Möt inspiratören och kocken Niclas Melin

8 snabba frågor till coachen i Fazer Culinary team – Culinary World Cup 2018

Namn: Niclas Melin
Arbetsplats: Coach för Fazer culinary team. Kock och inspiratör i Fazer. Hela Sverige.
Bor: Stockholm Västraförorten Hässelbyvillastad
Familj: Fru Karin och mina döttrar Ellen och Agnes

Varför jobbar du som Kock:
Mitt yrkesval gjorde jag för längesedan. Och det gjorde jag nog av att i familjen har vi alltid haft en stor kärlek till god mat och härliga middagar. Sen kan det nog vara att valet kom av den anledningen att jag inte ville välja ett yrke som alla andra, utan ett yrke med massor av kreativitet och känslor.

Ditt bästa matminne:
Det finns fler. Ett av dom är att sitta i en hamn i ett soligt och varmt Grekland med familjen och äta en alldeles nytillagad gyros. Men smakmässigt måste jag nog säga en kalvlägg i Pisa med små vita bönor, karljohansvamp och vitt vin. Eller varför inte nykokta skaldjur på en klippa i Smögen med min fru.

Vart kommer inspirationen ifrån:
Mina kollegor. Fina råvaror, bilder och kokböcker. Och människor som gör det oväntade. Sätta mål på saker som jag vill uppnå och sedan ta sig dit.

Vilka är dina favorit råvaror just nu:
Alltid lök, men nu på hösten svamp, rotfrukter och bär.

Hur förbereder du dig inför tävlingen:
Nu ser det ju lite annorlunda ut för mig än vad det har gjort vid tidigare tävlingar. Men hålla sig frisk genom att äta ordentligt, röra på sig och ha kul.
Längtar verkligen ner till Luxemburg för att göra det vi har tränat på under en lång tid med bästa gänget. Tillsammans kommer vi göra något riktigt bra.

Årets tema i tävlingen är ”against food waste” vad är ditt bästa tips på detta:
Titta på hela råvaran och fundera på vad kan man göra med det man inte tänkt använda för tillfället. Fundera på värdet på hela råvaran. Det som vanligtvis hamnar i komposten kan man nästan alltid göra något med, tex koka buljonger, göra puréer, smaksättningar m.m.

Vilket redskap är oumbärligt för dig i tävlingen:
Eftersom jag inte är med i köket under tävling, så får jag svara vad jag inte skull vilja vara utan en vanlig dag i köket, och då får det bli en riktigt bra kniv och termometer. Sen finns det ju så otroligt mycket roliga maskiner och hjälpmedel som man inte heller skulle vilja vara utan.

Hur ska ni fira om ni vinner:
Först blir det en stor härlig och jäkligt stökig gruppkram, sen efter det får man se vad som händer. Men med stor ödmjukhet så åker vi ner till Luxemburg, där vårt mentala mål är att tillsammans stå som segrare.

Niclas Melin är coach till Fazer Culinary Team som ställer upp i Culinary World Cup i storköksklassen 2018. Teamet tog guld 2014 och siktar nu mot första platsen igen. Storköksbutiken är med och sponsrar teamet med restaurangmaskiner. 

Vill du se mer av Niclas eller Fazer Culinary Team så kan du följa dom på instagram här: Niclasmelin68 och  Fazer Culinary Team

Möt kocken Susanne Strandqvist

8 snabba frågor till kocken Susanne Strandqvist inför Culinary World Cup

Namn: Susanne Strandqvist
Arbetsplats: SE Banken Malmö
Bor: Stehag
Familj: Bor med mina barn Ted o Frida

Varför jobbar du som kock? 
Jag älskar mitt jobb. Brinner för matlagning o det intensiva tempot.

Ditt bästa matminne?
Barcelona och dom enorma skaldjursfaten man kan få där. Hela atmosfären och deras härliga inställning.

Var kommer inspirationen ifrån?
Genom yrket i säg får man vara med i tiden. Mycket med klimat tänk nu, att ta vara på allt och det jobbar vi mycket med på våra enheter. 

Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Pumpa och trattkantareller som jag har runt hörnet där hemma.

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
Jag samlar energi och lugn genom långa skogspromenader. Vi har gjort många gästspel under det gångna året. Känner mig lugn och trygg i vårt gäng.

Årets tema i tävlingen är ju ”Against food waste”. Vad är ditt bästa tips kring detta? 
Innan man kastar något i sopen fundera på om man kan göra något med det. Tex: Potatisskal, super gott att fritera. Barnen älskar det.

Vilket redskap är oumbärligt för dig i tävlingen?
Kallmixern, använder den i många moment i tävlingen.

Hur ska du fira om ni vinner?
Det blir en oförglömlig resa med många härliga minnen att ta med sig. Detta underbara gäng. Vi kommer att fira med champagne och en lååång gruppkram. 

Susanne Strandqvist är en av de tävlande i Fazer Culinary Team som ställer upp i Expogast Villeroy & Boch Culinary World Cup i storköksklassen. Teamet tog guld 2014 och siktar nu mot första platsen igen. Storköksbutiken är med och sponsrar teamet med restaurangmaskiner. 

Så hjälper vi våra kunder med finansiering

Vi hjälper våra kunder med finansiering av restaurangutrustning

Kristoffer har blivit intervjuad av Wasa kredit om hur vi hjälper våra kunder att finansiera deras köp.
Du kan läsa intervjun som finns på ehandle.se här:

Att e-handeln bara växer och växer har inte undgått någon, inte heller företagskunderna. Allt fler företagskunder handlar på nätet och helt plötsligt öppnas nya dörrar och möjligheter för B2B-företagen.

För att kunna rikta din e-handel mot företagskunder måste du kunna möta deras behov, som i de flesta fall skiljer sig en hel del från vanliga konsumenters. Vi har träffat Kristoffer Falk Lauritsen, ägare av Storköksbutiken.se, och fått ta del av hans kunskap och lärdomar kring att möta företagskunder på nätet.

Nya vanor sätter agendan

Kristoffer berättar att han tydligt kunnat se nya vanor växa fram hos företagskunder som handlar på nätet. Beteenden som för bara några år sedan inte existerade.

– Något har hänt när det kommer till e-handeln och bekvämlighet. Många konsumenter nådde dit för länge sedan men nu befinner sig även företagskunderna där. När vi satte igång var det inte ovanligt att företag ringde oss vid köp runt 5 000 kronor och ville ha stöd och mer information. Idag kan de göra köp på 150 000 kronor utan att kontakta oss över huvud taget.

De nya vanorna hos företagskunderna har också inneburit helt nya möjligheter för B2B-företagen. Du är inte längre begränsad till ditt tidigare kontaktnät eller din geografiska position.

– Vi har öppnat upp för en breddad kundgrupp. Nu har vi kunder över hela Sverige, från längst upp i norr till längst ner i söder. Dessutom ser vi att det handlar om en mängd olika typer av verksamheter också. Sådana som vi kanske aldrig kommit i kontakt med annars.

Vad behöver du tänka på?

Flera typer av verksamheter och flera platser i landet innebär också olika behov och frågor som ska bemötas. Storköksbutiken.se arbetar till stor del med restaurangkunder och märkte efter ett tag att det ställer vissa specifika krav på dem som företag.

– Man måste kunna möta kunderna på deras nivå och det är svårt, om än omöjligt, att driva en restaurang utan någon typ av finansiering. Det betyder i sin tur att det blir svårt att bedriva restaurangförsäljning utan finansiering också. Det är så pass viktigt för våra kunder, berättar Kristoffer.

Kristoffer berättar att Storköksbutiken.se sedan flera år tillbaka jobbar med Wasa Kredit och deras skräddarsydda betallösning för just B2B-företag. Med hjälp av betaltjänsten kan kunderna tryggt och enkelt både leasa och hyra produkter. På så sätt får Storköksbutiken.se betalt direkt av Wasa Kredit och kunderna kan fördela köpet månadsvis.

– Wasa Kredit är en trygg partner som alltid ser till att vi tillsammans skapar möjligheter för att hela tiden bli bättre och utvecklas. Och trots att vi var väldigt små när samarbetet började kände vi aldrig att det spelade roll för dem. Det personliga engagemanget är viktigt för oss och vi har hela tiden känt oss sedda. Det känns extra bra att Wasa Kredit ingår i Länsförsäkringar och har möjlighet att hjälpa oss med allt vi behöver inom bank, finansiering och försäkring, säger Kristoffer.

Skåne Kulinar Victor Schack

Om några dagar är tävlingen igång och vi har ställt några snabba frågor till Victor som ställer upp i Culinary Olympics tillsammans med Skåne Kulinar. 

Namn:  Victor Schack
Arbetsplats:  Blåsingsborgs Gårdshotell, Kivik
Bor:  Sankt Olof
Familj: Singel

Var kommer inspirationen ifrån?
Inspirationen kommer från att utmana mig själv med nya tekniker och smaker. Se saker från ett nytt perspektiv. Inspirationen kommer också utifrån kollegor, leverantörer, litteraturer & instagram. 

Ditt bästa matminne?
Mamma Schacks pannbiff, potatis, löksås och lingon. 

När kom du på att du ville bli kock? Och varför?
Jag drog det kortaste strået… skämt åsido. Av en slump så efter det att jag tog studenten från teknikprogrammet i Kristianstad så hamnade jag i Umeå på universitetets gastronomiprogram. Efter tre års studier och arbete därtill så kan jag inte tänka mig något annat. Att ha laga mat som arbete är helt fantastiskt! 

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
För mig är det viktigt att vara ha en lugn och stabil sinnesstämning. Fokusera på här och nu. Jag tycker detta viktigt att tänka på var vi i världen befinner oss. Hur kan vi genom mat presentera Sverige och framförallt Skåne på en tallrik.

Vilket redskap är oumbärligt för dig i tävlingen?
Det finns ju alldeles för mycket att välja på, haha. I och med att jag pillar med så små detaljer till garnityren så säger jag pincetten. 

Hur ska du fira om ni vinner?
Har länge längtat efter att åka på en matresa utomlands. Så då blir det nog en bokning som belöning till sig själv.

Det går att följa mig via instagram på både chef.schack & svindyrkock.se

Storköksbutiken är stolt sponsor av restaurangutrustning till Fazer Culinary Team i Culinary Olympics och Culinary World Cup.

Fredrik Hed

En av stjärnorna i Fazer Culinary team Fredrik Hed har svarat på några frågor inför Culinary Olympics som går av stapeln i februari.

Namn: Fredrik Hed
Arbetsplats: Jag jobbar på Tastory i Stockholm.
Bor: I Stockholm.
Familj: Ja. 2 barn och fru.

När kom du på att du ville bli kock? Och varför? 
Jag gillade redan som liten att äta god mat och blev ofta imponerad när jag var ute och åt. Då tänkte jag att sådär vill jag också kunna laga mat. Så i högstadiet gjorde jag praktik på en restaurang och då bestämde jag mig för att bli kock.

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
Förberedelserna inför tävlingen ser ut som att vi i laget ses i roliga och intensiva perioder/dagar och lagar upp och tränar på vår tävlingsmeny. Däremellan går jag igenom menyn och momenten i huvudet. Allt för att vara så förberedd jag kan vara. 

Temat i IKA Culinary Olympics 2020 är ”Roots”. Vad är ditt bästa tips kring detta?
Mitt bästa tips kring temat ”roots” är nog att det finns oändliga möjligheter med rötter.
Man kan göra puréer, soppor, gratänger, chips, riva, skiva, ha dom i desserter, äta det som huvudråvara osv. Det är bara fantasin som sätter gränser. 

Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Mina favoritråvaror just nu är såklart rötter i alla dess former, skaldjur. Vi har en massa älg hemma i frysen och det är väldigt gott. Och svamp. 

Vilket redskap är oumbärligt för dig i köket?
Mina favoritredskap är kniv, zestjärn och stavmixer.

Ditt bästa kökstips?
Mitt bästa kökstips är att köpa bra råvaror utifrån säsong och att ha en vass kniv som man gillar. Våga krydda ordentligt. Och smaka av tills du blir nöjd.

Slutligen, vad äter och lagar du helst?
Jag gör det mycket med barnen nu och det är så roligt och det blir helt fantastiskt gott. Mest blir det tagliatelle eller ravioli med någon härlig fyllning. 

Storköksbutiken är stolt sponsor av restaurangutrustning till Fazer Culinary Team i Culinary Olympics och Culinary World Cup. 

Philip Velin Skåne Kulinar

Tävlingen börjar närma sig! 

Om några veckor är det dags. Vi har ställt några frågor till Philip Velin som ställer upp i Culinary Olympics 2020 i klassen Culinary and pastry art.

Namn: Philip Velin

Arbetsplats: Bara Vara Helsingborg 

Bor: Helsingborg

Familj: Flickvän Rebecca

Var kommer inspirationen ifrån? 

Kollegor, kokböcker, sociala medier, restaurangbesök och en livlig fantasi.

Favoritråvara just nu: 

Smör och tryffel.

Bästa matminne: 

Upperhouse dining januari 2018.

Hur och när visste du att du ville bli kock? 

Min pappa samt två äldre bröder är kockar, och att växa upp med dessa förebilder fick mig att välja den väg jag går idag.

Hur förbereder du idag inför tävlingen? 

Det är fokus och hårdträning som står på menyn! Allt in i minsta detalj.

Vilket redskap är oumbärligt: 

Mini palett samt pincett och en jämn ugn.

Hur ska du fira om ni vinner: 

Bubbel tillsammans med mina lagkamrater som alla tillsammans gjorde det möjligt! 

Storköksbutiken är stolt sponsor till Skåne Kulinar med restaurangmaskiner i tävlingen Culinary Olympics. 

Anna Lövgren

Culinary Olympics börjar närma sig. Anna Lövgren är med i tävlingen tillsammans med hennes lagkamrater i Fazer Culinary Team. 

Namn: Anna Lövgren
Arbetsplats: Fazer Food & Co NorrTull Örebro
Bor: Örebro
Familj: Sambo Sebastian, Malte 9 år, Tvillingarna Meja och Majken 4 år

När kom du på att du ville bli kock? Och varför? 

Har alltid varit väldigt intresserad av mat och var ofta med i köket hemma hos mina föräldrar. Så blev väldigt naturligt att välja restaurangprogrammet på gymnasiet. Tycker mycket om att jobba praktisk med alla härliga råvaror som finns.

Hur förbereder du dig inför tävlingen?

Blir mycket träningar med laget där vi finslipar dom sista detaljerna och ser till att schemat sitter. Men försöker även att hålla igång med lite fysisk träning hemma som löpning och gym för att orka det tuffa arbete som krävs och försöka att hålla sig frisk.

Temat i IKA Culinary Olympics 2020 är ”Roots”. Vad är ditt bästa tips kring detta? 

Använda alla våra härliga svenska rotfrukter nu på vintern, båda gott att äta men också bra för klimatet att vi äter mera säsongsanpassade grönsaker.  

Vilka är dina favoritråvaror just nu?

Måste nog välja kål i alla dess former, finns så mycket gott och nyttigt att göra av det. Bakad, rostad, sallader, friterat, röror.

Vilket redskap är oumbärligt för dig i köket?

En bra kniv är svårt att klara sig utan.

Ditt bästa kökstips?

Använd bra råvaror och håll dig bara till några smaksättningar och ha roligt när du lagar mat, då brukar det bli riktigt gott och trevligt. 

Slutligen, vad äter och lagar du helst? 

Jag äter nog helst skaldjur som jag tycker är väldigt gott, men annars blir det nog en riktigt god älggryta som har fått stå och puttrat länge på spisen tillsammans med familjen och vänner. 

Storköksbutiken är stolt sponsor av restaurangutrustning till Fazer Culinary Team i Culinary Olympics. 

Skåne Kulinar Rebecca Mårtensson Almén

Rebecca Mårtensson Almén ställer upp i Culinary Olympics 2020 tillsammans med Skåne Kulinar som har två guld i bagaget. Vi är nyfikna på hur det går och har ställt några frågor till henne.

Namn: Rebecca Mårtensson Almén
Arbetsplats: Sofiero slottsrestaurang
Bor: I Helsingborg
Familj: Min Sambo Joel, mamma, pappa och lillebror.

Var kommer inspirationen ifrån?
Jag hämtar min inspiration från duktiga kockar runt om i värden. Mina kollegor inspirerar mig varje dag att bli bättre på mitt jobb och att utvecklas. Sociala medier är också ett sätt jag hämtar mycket inspiration och idéer från.

Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Just nu skulle jag säga att min favoritråvara är smör då jag bakar mycket. En annan råvara jag har fått dille på nu i väntan på juletid är saffran. Jag har kommit fram till att saffran kan vara gott till nästan allt. Jag hoppas jag inte kommer hinna tjata mig trött på denna goda krydda innan julen väl är här.

Ditt bästa matminne?
Oj bra fråga. Jag har aldrig varit på en stjärnkrog eller liknande krog. Jag måste nog säga att klimatet och stämning har stor inverkan på ett bra matminne för mig. Bland den bästa maten jag har ätit har varit i Mexico. Deras kryddiga mat med goda grönsaker och tillbehör till rätterna, samt atmosfären runt om gör det till mitt bästa matminne.

När kom du på att du ville bli kock? Och varför?
Genom hemkunskapen i högstadiet. Det var kul och det var mitt favoritämne. Min mamma och mormor har alltid varit duktiga på att baka och laga mat. Tror det är lite därifrån jag också fick känslan för att syssla med mat.

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
Jag försöker hålla fokus på mitt mål och att inte ge upp idéer jag får längs vägen. Jag försöker vara kritisk mot mig själv och hela tiden vilja bli bättre. Ett okej ska inte vara bra nog. Jag strävar för att det ska vara kul hela vägen tills det är dags att tävla även fast pressen är lätt påtaglig. Framförallt är det viktigt att ha kul med laget. Vi i laget har en go stämning och jag skulle inte vilja göra denna tävling utan någon av dem. Sedan är det en massa träning som gäller.

Vilket redskap är oumbärligt för dig i tävlingen?
Utan min pincett hade det blivit svårt att få till de minsta detaljerna. Den ser till så att finishen blir det lilla extra.

Hur ska du fira om ni vinner?
Om vi skulle vinna hade det varit så roligt. Jag skulle vilja fira med laget hela natten lång med massa goda skratt och någon flaska bubbel. När jag väl hade kommit hem från tävlingen hade jag viljat fira med min sambo, familj och vänner som har stöttat mig genom hela vägen fram till tävlingen och under tävlingen. Ni är alla guld värda.

Storköksbutiken är stolt sponsor till Skåne Kulinar med restaurangmaskiner i tävlingen Culinary Olympics. 

Följ mig här på instagram: Rebeccaalmen

Min blogg: https://nouw.com/rebeccaalmen

Skåne Kulinar Jimmy Sandquist

Jimmy Sandquist ställer upp i Culinary Olympics 2020 tillsammans med Skåne Kulinar som har två guld i bagaget. Vi är nyfikna på hur det går och har ställt några frågor till Jimmy. 

Namn: Jimmy Sandquist
Arbetsplats: Dandy Klubb & Krubb
Bor: Helsingborg
Familj: Sambo, Olivia & hund, Laban

Var kommer inspirationen ifrån?
Det kan komma varifrån och när som helst. Givetvis tittar man mycket på sociala medier, gamla kollegor, letar i gamla kokböcker o.s.v. Men inspiration kan komma på helt andra sätt också.

Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Rotselleri & alla sorters kål. Går att använda på så många sätt.

Ditt bästa matminne?
Det första jag kommer att tänka på är en Kati Roll som jag får för mig kostade 4£ från ett litet portabelt kök på en gata i So-ho, London. Bland det godaste jag ätit!
Annars är det nog ett besök på Ante, Köpenhamn. (Som tyvärr inte finns kvar)

När kom du på att du ville bli kock? Och varför?
Första steget var nog när jag var på restaurang tillsammans med min mormor, och åt en medium/rare köttbit för första gången (mamma har en tendens att tillaga kött alldeles, alldeles för länge)
Bestämde mig gjorde jag när jag praktiserat i ett restaurangkök då jag gick på högstadiet. Jag älskade ”tugget”, tempot och utmaningarna man ställdes inför varje dag.

Hur förbereder du dig inför tävlingen?
Vi tränar tillsammans hela laget en helg i månaden. Veckan efter det försöker jag bearbeta hur det gick, kommentarer från bedömning och egna tankar. Sedan försöker jag hitta så mycket tid det går, under resterande veckor, att prova på ändringar, eller bara att göra ett moment bättre. Det sker ju vid sidan av ens vanliga arbete, och ju närmre vi kommer tävlingen, desto mer ”ledig” tid ser jag till att ha för att kunna nöta in detaljerna.

Vilket redskap är oumbärligt för dig i tävlingen?
Vass kniv, pincett och köksvåg.

Hur ska du fira om ni vinner?
Det har jag faktiskt inte funderat över. Men jag har lovat kollegorna att en variant utav tävlingsrätterna hamnar på menyn ifall det blir guld. 

Vill du följa Jimmy kan du göra det här: Instagram :@jsandquist @dandyhelsingborg

Storköksbutiken är stolt sponsor till Skåne Kulinar med restaurangmaskiner i tävlingen Culinary Olympics. 

Guide kolstålspanna

Hur bränner jag av min kolstålpanna?

Svaret på den frågan får du här!  Innan du gör detta ska du ha köksfläkten på högsta effekt och om det behövs öppna fönstret för att vädra. Det kommer att ryka ganska kraftigt!

– Smörj pannan med ett tunt lager olja. 

– Ställ pannan på plattan och slå på värmen ganska kraftigt. Ta inte högsta effekt om du har induktion, då riskerar du att förstöra pannan. 

– Öka värmen tills det börjar ryka.

– Börja sedan om och gör ytterligare ett lager med olja som du igen bränner av tills det ryker. Denna procedur upprepar du ca 5 gånger tills pannan blivit svart. 

Om den svarta färgen krackelerar är detta inte ett fel. Det sker naturligt och är så patinan kan komma att se ut. Om du får en blå ton i pannan har du för hög temperatur! 

Många kockars favorit kolstålspannan är en stekpanna som håller i väldigt många år. En kolstålpanna ger den goda smaken som man får från en gjutjärnspanna men du får också en non-stickyta samtidigt! När du köper kolstålspannan är den silverfärgad men efterhand blir den svart, vilket är helt rätt! Om du vill få ut bästa resultatet av din kolstålspanna ska du bränna av den innan användning och under årens lopp. När du bränner av den skapas en non-stickbeläggning.  I filmen nedan kan du ska använda din kolstålpanna.

Lycka till!