Diskguide del 1 - Goda råd till renare disk

comment Kommentar: 0 favorite Hit: 768

Så får du bästa diskresultat med din restaurangdiskmaskin

Det finns inget mer irriterande än disk som inte är ren efter att den varit i diskmaskinen. Det är det varken tid eller energi till. Följ våra tips om hur du bäst tar hand om disken till en restaurangdiskmaskin för att få bästa resultat. Vår guide för renare disk följer branschguidens riktlinjer för restaurang.

1. Först och främst ska du skrapa av matrester och skräp så du slipper få ner det i avloppet. 
2. Skölj disken innan du sätter in den. Skölj av smuts med vatten som helst inte är varmare än 40 grader. Om du har varmare vatten kan maten ”bränna” fast och blir svårare att få av. Vid ingrodda och intorkade matrester så ska disken läggas i blöt innan den ställs in i diskmaskinen. Det låter ganska självklart men ett vanligt problem är faktiskt tandpetare som råkat komma med in i diskmaskinen och som fastnat i pumpen. Det kan göra att pumpen till slut går sönder. Så var noga med att skrapa och skölja av innan. 
3. Se till så att spolarmarna kan röra sig fritt och inte blockeras så de kan köra runt som de skall. Kontrollera också att det är rätt tryck på vattnet. Annars kan inte spolarmarna köra runt som de ska. Titta i restaurangdiskmaskinens manual för att se rätt vattentryck. Kontrollera att det inte är smuts i dysorna så de blivit tillstoppade. 
4. Det är viktigt att man sätter in disken korrekt i en restaurangdiskmaskin för att inte blockera för spolarmarna. Det är lätt att man råkar lägga ett fat eller en tallrik ner så att man blockerar. Se också till att använda rätt diskkorgar som är till den modellen av diskmaskin som du har. Det är också viktigt att använda rätt diskback till rätt sorts disk, en för tallrikar, glas och bestick. 
5. Använd så mycket diskmedel som är anpassat till din diskmaskin. Det kan skilja från modell och märke. För lite diskmedel ger smutsig disk och för mycket skapar skum i diskmaskinen. Även torkmedel ska doseras så det är rätt mängd. För mycket torkmedel kan ge streck på glasen och att ytan verkar vara fet. För lite ger en våt och fuktig disk. Man ska absolut inte använda diskmedel som inte är anpassade till restaurangdiskmaskiner. 
6. Fylld diskkorg diskas i maskinen enligt programmet. Bestick diskas 2 gånger, först liggandes och sedan stående i bestickhäll.
7. Kontrollera diskmaskinens inställningar och temperatur. Disktemperatur ska vara minst 60 C i något steg och slutsköljning mellan 80 C till 90 C. 
8. Vattnets kvalité och hårdhet kan påverka diskresultatet. Man behöver ha mer diskmedel och torkmedel om vattnet är hårt (hög kalkhalt). 
9. Kontrollera att det blev rent och låt överskottsvatten rinna av. Låt sedan disken lufttorka. 
10. Sortera in ren torr disk på sina platser, kontrollera samtidigt att disken är ren och fri från fläckar. Sortera bort alla spruckna, slitna och trasiga föremål.
11. Rengör diskmaskinen varje dag.

Är du ute efter en ny diskmaskin? Vi har upp till 45 % rabatt just nu på våra populäraste diskmaskiner. 

POPULÄRA DISKMASKINER UPP TILL 45  % RABATT

Restaurangdiskmaskin

Information är hämtad från Visita branschriktlinjer för restaurang. 

 

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December