Rökskåp Guide

Letar du efter ett rökskåp? Läs vår guide över hur du använder ett rökskåp och dess olika funktioner.

Borniak rökskåp - rökt brieost
Rökt brieost

De flesta tänker nog på kött eller fisk när vi pratar om att röka mat men det finns väldigt många möjligheter förutom kött som du kan röka i ett rökskåp och få en annorlunda textur och röksmak. Pröva till exempel att röka ost såsom brie. Tillsammans med hjortronsylt och hackade valnötter blir det riktigt gott. Eller en rökt krämig camembert passar utmärkt i en sallad. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan röka i ditt rökskåp!

Rökskåp - Rökt gås

Rökning av mat är en av de äldsta konserveringsmetoderna. Det är inte bara smart ur hållbarhetssynpunkt, det ger också en mycket god smak och textur på maten. Man kan säga att rökskåpet kan ses som en lågtempererad ugn med röken som en extra smakdimension. Det är både kul och enkelt att röka, i alla fall om man har ett rökskåp! Rökskåpen finns i olika storlekar och med olika funktioner. Borniaks rökugnar finns i storleken 70 liter och 150 liter. Motsvarande 10 kg kött eller 20 kg kött. Med Borniaks rökskåp röker du med rökspån vilket sänker rökkostnaden mot rökbriketter som används till många andra rökskåp. Borniak är populärt både hos hemmarökaren och professionella. Det är enkla att använda och är av bra kvalité för ett bra pris. Borniak är speciellt populära bland gårdsbutiker, fiskare och restauranger som vill förädla sina produkter för merförsäljning.

Tre olika sorters rökning

Varmrökning
Med varmrökning tillreder du maten. Temperaturen ligger på mellan 50 och upp över 100 C grader. Med varmrökning blir det en tydlig röksmak och fast konsistens. Denna metod passar utmärkt till exempel rökt skinka.

Svalrökning
Svalrökning passar till exempel om du ska röka fisk. Det passar även till mat som du ska tillaga efter rökningen, tex: om det ska grillas eller stekas. Det ger en mildare röksmak och saftigare konsistens. Svalräkning går till så att du bara använder värmen som kommer ifrån rökgeneratorn, du behöver alltså inte sätta på värmen i skåpet.  

Kallrökning
Vid kallrökning ska temperaturen i rökskåpet inte vara mer än 15 – 30 C grader. Kallrökning är en långsam process och kan ta från 2 timmar upp till flera dygn beroende på vad det är man ska röka. Det ger en kraftig röksmak och okokt konsistens. Det är viktigt att rökgastemperaturen inte överstiger 30 C grader, då det börjar övergå till varmrökning. Tänk på var skåpet står när du kallröker. Står det i solen så kommer kan det bli för hög temperatur inne i skåpet. Det bästa är att kallröka på våren eller hösten. En annan viktig sak att tänka på är att maten du ska kallröka ska vara torr. Om tex en köttbit inte är torr när du kallröker den kan den få en dålig smak. Låt köttet hänga sig torrt över natten. Kallrökning tillagar inte kött på så sätt att det koagulerar proteinet som vid uppvärmning, istället är det röken som konserverar köttet. Kallrökt och lufttorkat kött har ett väldigt långt bäst före datum om det förvaras på rätt sätt.

Till kallrökning behöver man en kallrökningsadapter. Till Borniak rökskåp kan man köpa en kallrökningsadapter separat. Köp här!

Hur gör man?

Det är viktigt att man saltar köttet innan man röker det och det finns olika metoder att använda: saltlag, rimma eller torrsalta. Saltningen är nödvändig för att för ett bra resultat. Saltningen minskar vattenmängden i köttet och skapar en miljö som är ogästvänlig för bakterier. När saltprocessen är klar är det viktigt att du tvättar och torkar köttet ordentligt. Kött som inte är ordentligt torkat drar inte åt sig någon röksmak.

Rökt lax i rökskåpet från Borniak
Rökt lax i Borniak rökskåp

Montera köttet i rökskåpet, antingen på krokar eller galler. När du hänger det på krokar kommer röken åt hela köttpartiet och ger det en jämn och fin yta. Kom igång med rökningen idag och förädla dina produkter – Se våra rökskåp