Blandmaskin och degblandare – Storköksbutikens maskinskola

Vett och etikett

Therese reder ut

Vad är skillnaden på en blandmaskin och degblandare?

Många av våra kunder är lite konfunderade över vad som är vad, och vad kallar man egentligen en maskin som knådar eller vispar. Många säger degblandare fast man menar en bland- och vispmaskin.

Skillnaden mellan en blandmaskin och en degblandare för storkök ligger främst i deras specifika användningsområden och funktioner:

Snabba svaret:

Blandmaskin: Allround-maskin för att blanda, vispa och knåda mängder av olika ingredienser.

Degblandare: Specialiserad på att blanda och knåda stora mängder deg. Robust och kraftig, särskilt lämpad för bakning i större skala.

Blandmaskin

En blandmaskin, även kallad köksmaskin eller universalblandare, är en mångsidig apparat som kan användas för att blanda, vispa och knåda olika ingredienser. Den är utrustad med olika tillbehör som vispar, degkrokar och blandare, vilket gör den användbar för många olika typer av uppgifter i storköket, såsom att:

– Blanda såser, smet eller röror.

– Vispa grädde eller äggvita.

– Knåda deg.

Degblandare

En degblandare är däremot en specialiserad maskin designad enbart för att knåda och blanda stora mängder deg, vilket gör den oumbärlig i bagerier eller restauranger som bakar mycket bröd, pizzadeg eller andra bakverk. Degblandare har en kraftig motor och robust konstruktion för att kunna hantera de tunga belastningar som degar kan innebära. De är ofta utrustade med:

– En stark motor specifikt för att bearbeta stora mängder deg effektivt.

– En stor skål för att hantera stora volymer.

Degblandare är mindre mångsidiga än blandmaskiner men mycket mer effektiva för stora degar.