Storköksbutiken lanserar Hängmörningsskåpet Meatico FISH – Dry Aging av fisk

Kylen som gör att fisken smakar bättre.

Här på Storköksbutiken är vi entusiastiska över att introducera vår senaste nyhet – hängmörningskylen för fisk – Meatico FISH! Vad är då Meatico FISH? Ett verktyg för fiskmörning som tar fiskrätter till oanade höjder och har sina rötter i en lång historia av fiskmörningstradition. Fenomenet är stort och har en lång historia i Japan, nu även i andra länder där USA och södra Europa fått upp ögonen för fördelarna och det faktiska värdet av autentisk hängmörad fisk. Ett hängmörningsskåp enbart framtaget till fisk gör en arbetsam process enklare, kontrollerad och lyckad.

Mathias Dahlgren med hängmörad piggvar på Seafood Gastro.
Mathias Dahlgren med hängmörad piggvar på Seafood Gastro. Fisken är hängmörad i hängmörningsskåpet Meatico Fish.

Vad säger branschen?

Vi har låtit några restauranger testa skåpet bland annat Seafood Gastro och Restaurang AG. Här är deras kommentarer:

  • Skåpet har gett oss en helt ny möjlighet att testa oss fram att hängmöra olika fiskar olika länge vilket är väldigt spännande! Vi har kunnat utveckla två av våra mest uppskattade rätter på menyn genom att hängmöra fisken och på så sätt förhöja smaken i fisken ännu mer. När man laddat ner appen är skåpet väldigt lättanvänt. Vi har testat vild piggvar, hamachi, knot, sjurygg, gös, multe, plus några olika sorter till. Dom flesta med väldigt bra resultat och många som vi börjat använda på menyn redan.”

Jonas Hedenqvist Kitchen manager Seafood Gastro.

  • ”Vi är jättenöjda med skåpet. Vi jobbar enbart med premiumråvaror och skåpet blir ett verktyg som verkligen gör att dessa kan nå sin fulla potential. Fisken blir fastare och mörare samtidigt, vilket ger effekten av att den smälter i munnen. Eventuella bismaker försvinner och fisken smakar på så sätt renare eller fräschare än om den vore pinfärsk. Samtidigt får fiskens umami en chans att komma fram vilket ger en nötig behaglig eftersmak. Redan efter ett dygn eller två torkar skinnet och ger vid grillning eller stekning ett krisp i världsklass.”

Patrik Loohagen Köksmästare på restaurang AG.

Staffan Naess med hängmörningsskåpet Meatico Fish på Seafood Gastro

Långvarig tradition

Dry aging av fisk har varit en långvarig tradition inom kulinariska kretsar världen över. Den konstnärliga och vetenskapliga processen att möra fisk för att förbättra dess smak, konsistens och hållbarhet har sina rötter i Japan. Med hängmörningsskåpet Meatico FISH tar vi denna historiska tradition och moderniserar den för att möta dagens krav på precision och kvalitet.

Trots att det är en relativt ny innovation för de flesta länder runt om i världen har hängmörning av fisk varit en del av den japanska traditionen i århundraden. Förutom att förlänga fiskens hållbarhet förbättrar dry aging också kvaliteten på dess smak och smakar ironiskt nog ännu fräschare än färsk fisk!

  • ”Svenskarna behöver vänja sig vid tanken av att man kan hängmöra fisk och förstå fördelarna. När gästerna undrar över hur vi kan få så fräsch, färsk fisk blir de förvånade över att höra att ex tonfisken är hängmörad i 2 veckor. Hängmörningen, utförd på rätt sätt, tar fram det absolut bästa i fisken.”

Patrik Loohagen Köksmästare på restaurang AG.

Meatico Fish hängmörningskyl dubbel

Hur fungerar hängmörninsskåpet Meatico FISH?

1. Temperaturprecision: Meatico FISH ger dig möjlighet att exakt kontrollera och upprätthålla den optimala mörningstemperaturen på fisken, vilket möjliggör en skräddarsydd mörningsprocess.

2. Fuktighetsstyrning: Luftfuktighet spelar en avgörande roll i mörningsprocessen. Med Meatico FISH kan du finjustera och kontrollera luftfuktigheten för att säkerställa att fisken utvecklar den perfekta texturen och smaken.

3. Jämn Luftcirkulation: För att säkerställa en jämn och konsekvent mörning är Meatico FISH utrustat med ett avancerat inbyggt fläktsystem som garanterar optimalt luftflöde runt fisken.

4. Flexibel Fasstyrning: Varje mörningsfas kan anpassas med Meatico FISH, vilket ger dig fullständig kontroll över varje detalj. Du kan justera temperatur, fuktighet, samt ventilation och varaktighet för varje fas, vilket möjliggör en skräddarsydd mörningsprocess.

5. Hygien med UVC-lampa: Meatico FISH är utrustat med en steriliserande UVC-LED-lampa för att säkerställa en hygienisk mörningsmiljö och eliminera bakterier.

Meatico FISH ger restauranger möjlighet att arbeta med fiskmörning på ett professionellt och kontrollerat sätt. Och på så sätt skapa unika och oöverträffade fiskupplevelser för sina gäster.

  • ”Vi på Storköksbutiken tycker det är spännande att introducera hängmörningsskåpet Meatico FISH på den svenska marknaden och ser fram emot att hjälpa restaurangerna att förhöja deras fiskrätter.”  

Kristoffer Falk Lauritsen VD Storköksbutiken.se

Vill du veta mer kontakta oss på Storköksbutiken på [email protected] eller Tel: 0410 414 44.