Guide: Felsökning restaurangdiskmaskin

Några goda råd när diskmaskinen i restaurangköket strular!

Disken blir inte riktigt ren.

– Kolla att faserna i anslutningen/kontakten sitter åt rätt håll. Om de sitter åt fel håll så verkar kanske allt fungera som det ska ändå i diskmaskinen, nästan… Problemet är att om faserna är vända åt fel håll så kommer pumpen köra baklänges och därmed inte spola vatten på disken. Disken kommer fortfarande bli våt i sköljningsprocessen eftersom den är styrd av vattentryck och inte pumpen. Detta problem kan vara ganska svårt att se.
Kolla att diskmedel och avspänningsslangarna är isatta korrekt och slangarna inte bytt plats.

– Om du upplever ränder eller fläckar så är diskmaskinen inställd fel eller så är det för mycket kalk i vattnet. Kontakta din diskmedels-leverantör och få dom till att ställa in diskmaskinen och kolla om avkalkningen behöver fyllas på.

– En annan viktigt sak är att rensa filtret i botten av diskmaskinen.

Diskmaskinen fyller inte på med vatten.

– Kolla att diskmaskinens propp sitter korrekt monterad i botten av disktanken. Denna lyfts ofta upp när disktanken ska tömmas efter varje arbetspass.

– Är det aktiverat AQUASTOP på vattenanslutningen. Om ja, öka gränsen för när aquastoppet ska aktiveras, så den inte blockerar vattentillförseln.

– Kolla att det är korrekt vattentryck tillkopplat till diskmaskinen.
Var noga med att luckan är stängd medan den fyller på med vatten och att den kontakt som aktiverar stängningen inte sitter fast eller har gått i baklås.

– Kolla så att pressostaten inte är fylld med smuts och fett. Denna ser du ofta som en grå plasthätta och rensas bäst med en vattenslang eller ett finger för att ta bort fettdropparna. (Pressostaten kan också se ut som gummiring, längst bak i diskmaskinen).

Vår mest populära underbänksdiskmaskin
på Storköksbutiken.

Diskmaskinen tömmer inte vatten.

– För underbänksdiskmaskiner som har avloppspump ska man rensa filtret i botten av diskkaret. Kolla så att inget fastnat i pumpen. Detta kan typiskt uppstå om maskinen har kört utan filter, eller med filter som har varit felmonterat.

– Maskiner utan avloppspump ska du kolla att avloppsslangen inte är böjd eller stoppad på något sätt. Taloss den vid avloppet och kolla om det kommer vatten. Om inte så kan det vara stopp i avloppet.

Diskmaskinen värmer inte.

Bottenproppen i karet sitter inte korrekt. Det betyder att vattenpåfyllningen fortsätter och maskinen hinner därför inte värma upp vattnet. Ta upp proppen och sätt i den igen.

Det har gått en fas eller säkring. Maskinen kan i så fall startas och fungera normalt bortsett från att den inte kan värma. Kolla säkringsskåpet om en säkring har gått.

Maskinens termosäkring har gått. Detta är en säkerhetsanordning som säkrar att boilerkammaren inte kokar över och skadar maskinen. Termosäkringen sitter oftast inne i maskinen och man behöver skruva av ett par skruvar på omslaget i fronten (nedersta delen) av maskinen för att hitta det.

Det kan också vara på grund av dåligt vattentryck. Det kan ske om andra apparater är kopplade till samma vattenanslutning.

Kalk i boileranslutningen som gör att andelen av luft är högre än normalt i boilaren. Boilaren är en stängd behållare som man inte kan se med blotta ögat.

Diskmaskinen torkar inte ordentligt.

– Med snabba underbänkdiskmaskiner som är utan ”torrfunktion” kommer disken inte vara torr när den kommer ut, men om man ger den mer avspänningsmedel kan den ge en mer torr disk. Om det är för mycket avspänningsmedel så får man vita streck på disken. Justera dosen så att den är rätt.

– Maskinen är startad utan att boilern har varit tillräckligt varm. Detta gör att torreffekten blir sämre.

– Har man råkat byta plats på diskmedel och avspänningsslangen, som doserar väldigt olika. Se till att slangen som är markerad med ”DETERGENT” kommer i dunken med diskmedel.

Behöver du köpa en ny underbändiskmaskin eller huvdiskmaskin till restaurangen eller storköket så har vi flera på Storköksbutiken. Alla våra restaurangdiskmaskiner hittar du här – KLICKA HÄR.

Vill du ha hjälp med att välja rätt till din verksamhet är det bara att höra av sig på mail: [email protected], tel: 0410-41444 eller använda vår chattfunktion på vår hemsida www.storkoksbutiken.se

Behöver du beställa reservdelar till din underbänksdiskmaskin eller huvdiskmaskin kan du maila till: [email protected] så hjälper vi dig.