Rostfri bänk Guide

Vad behöver man tänka på när man ska köpa en rostfri bänk?

Det beror så klart på vad du ska använda den rostfria bänken till. Är det till ett kök och ska du hantera livsmedel på bänken så måste stålet vara godkänt för livsmedelshantering. Den vanligaste ståltypen i rostfria bänkar är AISI304 och är godkänd för livsmedel.

Rostfri bänk med ho, gallerhylla och bakkant.

Ska din rostfria bänk stå utomhus eller på ett slakteri där starkare rengöringsmedel hanteras så rekommenderas en tåligare typ av rostfritt stål. Typiskt är ståltyp: 1.4301.

För labb eller där kemikalier ska användas behöver man använda den tåligaste typen av rostfritt stål som är exempelvis: 1.4404.

Ska du ställa den rostfria bänken mot en vägg ska du ha en bakkant enligt Miljö & Hälsa. Ofta ingår bakkant utan extra kostnad men ska ofta läggas till som ett önskemål om det är en måttbeställd bänk. Det är valfritt om ni önskar uppvikt bakkant 60 mm eller hel slät. Uppvikt eller inte har ingen påverkan på priset.

Bakkant på en rostfri bänk

För att få en starkare och tystare arbetsyta så kan man få en underlimmad träskiva eller träkärna på undersidan av den rostfria bänken.

Vill du köpa en rostfri bänk efter eget mått så kan du räkna med att leveranstiden är längre. Specialmått tillverkas efter beställning och kan ta upp till 3 – 4 veckor att producera. Därför är det bra att vara ute i god tid!

Ska du beställa en rostfri bänk i standardmått så brukar det ta ca 1 – 5 dagar att få den levererad. Rostfria bänkar efter standardmått finns som svetsade där du slipper montera bänken själv. Eller som självmontage där du tex får skruva ditt benen själv.

Ska det vara hyllor på bänken så finns det två olika typer av hyllor. Vanliga hyllor som klarar minst 60 kg. Och gallerhyllor. Att tänka på är var hyllorna ska placeras om du har en egen ritning.

Ska det vara en vulstkant eller droppkant som det också kallas. Detta använder man ofta på diskbänkar. Ska det vara på alla kanter eller bara på några beror på hur du ska använda bänken.

Vulstkant eller droppkant som det också heter.

Rostfria bänkar efter eget mått och ritning

Innan tillverkningen av din rostfria bänk, diskbänk, bänkskiva osv, gör produktionen en ritning. Det är viktigt att ni dubbelkollar alla mått eftersom bänken tillverkas helt efter denna ritning. Rostfria bänkar och bänkskivor efter eget mått är robusta, stabila och svetsade. Allt tillverkas med förstärkningar i rostfritt på undersidan och kan även levereras med underlimmad träskiva/träkärna. Träskivan ger en starkare och tystare arbetsyta. Då alla bänkarna tillverkas efter order behöver vi veta följande: Höjden är 900 mm (och med justerbara fötter på 40 mm) önskas en annan höjd vänligen uppge detta vid beställningen.

(Det görs inte några ritningar på ”standardbänkar”; endast bänkar med justeringar i mått och placering av diskho eller andra specialprodukter.)