Möt inspiratören och kocken Niclas Melin

comment Kommentar: 0 favorite Hit: 434

8 snabba frågor till coachen i Fazer Culinary team - Culinary World Cup 2018

Namn: Niclas Melin
Arbetsplats: Coach för Fazer culinary team. Kock och inspiratör i Fazer. Hela Sverige.
Bor: Stockholm Västraförorten Hässelbyvillastad
Familj: Fru Karin och mina döttrar Ellen och Agnes

Varför jobbar du som Kock:
Mitt yrkesval gjorde jag för längesedan. Och det gjorde jag nog av att i familjen har vi alltid haft en stor kärlek till god mat och härliga middagar. Sen kan det nog vara att valet kom av den anledningen att jag inte ville välja ett yrke som alla andra, utan ett yrke med massor av kreativitet och känslor.

Ditt bästa matminne:
Det finns fler. Ett av dom är att sitta i en hamn i ett soligt och varmt Grekland med familjen och äta en alldeles nytillagad gyros. Men smakmässigt måste jag nog säga en kalvlägg i Pisa med små vita bönor, karljohansvamp och vitt vin. Eller varför inte nykokta skaldjur på en klippa i Smögen med min fru.

Vart kommer inspirationen ifrån:
Mina kollegor. Fina råvaror, bilder och kokböcker. Och människor som gör det oväntade. Sätta mål på saker som jag vill uppnå och sedan ta sig dit.

Vilka är dina favorit råvaror just nu:
Alltid lök, men nu på hösten svamp, rotfrukter och bär.

Hur förbereder du dig inför tävlingen:
Nu ser det ju lite annorlunda ut för mig än vad det har gjort vid tidigare tävlingar. Men hålla sig frisk genom att äta ordentligt, röra på sig och ha kul.
Längtar verkligen ner till Luxemburg för att göra det vi har tränat på under en lång tid med bästa gänget. Tillsammans kommer vi göra något riktigt bra.

Årets tema i tävlingen är ”against food waste” vad är ditt bästa tips på detta:
Titta på hela råvaran och fundera på vad kan man göra med det man inte tänkt använda för tillfället. Fundera på värdet på hela råvaran. Det som vanligtvis hamnar i komposten kan man nästan alltid göra något med, tex koka buljonger, göra puréer, smaksättningar m.m.

Vilket redskap är oumbärligt för dig i tävlingen:
Eftersom jag inte är med i köket under tävling, så får jag svara vad jag inte skull vilja vara utan en vanlig dag i köket, och då får det bli en riktigt bra kniv och termometer. Sen finns det ju så otroligt mycket roliga maskiner och hjälpmedel som man inte heller skulle vilja vara utan.

Hur ska ni fira om ni vinner:
Först blir det en stor härlig och jäkligt stökig gruppkram, sen efter det får man se vad som händer. Men med stor ödmjukhet så åker vi ner till Luxemburg, där vårt mentala mål är att tillsammans stå som segrare.

Niclas Melin är coach till Fazer Culinary Team som ställer upp i Culinary World Cup i storköksklassen 2018. Teamet tog guld 2014 och siktar nu mot första platsen igen. Storköksbutiken är med och sponsrar teamet med restaurangmaskiner. 

Vill du se mer av Niclas eller Fazer Culinary Team så kan du följa dom på instagram här: Niclasmelin68 och  Fazer Culinary Team

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December