Restaurangugn

comment Kommentar: 0 favorite Hit: 349

Att tänka på innan du köper restaurangugn

Att köpa en restaurangugn är ett stort och viktigt beslut för din verksamhet.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL VÅRA RESTAURANGUGNAR

Man ska därför vara säker på vad man har för krav och vad man behöver använda ugnen till. Det är viktigt för oss att du får den restaurangugnen som har de funktioner du behöver och som passar din verksamhet allra bäst. Eftersom det finns ett otal olika märken, kvalitéer, storlekar och funktioner så kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. Vi hjälper dig gärna utifrån vår mångåriga erfarenhet av restaurangugnar så att du får precis det du har behov av för rätt pris. 

Storkök, gourmetrestaurang, café, gatukök eller samlingslokal, det finns många olika platser som en restaurangugn behövs och alla verksamheter har sina egna speciella behov. Det vanligaste måttet inom restaurangugnar är GN som är 53 * 32,5 cm, samt bakeoff mått som är 60*40cm. GN används mest till restauranger, caféer, slaktare osv eftersom värmeskåp, stativ, vagnar osv görs i detta mått. Till bakeoff har du i gengäld fördelen av en större plåt eftersom denna oftast används till bakverk. Har du köpt ugn till bakeoffplåtar på 60 * 40 cm kan du köpa platta plåtar till ugnen där du kan ställa GN-plåtar ovanpå. Har du valt en ugn med GN-mått kan du inte använda bakplåtar.

Vi upplever ofta att strömmen kan vara ett problem med installation av restaurangugnar. Ofta är det problem som med att strömmen inte är tillräcklig i köket, speciellt vid äldre byggnader. Ju större elförbruk desto större effekt och snabbare uppvärmning. Men ibland ändå inte… Det är värmeelement som genererar värmen i restaurangugnar och detta sker genom att förbruka en massa ström. Omvänt använder ugnar som tex Rational och HIOS en ånggenerator/boiler som också kräver en massa ström. Detta ger inte snabbare uppvärmning men är ett annat sätt att generera ånga på än befuktning genom dysor som tex Primax, Elektrolux och Unox använder.

Primax producerar också väldigt bra gasugnar.

Många funderar på om de ska köpa en begagnad eller ny ugn. Precis som när du köper en begagnad bil beror kvalitén på hur tidigare ägare använt och tagit hand om produkten och beroende på vilken modell och märke det är. Eftersom en restaurangugn är en större investering för de flesta avväger många att köpa en begagnad. Vår erfarenhet att kvalitetsugnar såsom Hounö, Rational och Convotherm kan vara en förnuftig investering som begagnad. Allt beror såklart på ålder och i vilket skick den är i, (även den bästa ugnen tål inte att missbrukas). Vi upplever dock att du för samma peng som en begagnad ugn av ovanstående kan få en helt ny Primax-ugn. Då känner du själv till historiken och det kommer inga obehagliga överraskningar.

Behöver man ha ånga och ska man ha boiler eller befuktning/dysor?

Vårt råd till de flesta är att man ska ha ånga – i alla fall om man köper en Primax-ugn. Prisskillnad är mycket liten hos Primax och denna producent har en fördel i och med att vatten inte måste vara tillslutet för att ugnen ska kunna användas. Det är en fördel för de flesta som blickar framåt. Är man dock 100 % säker på att man aldrig kommer att behöva ånga så är det ingen ide att köpa en ugn med det. Ångan i ugnen går att använda till många saker såsom: att ånga grönsaker, använda ånga vid brödbakning, ånga potatis eller på annat sätt styra klimatet. 

Ånga med boiler används av Hios och Rational och ger exakt så mycket ånga som du ställer in att den ska ge. En boiler värms med en cylinder med kokande vatten som hela tiden är redo att ge ånga. Nackdelen med en boiler är vattnet kan koka upp så den blir torr vilket innebär att det tar lång tid att få tillbaka ångan igen. Den använder dessutom extra mycket ström för att det ska användas en massa energi till att värma upp boilern även när du inte ska använda ånga. Ugnar med boiler KRÄVER att det är vatten tillslutet oansett om du använder ånga eller inte. Det blir också mer underhåll av ugnen eftersom den är mer känslig för kalk i vattnet.

Ånga med befuktning/dysor. Befuktning/dysor fungerar genom att det sprutas vatten in i värmeelement som förångar. Det är snabbt och effektivt och systemet kan inte torka ut. Ugnen använder mindre ström både vid maxbelastning och vid varje användning. Nackdelen är att ångan inte är lika exakt som med en boiler, MEN de nya ugnarna har blivit riktigt bra på att göra ånga!  Så bra att det nästan är uppe i samma kvalité som med en boiler.

Vi rekommenderar följande märken:

Primax restaurangugn är ett bra kap av en italiensk ugn i mycket god kvalité. Den ger dig ett bra resultat av din matlagning till ett mycket bra pris! Samtidigt har Primax landets antagligen lägsta pris på reservdelar. Primax använder automatiskt vändbara fläktar som skiftar riktning för ett perfekt matlagnings- bakresultat.

Fastline serien får med 3-5 plattor och kan användas till både GN-plåtar och bakeoff-plåtar. Ugnen är praktisk, billig, snabb med att värma och lätt att använda. Denna ugn används mest av caféer, samlingslokaler och mindre restauranger. 

Easyline serien fås med 5-10 plattor och kan användas till GN-plåtar och Bakeoff-plåtar. Denna restaurangugn har stor kapacitet och lätta vridknappar att använda. Den påminner om en vanlig hushållningsugn så om det är många olika i personalen som ska använda den är den perfekt, samtidigt som den har stor kapacitet. Denna ugn används primärt av caféer, samlingslokaler och mellanstora restauranger.

Proff serien fås med 6-20 plattor och används till GN-bleck eller Bakeoff-plåtar. Med Proff-serien ska det förbeställas om du vill ha den ena eller andra typ av platta. Denna kombiugn har stor kapacitet och många avancerade programfunktioner samt möjlighet till rengöringsprogram. De innovativa touchknapparna gör kombiugnen lätt att använda trots alla olika funktioner. Denna ugn används primärt av caféer, samlingslokaler och stora restauranger med behov av avancerade tillagningsmöjligheter.

Rational restaurangugn är också alltid en säker vinnare. Rationalugnen är pålitlig och ger ett fint resultat. Nackdelarna med en rationalugn är det inte många av – några skulle nämna boilern men de flesta nämner priset och underhållningskostnaderna (dyra reservdelar och montörer). Själva ugnen är i toppkvalité. 

 

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December