Våfflor

comment Kommentar: 0 favorite Hit: 509

Vilken gillar du?

Klassiska hjärtanformade våfflor, belgiska våfflor, bubbelvåfflor, amerikanska våfflor, churros våfflor.

Snart är det våffeldagen, närmare bestämt 25 mars. 

Visste du att våffeldagen från början är en misstolkning av ordet vårfrudagen, som blev till vafferdagen. Vaffer är ett gammalt ord för våffla och på så sätt blev det så småningom våffeldagen.

 

- Våfflor har medeltida ursprung och nämns redan under 1600-talet i det svenska språket. Det är under senare 1800-tal som man börjar att äta våfflor på samma sätt som vi gör idag, med smet av ägg, socker och vitt mjöl och som serveras med vispad grädde och sylt.    

- Våfflor kommer idag i många olika former och med olika tillbehör. De klassiska hjärtanformade våfflorna uppstod i Sverige under 1800-talet för att bättre passa till de nya gjutjärnsspisarnas runda hål. Innan dess var våfflorna tjockare och fyrkantiga. Våffeljärn med klassisk hjärtanform hittar du här. 

- Den belgiska våfflan är tjockare och fyrkantig. Den serveras ofta med vaniljglass eller vispad grädde och chokladsås. Våffeljärn till belgiska våfflor hittar du här.

- Liegevåfflor är också belgiska men har en annan smet som gör att de blir krispigare. De görs istället på jäst och pärlsocker. Resultatet blir en krispig yta med ett mjukt sött inre. 

- Amerikanska våfflor är lite tjockare och runda i formen. De serveras ofta med lönnsirap och florsocker. Våffeljärn till amerikanska våfflor hittar du här.

- Hongkong-våfflor eller bubbelvåfflor, äggvåfflor som de också kallas kommer från som namnet antyder; Hong Kong. De serveras ofta som en strut som man fyller med glass, bär och chokladsås, eller även på klassiskt vis liggande. Neumärker har tagit fram ett våffeljärn till bubbelvåfflor till restaurang och café- Våffeljärn till bubbelvåfflor hittar du här.

Vill du se alla våra våffeljärn till restaurang och café klicka här!

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December