inte på själva maskinen:

Har säkringen gått?

Speciellt vid 400V utrustning, som kör tre faser (säkringar) kan detta vara svårt att se. Det kan nämligen vara ljus i utrustningen, även ifall en av tre säkringar gått. Dvs. du kan sätta igång ugnen men den kan inte bli varm eller bara lite varm.
Med 230V utrustning (vanlig stickkontakt) betyder det att det inte är ljus i utrustningen.

Slår utrustningen ut säkringen eller jordfelsbrytaren?

OBS INFO OM ELCENTRALEN:

Det finns två olika sätt strömmen kan vara urkopplad i din elcentral.
1: Jordfelsbrytaren eller 2: säkringen.

Jordfelsbrytaren: Om din utrustning slår ut jordfelsbrytaren så kan det betyda att det är överspänning. Detta kan t.ex. bero på att det har kommit vatten i en kontakt eller att det är överspänning i ett värmeelement.

Säkringen: Om din säkring går beror det oftast på för stort effektuttag på säkringen. Om det är kopplat för mycket utrustning på samma säkring eller om säkringen är för liten.

Hjälper inte ovanstående så är det en god idé att anmäla service! Om teknikern heller inte kan lösa problemet efter en felsökning av din restaurangutrustning så kanske det är dags att köpa nytt. På Storköksbutiken har vi restaurangutrustning i bästa kvalité och med 1 års garanti. Vill du ha utökad service kan vi också fixa det.


Rökskåp Guide

Letar du efter ett rökskåp? Läs vår guide över hur du använder ett rökskåp och dess olika funktioner.

Borniak rökskåp - rökt brieost
Rökt brieost

De flesta tänker nog på kött eller fisk när vi pratar om att röka mat men det finns väldigt många möjligheter förutom kött som du kan röka i ett rökskåp och få en annorlunda textur och röksmak. Pröva till exempel att röka ost såsom brie. Tillsammans med hjortronsylt och hackade valnötter blir det riktigt gott. Eller en rökt krämig camembert passar utmärkt i en sallad. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan röka i ditt rökskåp!

Rökskåp - Rökt gås

Rökning av mat är en av de äldsta konserveringsmetoderna. Det är inte bara smart ur hållbarhetssynpunkt, det ger också en mycket god smak och textur på maten. Man kan säga att rökskåpet kan ses som en lågtempererad ugn med röken som en extra smakdimension. Det är både kul och enkelt att röka, i alla fall om man har ett rökskåp! Rökskåpen finns i olika storlekar och med olika funktioner. Borniaks rökugnar finns i storleken 70 liter och 150 liter. Motsvarande 10 kg kött eller 20 kg kött. Med Borniaks rökskåp röker du med rökspån vilket sänker rökkostnaden mot rökbriketter som används till många andra rökskåp. Borniak är populärt både hos hemmarökaren och professionella. Det är enkla att använda och är av bra kvalité för ett bra pris. Borniak är speciellt populära bland gårdsbutiker, fiskare och restauranger som vill förädla sina produkter för merförsäljning.

Tre olika sorters rökning

Varmrökning
Med varmrökning tillreder du maten. Temperaturen ligger på mellan 50 och upp över 100 C grader. Med varmrökning blir det en tydlig röksmak och fast konsistens. Denna metod passar utmärkt till exempel rökt skinka.

Svalrökning
Svalrökning passar till exempel om du ska röka fisk. Det passar även till mat som du ska tillaga efter rökningen, tex: om det ska grillas eller stekas. Det ger en mildare röksmak och saftigare konsistens. Svalräkning går till så att du bara använder värmen som kommer ifrån rökgeneratorn, du behöver alltså inte sätta på värmen i skåpet.  

Kallrökning
Vid kallrökning ska temperaturen i rökskåpet inte vara mer än 15 – 30 C grader. Kallrökning är en långsam process och kan ta från 2 timmar upp till flera dygn beroende på vad det är man ska röka. Det ger en kraftig röksmak och okokt konsistens. Det är viktigt att rökgastemperaturen inte överstiger 30 C grader, då det börjar övergå till varmrökning. Tänk på var skåpet står när du kallröker. Står det i solen så kommer kan det bli för hög temperatur inne i skåpet. Det bästa är att kallröka på våren eller hösten. En annan viktig sak att tänka på är att maten du ska kallröka ska vara torr. Om tex en köttbit inte är torr när du kallröker den kan den få en dålig smak. Låt köttet hänga sig torrt över natten. Kallrökning tillagar inte kött på så sätt att det koagulerar proteinet som vid uppvärmning, istället är det röken som konserverar köttet. Kallrökt och lufttorkat kött har ett väldigt långt bäst före datum om det förvaras på rätt sätt.

Till kallrökning behöver man en kallrökningsadapter. Till Borniak rökskåp kan man köpa en kallrökningsadapter separat. Köp här!

Hur gör man?

Det är viktigt att man saltar köttet innan man röker det och det finns olika metoder att använda: saltlag, rimma eller torrsalta. Saltningen är nödvändig för att för ett bra resultat. Saltningen minskar vattenmängden i köttet och skapar en miljö som är ogästvänlig för bakterier. När saltprocessen är klar är det viktigt att du tvättar och torkar köttet ordentligt. Kött som inte är ordentligt torkat drar inte åt sig någon röksmak.

Rökt lax i rökskåpet från Borniak
Rökt lax i Borniak rökskåp

Montera köttet i rökskåpet, antingen på krokar eller galler. När du hänger det på krokar kommer röken åt hela köttpartiet och ger det en jämn och fin yta. Kom igång med rökningen idag och förädla dina produkter – Se våra rökskåp

Nya vägar med Catering & Take away

Under coronatider är det många restauranger som går på knäna. Nya lösningar och möjligheter gör så att många ändå klarar den här pressade tiden vi är i.

Coronaanpassade restauranger och restriktioner har fått många att tänka om. En möjlighet är att erbjuda take away och catering.

Här kommer en lista på när du kan erbjuda take away eller catering.

  • Alla människor som arbetar hemifrån som gärna vill hämta en take away till lunch eller få den levererad direkt hem till dörren.
  • Erbjud en fika to go med servering och betalning utomhus eller på uteserveringen.
  • 3-rätters till helgen att ta med hem eller få levererad hem.
  • Istället för julbord erbjud catering till företag.
  • Färdiga jultallrikar för avhämtning.
  • Erbjud era kunder att köpa presentkort.
  • Färdiga matlagningskit att hämta med råvaror och recept.
  • Erbjud julbordskassar för större sällskap med julmat eller julfika.
  • Frukost eller fikaservice! Ta beställning dagen innan och leverera bullar, bröd, kakor eller frukostpaket utanför dörren till kunder som arbetar hemma. Betalning med swish.
Take away vid corona nya möjligheter

För de kunder som inte vill sitta och äta i lokalen för att de är rädda för smitta är detta en möjlighet att fortfarande kunna stötta restaurangbranschen och sin favoritrestaurang i en riktigt pressad tid.

Cateringutrustning

Behöver du hjälp med cateringutrustning och vad som blir bäst utrustning för dig? Vi har ett stort sortiment av thermoboxar, värmeboxar, värmeskåp, pizzaväskor och budväskor på vår hemsida som du kan köpa online och få hemskickat direkt hem till dörren. Eller kom till oss i vår butik i Trelleborg. Behöver du extra support finns vi givetvis här för dig på vår chatt, mail: info@storkoksbutiken.se eller på telnr: 0410-41444.