Skåne Kulinars Wictor Winqvist

I februari ställer han upp i Culinary Olympics tillsammans med Skåne Kulinar. Tidigare har teamet vunnit ett VM-guld 2014 & ett guld 2016 i Culinary Olympics. 

Namn:
Wictor Winqvist
Arbetsplats:
Mat & Chokladstudion i Malmö 
Bor:
Björkhagen (Ängelholm) 
Familj:
Mamma, Pappa & Lillebror
Flickvän:
Mathilda 

Var kommer inspirationen ifrån?
Eftersom jag jobbar hos Joel Lindqvist på Mat & Chokladstudion där vi enbart kör vegetariska luncher så är just nu mitt huvudfokus, vegetariskt. Vårt koncept innebär en ny lunchrätt varje dag och därmed måste man vara kreativ och försöka hitta nya idéer hela tiden. Detta är såklart en stor utmaning, men väldigt roligt och lärorikt. 

Inspirationen i min matlagning får jag mest ifrån egna tankar där jag provar olika smaker som jag inte vet om de funkar. Men ibland tar man ”klassiska smaker” och förnyar dem och gör något nytt och häftigt. Sen finns det även de tillfällen där man har helt slut på idéer och då är sociala medier till stor hjälp. Genom att kolla på matbilder och leta inspiration på nätet så kommer jag även fram till nya fantastiskt rätter. 

Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Jag har väldigt svårt att bestämma mig för en specifik råvara eftersom det finns mängder av olika råvaror som jag tycker om. Eftersom jag jobbar på Mat & Chokladstudion, där vi enbart serverar vegetarisk mat, så är det såklart något från växtriket jag syftar på. Om jag ska välja en råvara just nu, måste jag säga havtorn. Havtorn har en intensiv syra och en saftighet som är helt underbar. Dessutom kan man göra så mycket intressanta saker med den i köket. 

Ditt bästa matminne?
Aquavit i London med flickvännen. 

När kom du på att du ville bli kock? Och varför? 
Redan när jag gick gymnasiet hemma i Ängelholm så kände jag att kockyrket är något för mig. När det var dags i 9:an att söka till gymnasium, så var det inget svårt beslut för mig utan första, andra & tredje valen var helt klara. Det blev restaurangskolan i Ängelholm, där gick jag sedan 3 år och utbildade mig till kock. 

Varför det blev restauranglinjen har jag inte direkt något bra svar på, men det enda jag vet är att jag ofta stod i köket med mormor när jag var liten och hjälpte till med allt från julbak till matlagning. 

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
Förberedelserna inför tävlingen började redan i januari, så redan där startade jag med att förbereda mig både mentalt, men även fysiskt, på de saker vi ska producera. 

Först och främst vill jag känna att allt är 110% färdigt och noggrant in i minsta detalj innan man visar det inför domarna. 

Vilket redskap är oumbärligt för dig i tävlingen?
Det finns massor utav redskap som jag inte skulle klara mig utan till tävlingen, men om jag ska nämna en så är det helt klart en pincett. När man ska ”lägga” alla små dekorer och när det är dags för finlir, så är det svårt att använda sina tjocka fingrar till det, därför är pincetten oumbärlig för mig. 

Hur ska du fira om ni vinner?
Oj, detta var en ”svår” fråga, så långt har jag inte riktigt tänkt än. Jag försöker ta dag för dag inför tävlingen och vill inte direkt fantisera om vad som händer om vi vinner, men skulle det gå så långt att vi tar guld, skulle det nog bli en del champagne och ett väldigt bra firande med laget. 

Följ Wictor här: @wictorwinqvist

Storköksbutiken är stolt sponsor av restaurangutrustning till Skåne Kulinar. 

Lämna ett svar