Starta restaurang

9 punkter du behöver ha koll på när du ska starta restaurang! Allt från restaurangutrustning till personal.

Att dra igång ett projekt med att starta restaurang eller café är fantastiskt kul men kan också vara överväldigande. Du ska inte bara servera god mat, du behöver även ha koll på ekonomi, marknadsföring, restaurangutrustning, inköp o.s.v. 

Har man inte erfarenheten av att starta en restaurang kan det vara skönt och tryggt med lite hjälp på vägen. Därför har vi skrivit denna guide till hjälp med vilka viktiga steg du ska. 

Tips starta restaurang

Koncept

  1. Hitta ditt koncept! Med rätt koncept kan du nå ut bättre till kunder, får en tydligare profil och blir mer intressant för dina framtida gäster! Du får mer uppmärksamhet och kan sprida ordet om din restaurang till många fler människor. Folk pratar om dig i positiv mening och sannolikheten att du får fler gäster är större. Försök hitta en lucka som behövs fyllas! Vilka konkurrenter finns i området? En nytt koncept eller efterfrågan efter en meny som saknas i just staden du vill etablera dig i är en av nycklarna till att få framgång. 

Lokal

2. Skaffa lokal! Välj en bra lokal i rätt område. Det kan vara smart att ta kontakt med några fastighetsvärdar och berätta om dina planer för att få hjälp. En del lokaler och verksamheter kommer ut på blocket eller lokalguiden. Om man inte vill ha klagomål från boende kan det vara bra att undvika lokal i bostadshus, satsa i så fall istället på ett kontorshus. 

Tillstånd

3. Glöm inte skaffa tillstånd från Miljö och hälsa för att hantera livsmedel och laga mat! Ska du servera alkohol måste du också kontakta tillståndsenheten för alkohol. Här krävs det att man går en utbildning och att man avlägger ett examensprov! Skatteverket och brandskyddsmyndigheten måste också kontaktas. 

Restaurangutrustning

4. När du hittat ditt koncept och hittat lokal har du också bättre kolla på vad du har för möjligheter och vilken typ av mat och dryck du ska servera. Då vet du också ungefär vilken typ av restaurangutrustning du behöver till ditt kök. Restaurangutrustningen är A och O, och varje köp är ett viktigt beslut längs med hela processen med inköp av allt från bestick till restaurangfrys. Tar man över en verksamhet tar man oftast också över det mesta av restaurangutrustningen. Begagnad restaurangutrustning kan vara jättebra eller jättedåligt. Har man bra koll på restaurangmaskiner och restaurangutrustning kan man enklare bedöma kvalitén. Startar man upp i ny lokal köper man oftast nytt. Nytt ser fräschare ut för gästerna och flödet i restaurangen kan oftast fungera bättre utan onödiga driftstopp. Ny restaurangutrustning är en större investering än begagnad och här får man se över sin ekonomiska situation. 

Det finns restaurangutrustning du kan köpa på internet. Genom vägledning och en kontakt du har förtroende för kan det vara det smidigaste sättet att få rätt restaurangutrustning. Ett stort urval av restaurangutrustning online med direktimport direkt från fabrikerna gör ofta att priserna på produkterna är lägre. Köper du från en och samma leverantör får du dessutom ofta mängdrabatt eller en bättre offert – Läs mer om offert här. Har man inte kapitalet till att gå ut och köpa all restaurangutrustning på en gång kan man leasa. Så slipper du stora kostnader och utlägg och kan enklare få rätt utrustning utan att behöva bli ruinerad innan du ens hunnit servera dina tio första gäster!

5. Ett restaurangkök ska vara välplanerat och uppdelat i olika stationer för att kunna öka effektiviteten och maxa ytan. Hur många stationer du har beror på hur många olika typer av mat det är som behövs förberedas. Det är viktigt köket är välsorterat och att man har rätt utrustning och restaurangmaskiner för att underlätta och att arbetet går smidigt. Onödiga driftstopp och restaurangmaskiner som inte fungerar optimalt är inte saker du vill lägga din energi på. 

Ekonomi

6. Ekonomin ska man ha stenkoll på! Antal kvitton, kassor, drickssystem… Ekonomin när det gäller restaurangverksamhet är en stor del om du väljer att göra det själv. Skatteregler om verksamheten, personal, kontanthantering läggs också till denna stora och lite tråkiga punkt! Så fort man har råd att ta in en person som jobbar med ekonomi är det en mycket bra idé! Det är viktigt att man har kontroll på var man ligger till ekonomiskt och vart man är på väg – Så att du inte helt plötsligt står där med fötterna på bar mark och restaurangen sätts i konkurs. Eftersom det är en stor investering att starta restaurang kan det vara nödvändigt att ta lån eller hitta en finansiär. 

 TIPS! För att undvika stora utgifter i starten kan det vara smart att leasa din restaurangutrustning. 

Leverantör

7. Välj rätt leverantörer! I Oavsett som det gäller mat, dryck, restaurangutrustning eller restaurangmaskiner ska det vara tillförlitliga leverantörer du har förtroende för. Om du inte har egna erfarenheter inom detta så är det alltid bra att höra sig för med sina kontakter! Att välja leverantör av restaurangutrustning handlar inte alltid bara om vem som är billigast. Det ska helst vara en långvarig relation där du kan få hjälp med installation, service och felsökning – En restaurangleverantör du litar på! Läs mer om våra referenser här.

Anställda

8. Anställda! När vi pratar med restaurangägare säger de att något av de svåraste med att bedriva restaurang är att hitta rätt personal och att behålla dom! Bra serveringspersonal flyttar gärna på sig eftersom de får bra erbjudanden från andra håll. Ha en bra personalpolitik och attrahera ny personal genom att vara en bra arbetsgivare. Ryktet sprider sig fort inom restaurangbranschen. Personal som mår bra och trivs på jobbet gör ett betydligare bättre jobb och skapar en bra atmosfär och känsla i restaurangen. Något du vill dina kunder känner av så fort det sätter foten innanför dörren!

Marknadsföring

9. Marknadsför din restaurang! Du har allt! – Rätt lokal, en läcker meny, fantastisk personal, ett tipptopp kök, restaurangmaskinerna! Men om ingen vet om det kommer inga gäster och då spelar det ingen roll! Jobba hårt med din marknadsföring för att nå ut! Bygg upp förväntningarna för din premiäröppning. Skaffa hemsida, facebooksida och instagramkonto och var aktiv. På så sätt kan du attrahera kunder som inte bara råkar gå förbi utan även dom som sitter och planerar sitt nästa restaurangbesök i soffan med telefonen i handen! 

Lämna ett svar