Stekbord

Stekbord i bra kvalité för restaurang och storkök

Stekbordet ska vara driftssäkert, snabbt och inte minst tåligt och slitstarkt. Samtidig är det viktigt att den ger dig en bra ergonomisk och komfortabel arbetsställning. Därför finns våra stekbord i många olika modeller och storlekar, båda manuellt tippbara och elektrisk tippbara. På pelare eller på benställning.

Tänk på följande när du väljer stekbord:

Storleken

Vad får ni plats med i köket? Vart vill ni ha den placerad? Finns eluttag i närheten eller ska ni ha ett stekbord till gas och hur mycket kraft (kW) har ni behov av? Ska den vara utrustad med integrerad vattenkran eller finns vatten i närheten?


Vilket material vill ni ha på stekytan?

Gjutjärn ger en bra värmeledning men kan ta längre tid att värma upp. Ett stekbord med stekyta i gjutjärn med krom eller rostfri beläggning ger väldigt bra värmeledning och är lättare att underhålla än enbart gjutjärn. Stekbord med stekyta i rostfritt stål är snabbare att värma upp, sparar energi men är ofta också dyrare att köpa. Kanter runt stekytan i rostfritt stål är lättskött, hållbart och ger bättre komfort när du använder stekbordet då dem inte blir lika varma som gjutjärnskanter.


Ska stekytan vara slät eller räfflad, eller kanske en kombination av båda?

En slät stekyta funka bra till det mesta medan en räfflad stekyta ger snygga grillränder och funkar väldigt bra till t.ex. hamburgare och kött men rengöringen av en räfflad stekyta kräver lite mer jobb.


Tillagning av maten


Normal tillagningstemperatur vid stekning ligger runt 200C. Ska du tillaga mat som kräver väldigt hög värme eller mat som kanske ska stekas på låg temperatur? Vilka temperaturspann finns det. Det vanligaste är 120-280C och det räcker för de flesta tillfällen. Ett stekbord med flera olika stekzoner och steglös reglering är också en sak som kanske är värd att fundera på om du ska tillaga olika maträtter samtidigt.
Det är viktigt, både för hygienen och livslängden av ditt stekbord att det rengörs efter varje användning! Rengör det noggrant med varmt vatten och en liten mängd vanligt diskmedel – gärna medan stekytan fortfarande är ljummet. Använd aldrig kallt vatten på en het stekyta!

Professionella stekbord

Ett stekbord för restaurang eller till storköket är idag nästan ett måste att ha. Om du är ute efter ett professionellt stekbord, samt även vill hitta annan bra värme- och stekutrustning så har du kommit rätt. Här hos oss på Storköksbutiken finns det mycket att välja på, inte minst när det när gäller stekbord.

Det är viktigt att ett stekbord är driftsäkert samtidigt som det är snabbt, tåligt och slitstarkt. Den ska klara av att du steker kött, fågel, fisk, grönsaker och annat. Det är inte fel att välja ett stekbord med en bra värmeledning som även har en högkant. Det underlättar att göra rent stekytan på den.

Här hos oss kan du hitta professionella grillplattor och stekbord, som alla är avsedda för användning på olika matställen och kök. De är pålitliga samt har en hög hållbarhet. Det under många års användning.

Stekbordet i sig, det är ett fantastiskt verktyg. Det för att kunna ge ett livsmedel en bra krispig yta, en perfekt kärna samt god smak. Tänk på att stekbordets prestanda är mycket viktigt för hur resultatet av själva tillagningen blir. Så när du ska välja ett stekbord, så finns det vissa saker som är extra bra att kolla efter. Ett exempel är hur tjock stekhällen är.

Prestanda

Om du har ett stekbord så har du även möjlighet att kunna tillaga stora mängder med livsmedel och det snabbt. När man talar om prestandan i ett stekbord, så bestäms det framför allt av själva effekten. Men stekhällens tjocklek påverkar den med. En stekhäll som är av det tjockare slaget, den bevarar värmen väl. Det även om du placerar kalla livsmedel på den. En tjockare stekhäll är inte lika känslig som en tunnare häll är. Det är därmed enklare att få till köttet på ett bra sätt med en fin kristalliserad yta så väl som en saftig kärna.

Stekbord med lock

Stekbord med lock finns det med. Dessa är då dubbelsidiga och det gör dem mycket effektiva. De kan tillaga livsmedel både ovan- och underifrån. Det går att justera marginalen mellan bordet och locket, så att det går att laga olika slags livsmedel med samma stekbord. Ett stekbord som är dubbelsidig passar extra bra om det ska lagas till hamburgare och det är viktigt med ett resultat som är precist. Det finns en del stekbord som är försedda med en automatisk öppning och stängning av locket.

Det brukar även finnas flera tillagningszoner på stekborden, så att du kan reglera kapaciteten efter behov.

Vad är det för skillnad mellan stekhäll och stekbord?

När man tala rom stekhäll så innebär det oftast ett slags stekbord som placera på ett bord eller på en grillbänk. Restauranger som lagar till så kallade gourmetburgare använder sig gärna av hårdkromshäll. Det för att få till den där fina ytan på burgaren.

Ett stekbord, det är mer av en tippbar djupare stekhäll. Denna använder man allra främst på restauranger och i storkök. Fördelen med dessa är att de går att använda för att steka kött, fisk, fågel och grönsaker med. Sedan går de även att använda för att laga till olika grytor, köttfärssåser med mera. Det tack vare att de har höga kanter samt att den går att tippa.

Olika varianter

Stekbord brukar traditionellt ha en stekplatta i gjutjärn, men det finns även nyare alternativ så som rostfritt stål eller krom. När det gäller gjutjärn så är det noga att du sköter om den på ett bra sätt, det för att den ska kunna bibehålla högsta kapacitet.

De mer moderna alternativen är bra eftersom att de har lika goda stekegenskaper som gjutjärnsplattorna men en går snabbare att värma upp. Sedan är det så att om du väljer rostfritt, så kommer kanterna att vara svalare än vad de är på gjutjärn.

När du ska välja ditt stekbord, fundera på vad du behöver ha i stekyta. De vanligaste storlekarna är 25, 35, 40 och 55 dm². Fundera även på om ditt stekbord ska ha flera stekzoner och kolla noga om det finns en termostat till varje stekzon. Du bör även kolla om värmen är steglöst reglerbar, om det finns avställningsyta och om bordet går att tippa eller inte.

Idag kan du bland annat hitta stekbord med ben eller pelarfot. Sedan finns det även en del modeller där höjden kan regleras. Det är då ett höj- och sänkbart stekbord.

Stekbord finns idag dels med elektrisk drift, både för en- och trefasuttag, dels med gasdrift. 

Stekbord från utvalda märken

- Fribergs stekbord är pålitliga och svensktillverkade. De håller en mycket god kvalité. Här hittar du stekbord från Fribergs.

- Zanussi stekbord är stekbord i högsta kvalité. Tillverkade i Italien och är detsamma som Electrolux. Här hittar du stekbord från Zanussi. 

- Fagor stekbord är tillverkade i Spanien och har god kvalité. Fagors produkter är mycket populära i sydeuropa. Här hittar du stekbord från Fagor. 

- Elektrotermo stekbord är svensktillverkade och håller en mycket god kvalité. Vill du se mer från ElektroTermo gör du det här.

Köp ett bra stekbord och andra tillbehör

Här hos oss på Storköksbutiken hittar du en mängd olika stekbord att välja mellan. Vi har även värmeutrustning, stekhällar, kokgrytor, fritöser och mycket mer. 

Stekbord 2 zoner, gjutjärn, 600x475x230mm
7 080,00 kr
Den elektriska stekplattan PSF600E är en stor gjutjärnsplatta som är mycket populär i traditionell matlagning på grund av sin termiska tröghet. Gjutjärnsplattan på den elektriska griddle PSF 600 E ackumulerar värme genom sin starka termiska tröghet. Med tillräckligt med kraft under stekytan återställer gjutjärnet energin under kontaktmatlagning. Efter att ha kopplat bort grillplattan kan restvärmen fortfarande användas för att hålla maten varm. Denna stora gjutjärnsplatta, som är det verkliga ursprunget till kontaktmatlagning, används fortfarande mycket bland fans av traditionell kontaktmatlagning på vanliga restauranger.
Stekhäll, 400x718x850mm
12 598,00 kr
Stekhäll 4kW med 1 zon från vårt eget Basic sortimentBASIC är vårt eget varumärke. Vi har själva bestämt specifikationerna hos producenten och uppgiften har varit att göra produkter som är prisvärda men som ändå håller kvalitén för kommersiell användning. Nyckelordet här är BASIC - produkterna är okonstlade, prisvärda och köps hem i stora mängder – Produkter som kör och fungerar utan dyra tillval! BASIC-sortimentet är de produkter som vi köper hem i stora mängder - 100 drickakylar, 50 diskmaskiner och 80 kylskåp på samma beställning. På så sätt pressar vi priset till botten och får mycket låga fraktkostnader. Detta är viktigt för att vi ska kunna erbjuda dig en riktigt bra produkt till rätt pris. Basic är ett säkert val för små och medelstora verksamheters behov.
Stekhäll gas, 400x718x850mm
15 898,00 kr
Stekhäll gas 5kW med 1 zon från vårt eget Basic sortimentBASIC är vårt eget varumärke. Vi har själva bestämt specifikationerna hos producenten och uppgiften har varit att göra produkter som är prisvärda men som ändå håller kvalitén för kommersiell användning. Nyckelordet här är BASIC - produkterna är okonstlade, prisvärda och köps hem i stora mängder – Produkter som kör och fungerar utan dyra tillval! BASIC-sortimentet är de produkter som vi köper hem i stora mängder - 100 drickakylar, 50 diskmaskiner och 80 kylskåp på samma beställning. På så sätt pressar vi priset till botten och får mycket låga fraktkostnader. Detta är viktigt för att vi ska kunna erbjuda dig en riktigt bra produkt till rätt pris. Basic är ett säkert val för små och medelstora verksamheters behov.
STEKHÄLL GAS BÄNK 400MM SLÄT KROMHÄLL - Zanussi
20 910,00 kr
24 600,00 kr −15%
Stekhäll (400mm) i bänkmodell med slät kromhäll (7kW), för användning med naturgas eller gasol. Anpassad för anslutning underifrån eller bakifrån, och för montering mot enheter i Zanussi 700-serie. Robust konstruktion i rostfritt stål Toppskiva (1,5mm tjock), frontpanel och lock i rostfritt stål (AISI 304) Stänkskydd i rostfritt stål Säkerhetstermostat Piezotändning Häll (15mm tjock) i krom för effektivare rengöring och minskade värmeförluster Utrustad med stort dräneringshål och fettsamlare Temperaturområde från +130°C till +300°C Bakre servicekanal underlättar installation Kapslingsklass: IPX4 Levereras med 1 skrapa för slät stekhäll
STEKHÄLL GAS BÄNK 800MM SLÄT KROMHÄLL - Zanussi
30 175,00 kr
35 500,00 kr −15%
Stekhäll (800mm) i bänkmodell med slät kromhäll (14kW), för användning med naturgas eller gasol. Anpassad för anslutning underifrån eller bakifrån, och för montering mot enheter i Zanussi 700-serie. Robust konstruktion i rostfritt stål Toppskiva (1,5mm tjock), frontpanel och lock i rostfritt stål (AISI 304) Stänkskydd i rostfritt stål Säkerhetstermostat Piezotändning Häll (15mm tjock) i krom för effektivare rengöring och minskade värmeförluster Utrustad med stort dräneringshål och fettsamlare (3L) Separata kontroller för varje halvmodul Temperaturområde från +130°C till +300°C Bakre servicekanal underlättar installation Kapslingsklass: IPX4 Anpassad för användning med naturgas eller gasol Levereras med 1 skrapa för slät stekhäll
STEKHÄLL GAS BÄNK 800MM SLÄT/RÄ KROMHÄLL - Zanussi
33 405,00 kr
39 300,00 kr −15%
Stekhäll (800mm) i bänkmodell med 2/3 slät och 1/3 räfflad kromhäll (14kW), för användning med naturgas eller gasol. Anpassad för anslutning underifrån eller bakifrån, och för montering mot enheter i Zanussi 700-serie. Robust konstruktion i rostfritt stål Toppskiva (1,5mm tjock), frontpanel och lock i rostfritt stål (AISI 304) Stänkskydd i rostfritt stål Säkerhetstermostat Piezotändning Häll (15mm tjock) i krom för effektivare rengöring och minskade värmeförluster Utrustad med stort dräneringshål och fettsamlare Separata kontroller för varje halvmodul Temperaturområde från +130°C till +300°C Bakre servicekanal underlättar installation Kapslingsklass: IPX4 Anpassad för användning med naturgas eller gasol Levereras med 1 skrapa för slät stekhäll
MULTICOOKER EL 11 L.- 400 MM - Zanussi
31 705,00 kr
37 300,00 kr −15%
Multi-cooker universalpanna (400mm, 5kW) i golvmodell, med en kapacitet på 11 liter, för kokning, stekning och torrt vattenbad. Anpassad för anslutning underifrån eller bakifrån, och för montering mot enheter i Zanussi 700-serie. Robust konstruktion i rostfritt stål Toppskiva (1,5mm tjock), frontpanel och lock i rostfritt stål (AISI 304) Matlagningsyta i bimetallkonstruktion, med 3mm lager av rostfritt stål (316 AISI) ovanför ett lager av 12 mm kolstål Termostatkontroll och energiregulator för exakt temperaturkontroll, t.ex. sjudning Arbetstemperatur från +100°C till +250°C I höjdled justerbara fötter upp till 50mm, i rostfritt stål (AISI 304) Kapslingsklass: IPX4 Levereras med propp och skrapa för slät stekhäll
MULTICOOKER EL 22 L.- 800 MM - Zanussi
45 390,00 kr
53 400,00 kr −15%
Multi-cooker universalpanna (800mm, 10kW) i golvmodell, med en kapacitet på 22 liter, för ångkokning, torrkokning, stekning och torrt vattenbad. Anpassad för anslutning underifrån eller bakifrån, och för montering mot enheter i Zanussi 700-serie. Robust konstruktion i rostfritt stål Toppskiva (1,5mm tjock), frontpanel och lock i rostfritt stål (AISI 304) Matlagningsyta i bimetallkonstruktion, med 3mm lager av rostfritt stål (316 AISI) ovanför ett lager av 12 mm kolstål Termostatkontroll och energiregulator för exakt temperaturkontroll, t.ex. sjudning Arbetstemperatur från +100°C till +250°C I höjdled justerbara fötter upp till 50mm, i rostfritt stål (AISI 304) Kapslingsklass: IPX4 Levereras med propp och skrapa för slät stekhäll
STEKBORD EL 60 L. TIPPBAR- DUOMAT - Zanussi
57 290,00 kr
67 400,00 kr −15%
Duomat är en speciell beläggning på vilken man kan steka, bryna, bräsera, stuva, tillreda såser och koka! Ytans beläggning gör att den både är lätt att göra ren samtidigt som man har värmelagringen som på ett stekbord. Värmeelement ligger under matlagningsytan.Mekanisk eller manuell tippning. Isolerat lock i rostfritt stål som håller värmen inne. Temperaturen ställs via termostat, men kan även ställas på sjudningsläge. Ställbara ben i rostfritt stål. Apparaten kan installeras på konsoll. Apparaten kan installeras på konsoll, fristående eller i en linje men andra enheter ur serien.