Möt lagkaptenen i Skåne Kulinar – Linus Hornwall

I februari tävlar kockar från hela världen i IKA Culinary Olympics i Stuttgart. Det skånska bidraget Skåne Kulinar är med och tävlar. I bagaget har de ett guld från 2014 i VM & ett guld från 2016 i Culinary Olympics. Läs vår intervju med Linus Hornwall, lagkaptenen för Skåne Kulinar. 

Arbetsplats: 
Österlens Golfklubb
Familj: 
Fru samt två barn 12 & 11 år 
Bor: 
Sankt Olof
Favoritråvara: 
Citron
Bästa matminne:
Daniel Berlin 2015

Vilken gren tävlar ni i? 
Som regionlag tävlar vi i kategorin Culinary and pastry art (i princip lika som landslagets kalla bord). Tävlingen är den största internationella med ca 2000 deltagande kockar från hela världen, tävlandes i flertalet olika grenar.

Hur ser förberedandet inför tävlingen ut?
Vi förbereder mycket hemma i vårt träningskök innan vi åker ner. Väl nere i Tyskland har vi en lokal ca 30 min från mässan, där gör vi klart allt. På tävlingsdagen har vi 3h på oss att lägga klart de kalla tallrikarna innan domarna kommer och bedömer. 

Vi börjar vårt arbete inför en tävling ungefär 1½ år innan det är dags att tävla och det är ungefär då reglerna/riktlinjerna för tävlingen brukar komma. Vi börjar direkt skissa och diskutera rätter och råvaror. Sedan brukar vi hålla ca en gemensam träningshelg i månaden tillsammans. Utöver det är det allas ansvar att mellan träningarna hålla igång rätterna och tankarna.

Hur jobbar ni med det skånska temat i maten?
Vi försöker hålla oss till våra lokala råvaror och den skånska mattraditionen så långt det går. Samtidigt ska vi hålla ett 200-tal olika råvaror på 25 olika serveringar utan att det upplevs som att någonting repeteras. Vi behöver också ha allt tillgängligt året om, som ibland kan vara den absolut största utmaningen. 

Vilka fördelar ni har som team?
Vi har ett gemensamt stort nätverk med både gamla så som nya medlemmar i teamet, det finns alltid någon nära till hands när det dyker upp några utvecklingsfrågor.

Vi ser det som en stor fördel att ha en leverantör som Storköksbutiken som vi kan föra en nära dialog med när vi har något som vi behöver tillverka eller köpa. Ofta dyker idéer upp och då är det positivt att ha nära till varandra.

Instagram: @horn_wall

Lämna ett svar