Stekbord

Stekbord i bra kvalité för restaurang och storkök

Skapa snygga grillränder med en räfflad stekyta

Stekbordet ska vara driftssäkert, snabbt och inte minst tåligt och slitstarkt. Samtidig är det viktigt att den ger dig en bra ergonomisk och komfortabel arbetsställning. Därför finns våra stekbord i många olika modeller och storlekar, båda manuellt tippbara och elektrisk tippbara. På pelare eller på benställning.


Tänk på följande:

Storleken
Vad får ni plats med i köket? Vart vill ni ha den placerad? Finns eluttag i närheten eller ska ni ha ett stekbord till gas och hur mycket kraft (kW) har ni behov av? Ska den vara utrustad med integrerad vattenkran eller finns vatten i närheten?


Vilket material vill ni ha på stekytan?
Gjutjärn ger en bra värmeledning men kan ta längre tid att värma upp. Ett stekbord med stekyta i gjutjärn med krom eller rostfri beläggning ger väldigt bra värmeledning och är lättare att underhålla än enbart gjutjärn. Stekbord med stekyta i rostfritt stål är snabbare att värma upp, sparar energi men är ofta också dyrare att köpa. Kanter runt stekytan i rostfritt stål är lättskött, hållbart och ger bättre komfort när du använder stekbordet då dem inte blir lika varma som gjutjärnskanter.


Ska stekytan vara slät eller räfflad, eller kanske en kombination av båda?
 En slät stekyta funka bra till det mesta medan en räfflad stekyta ger snygga grillränder och funkar väldigt bra till t.ex. hamburgare och kött men rengöringen av en räfflad stekyta kräver lite mer jobb.


Tillagning av maten
Normal tillagningstemperatur vid stekning ligger runt 200C. Ska du tillaga mat som kräver väldigt hög värme eller mat som kanske ska stekas på låg temperatur? Vilka temperaturspann finns det. Det vanligaste är 120-280C och det räcker för de flesta tillfällen. Ett stekbord med flera olika stekzoner och steglös reglering är också en sak som kanske är värd att fundera på om du ska tillaga olika maträtter samtidigt.
Det är viktigt, både för hygienen och livslängden av ditt stekbord att det rengörs efter varje användning! Rengör det noggrant med varmt vatten och en liten mängd vanligt diskmedel – gärna medan stekytan fortfarande är ljummet. Använd aldrig kallt vatten på en het stekyta!