Restaurangmaskiner kan vara eltjuvar i köket.

Se över dina restaurangmaskiner och spara potentiellt mycket pengar.

Vi är nog alla medvetna om att elpriserna har skjutit i höjden. Det kan vi inte göra så mycket åt, men genom att leta efter ”krafttjuvarna” i maskinparken och bland dina restaurangmaskiner kan vi minska effekten så mycket som möjligt.

Visste du att i snitt förbrukas ca 40% av all energi/el i ett storkök/restaurangskök av kyl/frysförrådet och ca 35% av energin går till matlagning.

Det finns alltså ganska mycket kW/h att spara genom att se till att dina maskiner går optimalt – alternativt att välja mer energisnåla maskiner.

I denna guide kommer vi kortfattat att gå igenom vad du själv kan göra för att optimera driften av din kyl/frysförvaring.

1. Se till att kontrollera packningar/dörrlister.

a. Dörrlisterna säkerställer korrekt stängning och förhindrar läckage av kyla från skåpen/varm luft från lokalen att tränga in i skåpen. Bör kontrolleras minst en gång i månaden.

2. Rengöring av kondensorn.

a. En smutsig/dammig kondensor leder till försämrad effekt och ökad energiförbrukning. Rengörning av kondensorn kanske låter krångligt, men det görs lätt med en dammsugare. Bör göras varje vecka.

3. Optimal avfrostning.

a. Isen som bildas p.g.a. ånga, fukt och värme gör kyleffekten sämre och detta leder i sin tur till en högre energiförbrukning. Har skåpet inte automatisk avfrostning? Se till att ha en rutin för manuell avfrostning. Hur ofta är beroende på hur mycket frost som bildas. De flesta nya skåp har automatisk avfrostning.

4. Välj rätt placering för din restaurangutrustning

a. Kyl/frysskåp bör placeras en bit ifrån värmekällor (spis/ugn/kokkärl) och inte i direkt solljus. Det är också viktigt att ett minimumavstånd (5cm) från väggar och baksida hålls fri (för ventilation)

Byta ut gamla restaurangmaskiner mot nya med energiklass A

Det blev i maj 2015 bestämt att kyl/frysskåp till professionell användning skulle energimärkas per 1. Juli 2016. Är din utrustning äldre än så finns det troligen ingen energimärkning att ta del av – och det har hänt mycket sen dess, så en fundering på att byta till nyare mer energisnåla maskiner är kanske inte fel.

Att byta tex ett standard restaurangkylskåp från energiklass D till energiklass A ger en besparing på ca 625 kW/h årligen – betalar man tex 4 SEK för en kW ger det en besparing på ca 2500 SEK årligen.

Samma kalkyl med ett frysskåp från energiklass F till energiklass A ger en besparing på ca 3100 kW/t och alltså mer än 12 000 SEK vid ett kW/t pris på 4 SEK.

Ett standard restaurangkylskåp från ca anno 2000 drar ungefär 2200 kW/t årligen. I 2022 drar ett energiklass A skåp ca 300 kW/T. (En besparing på ca 7600 kr vid en pris på 4kr per kW/t) för ett 20 år gammalt skåp.

Exempel på huvdiskmaskin där du sparar pengar på minskade elutgifter p.g.a maskinens värmeåtervinning.