Felsökning mindre restaurangmaskiner

Innan du ringer en tekniker kan du enkelt själv kontrollera dina restaurangmaskiner så kanske du slipper onödiga kostnader och problemet med maskinerna blir snabbare löst!

Har du kollat termosäkringen ?
Om termosäkringen har gått kommer du att uppleva:

1. Maskinen är helt död.

2. Maskinen fungerar delvis, men tex kan inte ugnen värma.

Termosäkringen är en liten säkerhetsanordning som ser till att maskinen inte blir överhettad. Typiskt sitter termosäkringen placerad där ledningen går in i maskinen. Ofta är den skyddad av en liten plasthätta som ska skruvas av.
Ugnar och blandmaskiner har säkerhetsavbrytare som stänger av maskinen när locket öppnas eller när gallret till blandmaskinen lyfts. Kontrollera att maskinen ger ifrån sig ett litet klickljud när locket eller gallret öppnas. Om den inte gör det så registrerar inte ugnen tex att locket är öppet och då kan den inte starta. Ofta är det bara något som sitter i kläm, eller så är kontakten defekt.

Felsökning av restaurangmaskiner
Felsökning av restaurangmaskiner

50 % av alla problem löser man i säkringsskåpet och inte på själva restaurangmaskinen.

Har säkringen gått?


Speciellt vid restaurangmaskiner med 400V som kör tre faser (säkringar) kan detta vara svårt att se. Det kan nämligen vara ljus i maskinen, även ifall en av tre säkringar gått. Dvs. du kan sätta igång ugnen men den kan inte bli varm eller bara lite varm.

Slår utrustningen ut säkringen eller jordfelsbrytaren? OBS INFO OM ELCENTRALEN:
Det finns två olika sätt strömmen kan vara urkopplad i din elcentral.

1: Jordfelsbrytaren eller

2: Säkringen.

Jordfelsbrytaren: Om din restaurangmaskin slår ut jordfelsbrytaren så kan det betyda att det är överspänning. Detta kan t.ex. bero på att det har kommit vatten i en kontakt eller att det är överspänning i ett värmeelement.
Säkringen: Om din säkring går beror det oftast på för stort effektuttag på säkringen. Om det är kopplat för mycket utrustning på samma säkring eller om säkringen är för liten.

Om din felsökning av restaurangmaskiner inte hjälper och en teknikern inte heller får rätt på din maskin kanske det är dags att köpa en ny restaurangmaskin. På Storköksbutiken hittar du ett stort urval av de bästa maskinerna till din restaurang och här kan du klicka vidare till vår hemsida för att se alla restaurangmaskiner.