Dehydrator

Kundnöjdhet Kundetilfredshed - 5 stjener
Vi köpte en stor spiskåpa och fick hur mycket support som helst inför köpet och även efteråt. Upplevde kunnandet som stort och även att de hade egen erfarenhet av restaurangbranschen som var till stor hjälp för mig som är relativt ny i detta. Tänker att detta företag får bli min nya huvudleverantör framöver när det blir dags för nya inköp! Mats Lindqvist Femöre Marina AB
Mats Lindqvist, Femöre Marina AB 5 stjerner
Vi vill tacka er efter allt strul med vår beställning av chafing dish som ni löste åt oss då ni skickade en av er personal en fredag kl 16 att åka från Trelleborg till oss i Nyköping som jag inte tror att många företag gör stor eloge för det så vi fick våra chafing dish och räddade vår stora catering idag lördag. Vi vill speciellt tacka Therese, Samt er chaufför som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Vi kommer att fortsätta att handla av er Än en gång stort tack för er hjälpen
Roger o Wun, Restaurang REAL THAI 5 stjerner
Efter att fått en offert som jag sen lite glömde bort. Kontaktade Storköksbutiken flera månader senare. Tänk att de trollade fram min offert och den gällde fortfarande. Det kallar jag service. Snabb leverans och ett trevligt bemötande. Man lägger kunden i centrum och inget är omöjligt. Rekommenderar varmt detta företag.
Marja 5 stjerner
Alltid snabba svar vid undringar och detaljer kring köksmaskiner samt ev leveranstider. Bra maskiner till bra priser.
Calle 5 stjerner
Hemleverans, mycket bra installation av och bortforsling av gammal spis och ugn. Mycket nöjda.
Elisabeth Billholm 5 stjerner
Kunde inte ha fått bättre service än jag fick på Storköksbutiken! Rekommenderas varmt!
Johannes Hognert 5 stjerner

Dehydrator

Dehydrator och torkugn till restaurang och storkök

En dehydrator eller mattork (kallas också ibland torkugn) är praktiskt att ha i köket och kan användas till mycket. Exempelvis är en dehydrator perfekt att använda när du har plockat svamp, för att göra egen friluftsmat, torka frukter och grönsaker från odlingen eller också för att torka fisk och kött. Brinner du för ”against food waste”? Så är det en dehydrator du ska ha! Säljer du rawfood? Ja, då är en mattork också det perfekta verktyget om du vill göra egen rawfood. För att torka i en mattork placerar du det du vill torka på brickor och väljer temperatur och torktid. Lättare blir det inte! 

Hur använder man en torkugn eller torkskåp och varför ska man göra det?

1. Varför ska jag torka maten? Även ifall det låter tråkigt så är det rena motsatsen. När du torkar maten försvinner vattnet. Vattnet i sig smakar inget och resultatet blir att maten du torkat blir mycket mer intensiv i sin egna smak och får en annan textur. Är du inne i Raw-food vet du säkert också att det är ett smart sätt att tillbereda maten på och samtidigt behålla näringsämnena. Nästan all mat går att torka! Det är bara fantasin som är det enda hindret. Frukt, bär, müsli, svamp, kött t.o.m. sås. Föreställ dig en skiva parmaskinka – torkad blir den krispigt god och smakar ännu mer! – Perfekt som toppning på exempelvis en jordärtkockssoppa. Vill du läsa mer om hur du torkar mat, läs mer på vår blogg här!

Vad är en dehydrator och torkugn?

En dehydrator eller som en del säger torkugn är ett hjälpmedel i köket som göra att du snabbt och effektivt kan torka mat. Man kan till exempel torka frukt, svamp, grönsaker och kött. Man kan också torka mat i ugnen men en dehydrator gör att processen går snabbare, du har bättre kontroll för att du kan styra luftflödet och temperaturen. En dehydrator är en maskin som du kopplar upp på vanligt vägguttag. Ugnen är uppbyggd med galler som du enkelt fyller med det som du vill torka. Sedan kan du med hjälp av timer, temperatur och luftflödet torka maten utefter de du vill. De är lätta att rengöra och ganska skrymmande. 

Varför ska jag använda en dehydrator istället för en vanlig ugn?

Om du vill ha bättre kontroll och kunna justera hur du torkar maten så är en torkugn ett bättre alternativ än en vanlig ugn. Skillnaden på en torkugn och en vanlig ugn är att torkugnen har ett bättre luftflöde och temperaturkontroll. Du får en bättre slutprodukt med en dehydrator/torkugn. Ska du torka mycket mat så är en torkugn att föredra och även om du har höga krav och vill experimentera med olika maträtter. En dehydrator ger dessutom ett betydligt jämnare resultat och är mer energieffektiv. 

Vad kan man använda en dehydrator till?

Man kan använda en torkugn till väldigt många olika mat! Allt från bär, frukt, grönsaker, örter, kött, ägg och till och med sås. En dehydrator används främst för att torka olika livsmedel som frukt, grönsaker, örter, kött och svamp. Genom att torka maten med en dehydrator kan du bevara den längre utan att behöva använda konserveringsmedel. Du kan också göra egna snacks, som fruktchips eller jerky, och bevara smaken och näringen i råvarorna. Dessutom kan du använda en dehydrator för att skapa egna kryddor genom att torka örter, eller för att torka blommor för dekoration och hantverk. Det är ett mångsidigt verktyg för att göra hållbar och näringsrik mat. 

Hur fungerar en dehydrator?

En dehydrator fungerar genom att cirkulera varm luft runt maten för att ta bort fukten och torka ut råvarorna. Den använder en fläkt och ett värmeelement för att skapa en konstant och låg temperatur. Vanlig temperatur är mellan 35–70 grader beroende på vad du torkar. Den jämna luftcirkulationen ser till att all mat torkar jämnt utan att den blir tillagad. Genom att ta bort fukten från maten förhindrar dehydratorn tillväxt av mögel och bakterier, vilket gör att maten kan bevaras längre. Många dehydratorer har också en timer och exakt temperaturkontroll för att du ska kunna anpassa processen till olika typer av livsmedel.