Torkugn – 5 punkter om att torka mat

Hur använder man en torkugn eller torkskåp och varför ska man göra det?

1. Varför ska jag torka maten? Även ifall det låter tråkigt så är det rena motsatsen. När du torkar maten försvinner vattnet. Vattnet i sig smakar inget och resultatet blir att maten du torkat blir mycket mer intensiv i sin egna smak och får en annan textur. Är du inne i Raw-food vet du säkert också att det är ett smart sätt att tillbereda maten på och samtidigt behålla näringsämnena. Nästan all mat går att torka! Det är bara fantasin som är det enda hindret. Frukt, bär, müsli, svamp, kött t.o.m. sås. Föreställ dig en skiva parmaskinka – torkad blir den krispigt god och smakar ännu mer! – Perfekt som toppning på exempelvis en jordärtkockssoppa. 

Torkskåp – Citronskivor passar utmärkt att torka.

2. Torka mat efter säsong! Äpplen och svamp på hösten, citrusfrukter på vintern, rabarber på försommaren, bär på sommaren och så vidare. Utnyttja säsongernas olika skördar och ha tillgång till maten året runt. 

3. Hur? Tvätta, skala, kärna ur, rensa – Beroende på var det är du ska torka är det viktigt det är rengjort innan. Ju mindre, eller tunnare bitar du skivar råvaran desto snabbare går den att torka. Beroende på vilken textur du vill ha på maten skivar du eller hackar den i olika storlekar. Mango till exempel är mycket godare i lite tjockare bitar så får du en seg och god konsistens. Rotfrukter kan vara gott i supertunna skivor och tillagas 50-55 grader i ca 7 timmar. Citron eller andra citrusfrukter skivar du tunt och torkar på 50-55 grader i ca 12 timmar. De flesta har säkert testat att torka svamp. Det är tidskrävande och kan ta onödigt stor plats i köket. I en torkugn tar det 3 – 5 timmar på 50 grader. 

4. Vill du att maten ska hålla längre är det ett utmärkt och gammalt traditionellt sätt att konservera på. Torkad mat förvaras bäst i plast- eller glasburkar med tätslutande lock. Använd helst inte plastpåsar om maten inte är helt torr eftersom det kan göra att det bildas kondens och maten möglar. Eftersom kött innehåller fett kan det härskna med tiden. Därför ska det ätas upp inom rimlig tid eller förvaras i frysen där det kan hålla i flera år.

5. Vilken torkugn ska jag ha! Beroende på dina krav och hur mycket du ska torka finns det olika sorters torkugnar. Idag finns det i princip två olika sorter. De runda torkugnarna som torkar nerifrån och upp och de fyrkantiga som har flera fläkt i sidan med ett jämnt luftflöde. De runda lämpar sig inte till professionellt bruk eftersom resultatet blir ojämnt. De nedersta gallren torkar snabbt och de översta långsamt. Torkugnar med fläktar med horisontellt luftflöde är de som vi rekommenderar. 

Torkugnar vi rekommenderar:

Deluxe – Avancerade modeller med exakt inställbar temperatur, precist och jämnt torkresultat och med större kapacitet. Utmärkt till exempel Raw food där du inte ska förbereda maten i mer är 48 grader för att behålla alla näringsämnen. Finns i modeller från exempelvis Excalibur med digital kontroll och plats för 10 brickor. Tar du bort några av brickorna kan du också använda det till större livsmedel. 

En annan toppmodell som bland annat används av Gordon Ramsey är Hendis torkugn 10 Profi med plats för 10 st brickor, digital kontroll och i mycket hög kvalité. Pris 5300 kr. Se här!

Value – Mellanklassen – En bra modell men mindre avancerad är ex Excaliburs dehydrator med 9 brickor. Pris 3800 kr. Se här!

En prisvärd torkugn i två olika storlekar kommer från Kitchenline Hendi från 1649 kr. Se här!

Budget – Budgetvarianten som är billigare men ändå håller en god kvalité där temperaturen redan är förinställd är torkugnen från Excalibur med plats för 4 brickor. Pris 1900 kr. Se här!

Torkugn och torkskåp

Lämna ett svar