Köpguide för ismaskin

Hitta rätt ismaskin för din verksamhet

Vilken ismaskin ska jag köpa?

Genom denna guide hjälper vi dig att hitta rätt ismaskin till just din verksamhet. Vi går igenom vanliga frågor som kan uppkomma när man ska välja en ismaskin till sin restaurang, bar, storkök eller café.

Hur mycket is behöver min ismaskin producera?

Det genomsnittliga antalet gäster per dag tillsammans med den dagliga användningen i köket ger dig en grov uppfattning om hur många isbitar du behöver på ett dygn. För att säkerställa att restaurangen, storköket eller caféet alltid har is till användning så krävs det en noggrann överblick över lagringsutrymme och produktionskapacitet.

En överkapacitet kommer att leda till att mycket is smälter, vilket ökar kostnaderna. Medan en underkapacitet innebär att du tar slut på isen under rusningstiden vilket kostar kunderna ett högt pris. Nyckeln är att hitta en bra balans mellan istillverkning och isförvaring.

Det viktigaste att komma ihåg är att det är billigare att lagra is än att göra is. Med andra ord, en större förvaring i ismaskinen kommer vara mer effektiv än en mindre förvaring då isen man använt har varit som mest efterfrågad under rusningstiden. Dock lämnar det kvar smält is efter sig när dagen får ett slut men ingen extra produktion av is behöver då göras av ismaskinen. Kunderna får sina råvaror kylda på ett effektivt sätt och sparsamt sätt för restaurangen.

Vilken isform ska min ismaskin producera?

Kompakta iskuber bildas med ett spraysystem där vatten spolas på en kyld kopparförångare som fryser och skapar klara isbitar. Den kompakta formen gör även att isen smälter långsammare.

Ihåliga isbitar bildas i ismaskinen genom en mekanisk process där vattnet fryses ned på en förångare eller en ”paddel” nedsänkt i vatten och lossas sen från paddlen med varmt vatten.

Isflakes är kompakta isbitar som krossas till flakes och passar perfekt för exponering i displaymontern för fisk, i drinkar eller i salladsbar. Det krävs mindre energi vid tillverkning av isflakes.

Behöver jag en stor eller liten ismaskin?

Att hitta rätt storlek är alltid en svår uppgift. En ismaskin ska vara i den storleken att den klarar av produktionen och kapaciteten under högsäsong utan att överproducera is. Därav är det viktigt att uppskatta det antal gäster som restaurangverksamheten kan hantera under högsäsong och därav hitta en ismaskin som passar den volymen per dygn tillsammans med den dagliga is-användningen i köket. Därav får du en grov uppfattning om hur många isbitar som krävs för ett dygn.

Hur fungerar en ismaskin?

Det finns två tillvägagångssätt att frysa vatten tills is. Antingen kan ismaskinen vara luftkyld eller vattenkyld. Det finns förmåner med båda alternativen men det finns även nackdelar som uppkommer för båda alternativen.

Luftkyld ismaskin:

– Hårt arbetande i höga temperaturer

– Högljudd

+ Prisvärd och enkel montering

+ Driftkostnaden är vanligtvis billigare

Vattenkyld ismaskin:

– Vanligtvis högre pris

– Dyrare driftkostnad

+ Mindre högljudd

+ Arbetar effektivt i höga temperaturer