Guide kolstålspanna

Hur bränner jag av min kolstålpanna?

Svaret på den frågan får du här!  Innan du gör detta ska du ha köksfläkten på högsta effekt och om det behövs öppna fönstret för att vädra. Det kommer att ryka ganska kraftigt!

– Smörj pannan med ett tunt lager olja. 

– Ställ pannan på plattan och slå på värmen ganska kraftigt. Ta inte högsta effekt om du har induktion, då riskerar du att förstöra pannan. 

– Öka värmen tills det börjar ryka.

– Börja sedan om och gör ytterligare ett lager med olja som du igen bränner av tills det ryker. Denna procedur upprepar du ca 5 gånger tills pannan blivit svart. 

Om den svarta färgen krackelerar är detta inte ett fel. Det sker naturligt och är så patinan kan komma att se ut. Om du får en blå ton i pannan har du för hög temperatur! 

Många kockars favorit kolstålspannan är en stekpanna som håller i väldigt många år. En kolstålpanna ger den goda smaken som man får från en gjutjärnspanna men du får också en non-stickyta samtidigt! När du köper kolstålspannan är den silverfärgad men efterhand blir den svart, vilket är helt rätt! Om du vill få ut bästa resultatet av din kolstålspanna ska du bränna av den innan användning och under årens lopp. När du bränner av den skapas en non-stickbeläggning.  I filmen nedan kan du ska använda din kolstålpanna.

Lycka till! 

Lämna ett svar