Våfflor

comment Kommentar: 0 favorite Hit: 39

Kort fakta om våfflor och våffeljärn

Våfflor och våffeljärn i olika former

- Våffeldagen firar vi på våren den 25 mars, 9 månader innan juldagen och Jesus födelse. Det är en kristen högtid och kallas även vårfrudagen eller Jungfru Maria bebådelsedagen. Detta var dagen då ärkeängeln Gabriel fick reda på att Maria var havande med Jesus. Historiskt har detta också varit dagen som markerat vårbrukets början. 

- Namnet våffeldagen tror sig komma från en feltolkning av namnet vårfrudagen som blev till vafferdag. Vaffer är ett gammalt ord för våffla och så småningom hade vårfrudagen blivit till våffeldagen. 

- Våfflor har medeltida ursprung och nämns redan under 1600-talet i det svenska språket. Under 1700-talet ansågs våfflan vara riktigt lyxigt och Bellman nämner den flera gånger i ”Fredmans Epistlar”. Det är under senare 1800-tal som man börjar att äta våfflor på samma sätt som vi gör idag, med smet av ägg, socker och vitt mjöl och som serveras med vispad grädde och sylt.    

- Våfflor kommer idag i många olika former och med olika tillbehör. De klassiska hjärtanformade våfflorna uppstod i Sverige under 1800-talet för att bättre passa till de nya gjutjärnsspisarnas runda hål. Innan dess var våfflorna tjockare och fyrkantiga. Våffeljärn med klassisk hjärtanform hittar du här. 

- Den belgiska våfflan är tjockare och fyrkantig. Den serveras ofta med vaniljglass eller vispad grädde och chokladsås. Våffeljärn till belgiska våfflor hittar du här.

- Liegevåfflor är också belgiska men har en annan smet som gör att de blir krispigare. De görs istället på jäst och pärlsocker. Resultatet blir en krispig yta med ett mjukt sött inre. 

- Amerikanska våfflor är lite tjockare och runda i formen. De serveras ofta med lönnsirap och florsocker. Våffeljärn till amerikanska våfflor hittar du här.

- Hongkong-våfflor eller bubbelvåfflor, äggvåfflor som de också kallas kommer från som namnet antyder; Hong Kong. De serveras ofta som en strut som man fyller med glass, bär och chokladsås, eller även på klassiskt vis liggande. Neumärker har tagit fram ett våffeljärn till bubbelvåfflor till restaurang och café- Våffeljärn till bubbelvåfflor hittar du här.

Vill du se alla våra våffeljärn till restaurang och café klicka här!

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December