Kylmonter Informationsguide

Det är svårt att hitta rätt kylmonter och det kan vara ännu svårare att underhålla den på rätt sätt om man inte har haft en innan. Därför kommer denna guide hjälpa dig att välja rätt kylmonter och informera om hur man ska använda den på rätt sätt.

Vad är en kylmonter? 

En kylmonter är en kyl med eller utan glasruta och används i stor del till att exponera maträtter, bakverk, mackor, kakor, juicer och andra matrelaterade varor som man vill kyla men samtidigt visa på ett attraktivt sätt till kunden. 

En kylmonter kan antingen användas för självbetjäning eller vara riktad till personalen som serverar kunden kakan eller bakverket. 

Kylmonter Café

Vad kyler man i en kylmonter? 

I en kylmonter kan man kyla allt från ett egenframställt bakverk till en fräsch sallad till lunchen. Både maträtter, bakverk och drycker kan exponeras i en kylmonter och dra till sig kunder i alla åldrar. 

Underhåll och användning 

Med rätt kylförvaring kan du öka effektiviteten i ditt kök och  därmed påverka energikostnaderna. Var uppmärksam på följande vid användning av en kylmonter:

  • Placera produkten endast på hyllan när den når rätt temperatur. 
  • Se till att du har produkter i lager ifall något skulle ta slut. 
  • Undvik att öppna skåpdörrar i onödan.  
  • Håll alltid monterns skjutdörr ordentligt stängd.  
  • Förvara inte skämd mat på hyllorna. 
  • Torka av hyllorna när det behövs så det inte samlas fukt på innerväggarna. 
  • Kontrollera temperaturen i montern varje dag.  
  • Förvara gärna produkterna övertäckt med plastfilm eller något annat övertäckande. På detta sätt kan onödig avdunstning undvikas. 

Användningsområden

Café

På ett café kan man använda sig utav en mindre kylmonter eller kylmonter i bänkmodell om man inte har tillräckligt med utrymme för en fristående kylmonter. På ett café kan du erbjuda bakverk, sallader eller pajer m.m i kylmontern. 

Större kylmonter
Kylmonter till konditori

Konditori

På ett konditori finns ofta en kylmonter synlig som visar upp många olika bakverk i alla former och varianter. Håll bakverken väl kylda och förläng hållbarheten samtidigt som de exponeras och visas till kunden på ett attraktivt sätt. 

Restaurang 

På en restaurang eller buffé finns ofta större yta att fylla ut och där skulle en större kylmonter vara lämplig. Med en kylmonter i en buffé restaurang kan du exponera många olika produkter och erbjuda självbetjäning på ett lockande sätt.  

Vad behöver man tänka på vid köp av kylmonter? 

Hur stor ska den vara?

  1. Mät området där du planerar att placera kylmontern
  2. Är ytan tillräckligt stor för att kunna rengöra och underhålla kylmontern? Detta sparar tid och pengar. En ren kyl förbrukar mindre, är mer attraktivt och gör din investering mer hållbar. 
  3. Tänk på hur mycket och vad som får plats i kylen av de produkter du vill sälja. 
Kylmonter insida

Vilken färg ska min kylmonter ha? 

Välj en kylmonter i den färg som passar ditt café, lunchrestaurang eller bageri. Färgen ska betona bilden din restaurang, konditori, eller café vill förmedla.  

Behöver jag ha belysning? 

Det är något man kan fundera kring också. Belysning i en kylmonter är något att föredra eftersom det framhäver produkterna mer och lockar fler kunder till att köpa något från kylmontern. 

Kylmonter med kakor

Skapa merförsäljning 

Välutformad och genomtänkt placering av en kylmonter kan öka din merförsäljning. Bakverk, sallader och andra produkter som exponeras genom glasrutan genererar också en hög efterfrågan, vilket medför till försäljningstillväxt. Med en monter för självbetjäning kan kunderna välja fritt den produkt som de behöver utan att behöva fatta beslut i kassan. 

Rengöring  

En kylmonter som är ren skapar en ökad försäljning eftersom det lockar kunder mer när det ser rent och fräscht ut. Det bidrar även till en minskad förbrukning och bidrar till att din kylmonter får en längre hållbarhet om du rengör både invändigt och utvändigt. 

De inre och yttre ytorna är oftast gjorda av rostfritt stål och kan rengöras med milt rengöringsmedel eller en fuktig trasa. 

Rengör kylmonterns kondensor en gång i veckan med hjälp av dammsugare med mjukt borstmunstycke.  Innan kondensorn dammsugs måste man dra ur kontakten från vägguttaget. Annan rengöring av kondensorn kan endast göras av ett auktoriserat serviceföretag. 

Felsökning 

Om kylmontern inte fungerar ordentligt så kan det vara problem som har uppstått. Problem som man kan felsöka själv och sedan lösa på enkelt sätt. Några vanliga problemen som uppkommer kan exempelvis vara: 

Problem: Varför får inte kylmontern någon ström när strömbrytaren slås på? 

Svar: Kontrollera att kontakten sitter i ordentligt eller om du har en trasig säkring, i så fall kan du byta säkringen och testa en gång till. 

Problem: Varför går kompressorn, men temperaturen sjunker inte till det inställda värdet? 

Svar: Det kan bero på många olika saker men de främsta orsakerna skulle kunna vara, kondensorn är full av damm, produkter i montern hindrar luften att cirkulera eller att omgivningen överstiger +25°C på grund av någon värmekälla i närheten av kymontern.